Ισπανία: Ο Ραχόι ορκίστηκε πρωθυπουργός

Ο Ισπανός συντηρητικός ηγέτης Μαριάνο Ραχόι ορκίστηκε σήμερα νέος πρωθυπουργός της χώρας δύο ημέρες αφότου ανακοίνωσε αυστηρά μέτρα λιτότητας για την σταθεροποίηση της πληγείσας οικονομίας.

Ο 56χρονος πρώην υπουργός Εσωτερικών και πρώην αντιπρόεδρος της κυβέρνησης, του οποίου το Λαϊκό Κόμμα (ΡΡ) εξασφάλισε απόλυτη πλειοψηφία στις εκλογές της 20ής Νοεμβρίου, ορκίστηκε ενώπιον του βασιλιά Χουάν Κάρλος.

Ο Ραχόι έλαβε την ψήφο της Βουλής
την Τρίτη και αργότερα σήμερα αναμένεται να ανακοινώσει τη σύνθεση του υπουργικού του συμβουλίου.

Το ΡΡ εξασφάλισε εντυπωσιακή νίκη έναντι των κυβερνώντων Σοσιαλιστών καθώς ο πρωθυπουργός Χοσέ Λουίς Ροντρίγκες Θαπατέρο δέχτηκε έντονη κριτική για τους χειρισμούς του στην μεγαλύτερη οικονομική κρίση των τελευταίων δεκαετιών.

Ο Ραχόι αντιμετωπίζει μεγάλες προκλήσεις μεταξύ των οποίων και το ποσοστό ανεργίας που ξεπερνά το 20%, την στάσιμη οικονομία και το έλλειμμα στον προϋπολογισμό που αναμένεται να υπερβεί το 7% του ΑΕΠ φέτος.

Ο Ραχόι ανακοίνωσε μειώσεις δαπανών τουλάχιστον 16,5 δισεκατομμυρίων ευρώ για να περιορίσει το έλλειμμα του προϋπολογισμού φτάνοντας το στον στόχο του 4,4% για το 2012, όπως συμφωνήθηκε με την ΕΕ. Σχεδιάζει επίσης να τονώσει την οικονομία με φοροελαφρύνσεις για τις επιχειρήσεις και μεταρρύθμιση της αγοράς εργασίας.
Keywords
Τυχαία Θέματα