Χιλιάδες πολίτες στο ιατρείο κοινωνικής αποστολής

Περισσότεροι από 3.500 ανασφάλιστοι πολίτες, το 75% των οποίων Έλληνες, έχουν εξετασθεί μέχρι σήμερα στο ιατρείο κοινωνικής αποστολής του Ιατρικού Συλλόγου Αθηνών και της αρχιεπισκοπής Αθηνών.

Επίσης, περισσότεροι από 1.000 ανασφάλιστοι ασθενείς, οι οποίοι εξετάσθηκαν σε δημόσια ή ιδιωτικά νοσηλευτικά ιδρύματα και προσκόμισαν τη συνταγή τους έλαβαν τα φάρμακά τους από το κοινωνικό φαρμακείο.

Το
ιατρείο κοινωνικής αποστολής προσέφερε επιπλέον υπηρεσίες σε 1.168 παιδιά, το 84% των οποίων προσήλθε για δωρεάν εμβολιασμό.

Σύμφωνα με τα στοιχεία του ΙΣΑ, το 44% των ασθενών οι οποίοι επισκέπτονται το ιατρείο είναι πρώην ασφαλισμένοι του Οργανισμού Ασφάλισης Ελευθέρων Επαγγελματιών (ΟΑΕΕ), το 46% πρώην ασφαλισμένοι του ΙΚΑ, ενώ το 88% των ασθενών έχασαν την κοινωνική τους ασφάλιση τα τρία προηγούμενα χρόνια.

Τα συνηθέστερα προβλήματα υγείας είναι ο καρκίνος, η αρτηριακή υπέρταση, τα καρδιαγγειακά νοσήματα και ο σακχαρώδης διαβήτης, η οστεοπόρωση. Το τραγικό όμως όπως επισημαίνει ο πρόεδρος του ΙΣΑ Γιώργος Πατούλης είναι ότι σχεδόν το 20% των ασθενών που προσήλθαν στο κοινωνικό ιατρείο έχουν επικίνδυνες για τη ζωή τους ασθένειες, αλλά αδυνατούν ακόμα και να εισαχθούν σε νοσοκομείο γιατί δεν έχουν να πληρώσουν.

«Σε περισσότερους από 100 ασθενείς με όγκο αντιμετωπίσιμο χειρουργικά βρεθήκαμε σε αδιέξοδο», αναφέρει ο κ. Πατούλης, όταν είπαμε «πρέπει να χειρουργηθείτε» και λάβαμε την απάντηση «δεν έχω χρήματα». «Αυτούς τους ασθενείς», καταλήγει, «τους περιμένουμε λοιπόν να πεθάνουν από τον καρκίνο που θα προχωρήσει να γίνει ανεγχείρητος και να καταλήξει τον ασθενή στο θάνατο».
Keywords
Τυχαία Θέματα