Ιράν: Επίσημη ιστοσελίδα γνωριμιών με στόχο τον γάμο φτιάχνει η κυβέρνηση

Επίσημη και εγκεκριμένη από τις ιρανικές αρχές ιστοσελίδα γνωριμιών θα λειτουργήσει εντός των προσεχών ημερών στο Ιράν για να διευκολυνθούν οι γάμοι των νέων και να αντιμετωπισθούν οι μη επίσημες ιστοσελίδες γνωριμιών που θεωρούνται «ανήθικες», σύμφωνα με τα ιρανικά μέσα ενημέρωσης.Η ιστοσελίδα, την οποία θα διαχειρίζεται το υπουργείο Νεότητας και Αθλησης και θα υποστηρίζεται από τον Οργανισμό Ισλαμικής Προπαγάνδας, θα λειτουργήσει σύντομα. «Οι νέοι θα μπορούν να εγγραφούν και να παρουσιάσουν το προφίλ τους», εξηγεί ο υφυπουργός Μαχμούντ Γολζαρί.

Το 55% των 77 εκατομμυρίων

κατοίκων του Ιράν είναι ηλικίας κάτω των 30 ετών. Ομως, οι δυσχερείς οικονομικές συνθήκες και το βάρος των παραδόσεων αποτρέπουν τους νέους από τον γάμο, την ώρα μάλιστα που ο νόμος απαγορεύει τη φυσική επαφή μεταξύ προσώπων του αντίθετου φύλου πριν από τον γάμο.

«Εάν, με τη βοήθεια της ιστοσελίδας, μπορούμε να έχουμε 100.000 γάμους με την ορθή μέθοδο, το πρόβλημα του γάμου των νέων θα διευθετηθεί σε έναν βαθμό», πιστεύει ο υφυπουργός, ο οποίος υπολογίζει σε 11 εκατομμύρια τον αριθμό των Ιρανών που βρίκονται σε ηλικία γάμου.

Οι ιρανικές αρχές επιδιώκουν επίσης να παρουσιάσουν ένα αντίμετρο στις 300 περίπου «παράνομες και ανήθικες» ιστοσελίδες που προτείνουν τον θεσμό του προσωρινού γάμου (sigeh), ο οποίος αποτελεί σιιτική παράδοση που εφαρμόζεται στο Ιράν και επιτρέπει σε ένα ζευγάρι να προσδιορίσει τους όρους της σχέσης του και μπορεί να διαρκέσει από λίγα λεπτά μέχρι 99 χρόνια.

Η παράδοση εντάσσει τις προγαμιαίες σχέσεις σε ισλαμικό πλαίσιο.

Οι ιρανικές αρχές υπολογίζουν ότι μέσω της ιστοσελίδας θα αντιμετωπίσουν επίσης τα διαζύγια, τα οποία φθάνουν σε επίπεδα - ρεκόρ, με ποσοστό 22% τους πρώτους εννέα μήνες του ιρανικού έτους που ξεκίνησε τον Μάρτιο.

Το φαινόμενο είναι ακόμη πιο έντονο στα μεγάλα αστικά κέντρα όπου ένα στα τρία ζευγάρια χωρίζει.

ΠΗΓΗ: ΑΠΕ-ΜΠΕ

Keywords
Τυχαία Θέματα