Ισραήλ: Συνάντηση Κέρι - Νετανιάχου

Ο Αμερικανός υπουργός Εξωτερικών Τζον Κέρι συναντήθηκε σήμερα στην Ιερουσαλήμ με τον πρωθυπουργό του Ισραήλ Μπενιαμίν Νετανιάχου, εν μέσω των συνεχιζόμενων προσπαθειών για την επανάληψη των ειρηνευτικών διαπραγματεύσεων μεταξύ Ισραηλινών και Παλαιστινίων, ενώ την ίδια ώρα ο υπουργός Στέγασης Ούρι Αριέλ ανακοίνωνε την ανέγερση 50 κατοικιών στην Ανατολική Ιερουσαλήμ οι οποίες θα δοθούν σε επιζήσαντες του Ολοκαυτώματος.

Πραγματοποιώντας το δεύτερο ταξίδι του στο Ισραήλ και τα Παλαιστινιακά Εδάφη μέσα σε διάστημα μερικών εβδομάδων, ο επικεφαλής της αμερικανικής
διπλωματίας, ο οποίος είχε δειπνήσει χθες με τον Νετανιάχου, δήλωσε τη Δευτέρα ότι η ειρήνη μεταξύ των δύο πλευρών είναι δυνατή αλλά δεν θα είναι εύκολη, καθώς αυτή πρέπει να επιτευχθεί με σεβασμό στις «ανάγκες ασφαλείας του Ισραήλ» και στις «προσδοκίες για την ίδρυση ενός κράτους» των Παλαιστινίων.

Το ραδιόφωνο του ισραηλινού στρατού, επικαλούμενο ισραηλινούς αξιωματούχους, μετέδωσε ότι δεν αναμένεται σύντομα σημαντική πρόοδος όσον αφορά την επανάληψη της ειρηνευτικής διαδικασίας.

Ο Κέρι δήλωσε χθες το βράδυ ότι τάσσεται υπέρ μιας «διακριτικής διπλωματίας» όσον αφορά την επανάληψη της ειρηνευτικής διαδικασίας στη Μέση Ανατολή, αλλά δεν θα ενδώσει στη βιασύνη ώστε να προωθηθεί αυτή. «Θα ήταν ανεύθυνο να μην εξετάσουμε πλήρως τις δυνατότητες προόδου», δήλωσε στους δημοσιογράφους που τον συνοδεύουν στην περιοδεία του.

«Επικεντρώνομαι πλήρως στο θέμα αυτό και στην περιοχή, καθώς είναι πράγματι ζωτικής σημασίας για τα συμφέροντα των ΗΠΑ και των χωρών της περιοχής αυτής η προσπάθεια προώθησης της ειρηνευτικής διαδικασίας», που έχει παγώσει από το Σεπτέμβριο του 2010, εξήγησε, συνηγορώντας υπέρ μιας «διακριτικής πολιτικής».

Ο Κέρι παραδέχτηκε ότι η αποτυχία της ειρηνευτικής διαδικασίας οδήγησε σε «απογοήτευση» και «δυσπιστία» ανάμεσα στο Ισραήλ και τους Παλαιστίνιους. «Είμαι πεπεισμένος ότι μπορεί να ανατραπεί (η μοίρα αυτή), αλλά δεν θέλω να το κάνω υπό πίεση των τεχνικών κανονισμών ή εξωτερικών χρονοδιαγραμμάτων», είπε μετά τις συναντήσεις του με τον παλαιστίνιο πρωθυπουργό Σαλάμ Φαγιάντ και τον ισραηλινό πρόεδρο Σιμόν Πέρες.

Η Ουάσινγκτον έχει προειδοποιήσει ότι ο Κέρι δεν κομίζει κανένα ειρηνευτικό σχέδιο αλλά πρωτίστως θέλει να «ακούσει» τις δύο πλευρές και να «δει τι είναι δυνατόν να γίνει» για την επανάληψη των ειρηνευτικών διαπραγματεύσεων.

Παράλληλα, σήμερα μιλώντας στο ισραηλινό ραδιόφωνο ο υπουργός Στέγασης Ούρι Αριέλ ανακοίνωσε την ανέγερση 50 κατοικιών στην Ανατολική Ιερουσαλήμ οι οποίες προορίζονται για τους επιζήσαντες του Ολοκαυτώματος. «Αυτές οι 50 κατοικίες που θα προστεθούν στις ήδη υπάρχουσες σε αυτό το μέρος για τους ηλικιωμένους στη συνοικία Ταλπιότ Μιζραχί, θα δοθούν στους επιζήσαντες του Ολοκαυτώματος», πρόσθεσε ο υπουργός, μέλος του θρησκευτικού εθνικιστικού κόμματος Εβραϊκή Εστία.

Το Ισραήλ έχει κηρύξει το σύνολο της Ιερουσαλήμ «αιώνια και αδιαίρετη» πρωτεύουσά του, ενώ οι Παλαιστίνιοι θέλουν να ανακηρύξουν την Ανατολική Ιερουσαλήμ, η προσάρτηση της οποίας στο εβραϊκό κράτος δεν αναγνωρίζεται από τη διεθνή κοινότητα, πρωτεύουσα του κράτους που προσδοκούν να ιδρύσουν. Σχεδόν 200.000 Ισραηλινοί ζουν στις εβραϊκές συνοικίες της Ανατολικής Ιερουσαλήμ , όπου ζουν τουλάχιστον 270.000 Παλαιστίνιοι.

Από παλαιστινιακής πλευράς, ο πρόεδρος Μαχμούντ Αμπάς δέχτηκε την Κυριακή στη Ραμάλα της Δυτικής Όχθης τον Κέρι, στον οποίο επανέλαβε τα αιτήματά του για πάγωμα της ισραηλινής εποικιστικής δραστηριότητας στη Δυτική Όχθη και στην Ανατολική Ιερουσαλήμ και την απελευθέρωση των πιο παλιών παλαιστινίων κρατουμένων στο Ισραήλ. Ζήτησε επίσης να διαπραγματευτεί στη βάση των συνόρων του 1967, δηλαδή αυτών που ίσχυαν πριν από την έναρξη της κατοχής των παλαιστινιακών εδαφών από το Ισραήλ.

Ο Αμπάς μετείχε τη Δευτέρα στη Ντόχα σε υπουργική επιτροπή του Αραβικού Συνδέσμου σε μια προσπάθεια επανάληψης της ειρηνευτικής διαδικασίας. Η συνεδρίαση ήταν αφιερωμένη στην αποστολή που μια «αραβική αντιπροσωπεία θα αναλάβει για να επαναληφθεί η ειρηνευτική διαδικασία», σύμφωνα με τον γενικό γραμματέα του Αραβικού Συνδέσμου Ναμπίλ αλ-Αράμπι.

Η αντιπροσωπεία θα μεταβεί στις 29 Απριλίου στην Ουάσινγκτον για να συναντηθεί με τον πρόεδρο Ομπάμα και τον Τζον Κέρι.

Η Σαουδική Αραβία παρουσίασε το 2002 μια ειρηνευτική πρωτοβουλία προτείνοντας την εξομάλυνση των σχέσεων με το εβραϊκό κράτος με αντάλλαγμα μια αποχώρηση από τα κατεχόμενα από το 1967 παλαιστινιακά εδάφη. Το Ισραήλ έκρινε θετικά ορισμένα σημεία της πρωτοβουλίας, την οποία ωστόσο ουδέποτε αποδέχτηκε.

Χθες επίσης που το Ισραήλ τιμούσε την ετήσια Ημέρα του Ολοκαυτώματος, ο Κέρι αναφερόμενος στο ιρανικό πυρηνικό πρόγραμμα, επανέλαβε ότι ο πρόεδρος Ομπάμα δεν θα «μπλόφαρε» δηλώνοντας ότι όλες οι επιλογές είναι στο τραπέζι.

Ο πρόεδρος Πέρες είπε από την πλευρά του ότι έχει «πλήρη εμπιστοσύνη στον πρόεδρο Ομπάμα, στον διεθνή συνασπισμό που είναι αποφασισμένος να αποτρέψει το Ιράν να αποκτήσει πυρηνικά όπλα».

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ
Keywords
Τυχαία Θέματα