Ιράν: Ζητεί τη συνεργασία του ΟΗΕ

Ο υπουργός Εξωτερικών του Ιράν Αλί Ακμπάρ Σαλεχί ζήτησε τη «συνεργασία» του γενικού γραμματέα του ΟΗΕ Μπαν Κι-μουν για την απελευθέρωση των Ιρανών ομήρων που απήχθησαν στη Συρία και τη Λιβύη.

Σε επιστολή που δημοσιοποίησε η ιρανική αποστολή στον ΟΗΕ, ο επικεφαλής της διπλωματίας της κυβέρνησης Αχμαντιντεζάντ εκφράζει «την πολύ μεγάλη ανησυχία» της Τεχεράνης

για την τύχη των 48 Ιρανών που απήχθησαν το Σάββατο στη Συρία και των ακόμη επτά Ιρανών πολιτών, μελών της Ερυθράς Ημισελήνου που απήχθησαν στη Λιβύη στα τέλη Ιουλίου.

Υπενθυμίζοντας ότι οι μαχητές του αποσπάσματος Αλ-Μπάραα του Ελεύθερου Συριακού Στρατού ανέλαβαν την ευθύνη για την απαγωγή των 48 Ιρανών και δήλωσαν ότι τρεις μεταξύ αυτών σκοτώθηκαν σε βομβαρδισμό των δυνάμεων του καθεστώτος Άσαντ, ο Αλί Ακμπάρ Σαλεχί προσθέτει: «Σύμφωνα με τις ίδιες πηγές, οι απαγωγείς απείλησαν να σκοτώσουν τις προσεχείς ώρες τους εναπομείναντες κρατούμενους».

«Θα ήθελα να ζητήσω τη συνεργασία σας και να απευθύνω έκκληση για τις καλές υπηρεσίας σας προκειμένου να απελευθερωθούν οι όμηροι», προσθέτει, ενώ ο ΟΗΕ επιβεβαίωσε ότι η επιστολή παραλήφθηκε στο γραφείο του γενικού γραμματέα.

«Θα εκτιμούσαμε ιδιαιτέρως τη συνεργασία των Ηνωμένων Εθνών», προσθέτει.

Σύμφωνα με τον Ελεύθερο Συριακό Στρατό, οι 48 όμηροι που απήχθησαν το Σάββατο είναι μέλη των Φρουρών της Επανάστασης, του επίλεκτου στρατιωτικού σώματος του ισλαμικού καθεστώτος και όχι σιίτες προσκυνητές, όπως δηλώνει το Ιράν.

Η Τεχεράνη είχε ζητήσει το Σάββατο από την Τουρκία και το Κατάρ, το οποίο κατηγορεί ότι εξοπλίζει με όπλα τους Σύρους αντάρτες, να παρέμβουν για την απελευθέρωση των ομήρων, ενώ είχε δηλώσει πως θεωρεί την Ουάσινγκτον υπεύθυνη για την τύχη τους.

Επτά μέλη της ιρανικής Ερυθράς Ημισελήνου απήχθησαν επίσης στα τέλη Ιουλίου στη Λιβύη.

Απόστρατοι στρατιωτικοί μεταξύ των απαχθέντων

«Απόστρατα» μέλη των Φρουρών της Επανάστασης και του στρατού είναι μεταξύ των Ιρανών που απήχθησαν το Σάββατο από Σύρους αντάρτες, δήλωσε σήμερα ο Ιρανός υπουργός Εξωτερικών Αλί Ακμπάρ Σακεχί, τον οποίο επικαλείται το ιρανικό ειδησεογραφικό πρακτορείο των φοιτητών ISNA.

«Ένας μεγάλος αριθμός των απαχθέντων είναι απόστρατοι Φρουροί της Επανάστασης και του στρατού καθώς και άλλων υπηρεσιών», δήλωσε ο Σαλεχί.

Ο υπουργός αρνήθηκε ότι το ταξίδι των προσώπων αυτών στη Συρία έχει κάποια στρατιωτική διάσταση και επέμεινε ότι μετέβησαν στη Δαμασκό για προσκύνημα σε χώρους λατρείας.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ

Keywords
Τυχαία Θέματα