Διεθνής Αμνηστία: Μετανάστες σε κίνδυνο

Πρόσφυγες και μετανάστες που προσπαθούν να φτάσουν στην Ε.Ε. μέσω της Ελλάδας από χώρες σπαρασσόμενες από συρράξεις, όπως η Συρία και το Αφγανιστάν, επιστρέφονται παράνομα στην Τουρκία από Έλληνες ακτοφύλακες και συνοριοφύλακες, αποκαλύπτει η Διεθνής Αμνηστία σε νέα της έκθεση.

Η έκθεση επισημαίνει,
επίσης, τους κινδύνους που αντιμετωπίζουν πρόσφυγες και μετανάστες στην απόπειρά τους να περάσουν από την Τουρκία στα ελληνικά νησιά και διερευνά τις φρικτές συνθήκες υπό τις οποίες κρατούνται όσοι τελικά το κατορθώνουν.

Από τον Μάρτιο, η Διεθνής Αμνηστία έχει μιλήσει με περίπου 30 ανθρώπους στην Ελλάδα και την Τουρκία, οι οποίοι δήλωσαν ότι, σε τουλάχιστον 39 χωριστές περιπτώσεις, ανακόπηκε η απόπειρά τους να διασχίσουν το Αιγαίο ή τα βόρεια χερσαία σύνορα μεταξύ των δύο χωρών κατά μήκος του ποταμού Έβρου.

Σχεδόν όλοι τους περιέγραψαν τον τρόπο με τον οποίο βίωσαν τη βία ή έγιναν μάρτυρες βίας ή άλλης κακομεταχείρισης εκ μέρους των ελληνικών αρχών.

«Υπάρχουν καταγγελίες ότι έχουν πετάξει στον ποταμό Έβρο ακόμη και ανθρώπους με δεμένα χέρια», είναι η συγκλονιστική μαρτυρία της Λίας Γώγου, ερευνήτριας της Διεθνούς Αμνηστίας για την Ελλάδα, η οποία μίλησε στον Κώστα Παπανελοπουλο.
Keywords
Τυχαία Θέματα