Ο Ν. Βούτσης στον ΑΘΗΝΑ984

Ο γραμματέας της κοινοβουλευτικής ομάδας του ΣΥ.ΡΙΖ.Α., Νίκος Βούτσης, μίλησε την Κυριακή 26 Ιανουαρίου στον «ΑΘΗΝΑ 9.84» και τον Βασίλη Πάικο.

Μεταξύ άλλων, είπε:

* Για τις δημοσκοπήσεις που δίνουν προβάδισμα στον ΣΥ.ΡΙΖ.Α.:

Δημοσιογράφος: Αισθάνεστε ότι αρχίζετε να αποκτάτε χαρακτηριστικά ρεύματος;

Ν. Βούτσης: «Νομίζω ναι και ότι αυτό ήταν λογικό να συμβεί. Θα μπορούσε να έχει ανασταλεί, δηλαδή συγκυριακά να έχει ανακοπεί, αν οι δανειστές
και εταίροι της ελληνικής κυβέρνησης είχαν δώσει τα υπεσχημένα προς αυτούς. Δηλαδή, μετά τις γερμανικές εκλογές, να κάνουν μια γενναία πολιτική κίνηση για το χρέος ή οτιδήποτε άλλο. Είχαμε εκτιμήσει ότι δεν θα υπήρχε αυτή η γενναιοφροσύνη και η συνεννόηση. Τώρα βλέπουμε ότι δεν τους τα δίνουν ούτε το Φεβρουάριο, ούτε τον Απρίλιο».

Δημοσιογράφος: Θα είδατε την δημοσκόπηση της Public Issue. Τα συναισθήματα που καταθέτουν οι Έλληνες πολίτες σήμερα είναι οργή, απαισιοδοξία, ανασφάλεια, λύπη, θυμός... Λες και είμαστε στο κράτος του ζόφου. Αυτά ποια κυβέρνηση, ποιο κόμμα, ποιος αρχηγός, μπορεί να τα διαχειριστεί;

Ν. Βούτσης: «Η κατάσταση είναι πολύ δύσκολη και γίνεται συνεχώς δυσκολότερη. Γιατί σε όλα τα συναισθήματα που είπατε, υπάρχει και ένα επιπλέον, το οποίο δύσκολα ομολογείται δημόσια. Είναι η αυτοδιάψευση προσδοκιών που είχαν επενδύσει ακόμα και με την ψήφο προς το ΠαΣοΚ και τη Νέα Δημοκρατία επί χρόνια οι πολίτες».

Δημοσιογράφος: Επομένως, τώρα δεν θα έπρεπε ο πολίτης να επενδύσει στη δική σας πρόταση;

Ν. Βούτσης: «Αυτό προσπαθούμε, όχι πάντοτε με τον καλύτερο τρόπο. Διότι αυτό είναι το πιο σημαντικό, αυτή την στιγμή, να γίνει χειροπιαστό, αν όχι το ότι πολύ σύντομα θα αποκαταστήσει κανείς την προτεραία του κατάσταση μέσα στην κοινωνία... Όλοι όμως θέλουν τουλάχιστον να αποκατασταθεί και μάλιστα με τολμηρές παρεμβάσεις, ένα κλίμα δικαιοσύνης, ίσης διανομής, τιμωρίας, μέσα στα πλαίσια των δικαιικών μας αρχών, των υπευθύνων και αναψηλάφησης για το πώς έφτασε η χώρα να χρωστάει, ώστε να υπάρξει και απενοχοποίηση, η οποία έχει περάσει μαζικά στον κόσμο μας και αυτό λειτουργεί σαν βαρίδι».

Δημοσιογράφος: Σε μια από τις δημοσκοπήσεις που δημοσιεύονται σήμερα, της Metron Analysis στην εφημερίδα «ΕΘΝΟΣ», υπάρχει ένα ενδιαφέρον εύρημα. Ερωτώνται οι πολίτες πώς θα έβλεπαν ένα συμβιβασμό ιστορικού χαρακτήρα, ανάμεσα στη Νέα Δημοκρατία και τον ΣΥ.ΡΙΖ.Α.. Η απάντηση είναι κατά 60% θετική.

Ν. Βούτσης: «Μέσα σε πολύ δύσκολες συνθήκες της κρίσης ή και σε άλλες περιόδους εξαιρετικά δύσκολες, πάντοτε οι προτάσεις που εμπεριέχουν το στοιχείο της υπέρβασης των στερεοτύπων του πολιτικού συστήματος, προκαλούν ένα ενδιαφέρον και μια ευρύτερη συναίνεση... Για να γίνει όμως αυτό πολιτική πράξη, για να αρχίσει να μας ενδιαφέρει, θα προϋπέθετε ίσως εδώ και καιρό, να υπάρχει από πλευράς της Νέας Δημοκρατίας, που κυβερνάει, μια ριζική στροφή και αναστοχασμό, ως προς το θέμα της στρατηγικής για το χρέος, για τη χώρα και τις σχέσεις με τους Ευρωπαίους... Ακόμα και στο ευρωκοινοβούλιο που ήταν χρυσή ευκαιρία για τον πρωθυπουργό να δώσει το σήμα μιας τέτοιας σκέψης, έμεινε 100% μέσα στις γραμμές που έχουν ορίσει οι ξένοι».

Δημοσιογράφος: Η απάντηση που μου δίνετε με οδηγεί στο συμπέρασμα ότι, εάν κάποια στιγμή και η Νέα Δημοκρατία και το ΠαΣοΚ πηγαίναν προς τη λογική αυτή, τότε θα το συζητούσατε...

Ν. Βούτσης: «Τότε καθένας, όπως κάνουμε κάθε μέρα και κάθε μήνα -διότι μιλάμε πάνω σε συνθήκες βαθύτατης κρίσης-, θα είναι υποχρεωμένος προφανώς να τα μετρήσει όλα. Εκτιμώ ότι θα ήταν ανεύθυνο στο όνομα του ότι εμείς πιστεύουμε ότι η Αριστερή εναλλακτική πρόταση πρέπει να είναι και η μόνη ζωντανή και ελπιδοφόρα για να υπερβούμε την κρίση, να πει κανείς, ό,τι και να συμβεί στους άλλους πολιτικούς χώρους είναι αδιάφορο».

* Για την πρόταση του Αλέξη Τσίπρα για έκτακτη Σύνοδο Κορυφής για το μεταναστευτικό με αφορμή το Φαρμακονήσι:

«Έχει απόλυτα επίκαιρο και ρεαλιστικό περιεχόμενο. Είναι μέσα στους άξονες της ελληνικής προεδρίας. Η δε συζήτηση για την αναθεώρηση του "Δουβλίνο ΙΙ" είχε γίνει και πριν από μερικούς μήνες με την παρουσία του κου Δένδια. Τελικά δεν είχαν περάσει ούτε καν οι απόψεις του υπουργού... Είναι απολύτως επίκαιρο ζήτημα και θα πρέπει η ελληνική προεδρία επιτακτικά να το θέσει, όπως και όλοι αυτοί στο Στρασβούργο, οι οποίοι τώρα πηγαίνουν για πρόεδροι του Ευρωκοινοβουλίου και της Ευρώπης και οι οποίοι λένε διάφορα, υπόσχονται και για ένα κρίσιμο ζήτημα, που σημαίνει ψυχές και ανθρώπινες ζωές και σφυρίζουν αδιάφορα».

Δημοσιογράφος: Είδα ένα άνοιγμα που έκανε προς εσάς ο δήμαρχος Θεσσαλονίκης, ο κ. Μπουτάρης. Συμφώνησε με τον κ. Τσίπρα να συνδεθεί η αποπληρωμή του χρέους με ρήτρα ανάπτυξης. Αυτό μήπως σημαίνει ότι θα ξανασκεφτείτε ενδεχόμενη στήριξή του;

Ν. Βούτσης: «Νομίζω πως όχι. Αυτή η ιδέα δεν είναι ρηξικέλευθη ως προς τον χαρακτήρα της. Είναι σε αντίθεση με της ακραίες νεοφιλελεύθερες πολιτικές. Σαν τέτοια μπορεί κανείς να την εισπράξει. Νομίζω ότι ο κ. Μπουτάρης το κάνει και για το δικό του προφίλ και μπορεί να τα πιστεύει κιόλας.... Δεν νομίζω πως είναι αυτά τα επιμέρους στοιχεία ικανά για να οδηγήσουν σε ένα διαφορετικό τρόπο σκέψης από αυτόν που έχουμε εμείς για τις αυτοδιοικητικές εκλογές».

Δημοσιογράφος: Πότε υπολογίζετε να καταλήξετε σε επιλογές για τις περιφέρειες και τους μεγάλους δήμους;

Ν. Βούτσης: «Το άλλο Σαββατοκύριακο θα υπάρχει πρόταση για το σύνολο των δεκατριών περιφερειών, όπου και η αντιπαράθεση έχει πολιτικό και πιο κομματικό χαρακτήρα. Για τους μεγάλους δήμους ύστερα θα χρειαστεί και άλλος χρόνος. Αν και μπορεί να καταλήξουμε μέχρι το Σαββατοκύριακο. Έχουμε δρομολογήσει τις τελικές διεργασίες και σκέψεις. Αλλά δεν θα βιαστούμε».

«ΑΘΗΝΑ 9.84» - ΓΡΑΦΕΙΟ ΤΥΠΟΥ
Keywords
Τυχαία Θέματα