Η βραδιά της πίστης και του Μήτρογλου

του Διονύση Δελλή

Έχει να ηττηθεί εννέα μήνες. Μετρά ένα σερί 34 αποτελεσμάτων σε όλες τις διοργανώσεις. Έχει ήδη πάρει ένα σημαντικό προβάδισμα για την κατάκτηση ενός ακόμη Σαμπιονά. Και είναι σχεδόν δεδομένα, πρώτη στον όμιλο της στο Τσάμπιονς Λιγκ. Αυτή την Παρί βρίσκει απέναντι του ο Ολυμπιακός απόψε (21:45), στο Παρκ Ντε Πρενς. Μια από τις πιο φορμαρισμένες ομάδες στην Ευρώπη, που χάρη στο ρόστερ της μπορεί να νοιώθει ικανή για... όλα τη φετινή σεζόν.

Οι Ερυθρόλευκοι όμως ειλικρινά, το πιστεύουν
και το επικοινωνούν εδώ και μέρες σε κάθε τόνο. Θεωρούν ότι αυτό το αντάμωμα με τον «γαλαξία» της παρέας του Ιμπραήμοβιτς, του Καβάνι το βράδυ της Τετάρτης μπορεί να γίνει η «πρώτη φορά» που ο Ολυμπιακός θα προκριθεί στην επόμενη φάση του Τσάμπιονς Λιγκ, από την 5η αγωνιστική των ομίλων. Ότι είναι ένα ματς από εκείνα που δεν έχεις τίποτε να χάσεις, αντιθέτως έχεις μόνο να κερδίσεις αν σου.. κάτσει. Ένα «ντέρμπι κορυφής» με ξεκάθαρο φαβορί, αλλά και με ένα αουτσάιντερ έτοιμο να αρπάξει όποια ευκαιρία του δοθεί από την περίφημη αντίπαλο του.

Αυτό το βράδυ στο Παρίσι, θα είναι ιδιαίτερο και για έναν συγκεκριμένο ποδοσφαιριστή των Ερυθρόλευκων. Τον πρώτο έλληνα «σταρ» του football εδώ και δεκαετίες. Εκείνον που σε καθημερινή βάση, φιγουράρει πια στα πρωτοσέλιδα των κορυφαίων Ευρωπαϊκών ΜΜΕ και γύρω του ήχουν... καμπάνες. Για την Ίντερ, τη Ρόμα, τη Λάτσιο, την Άρσεναλ, τη Λίβερπουλ, την Ντόρτμουντ, την Ατλέτικο και άλλες πολλές «κυρίες» που στρογγυλοκάθονται στο βασικό τραπέζι συζήτησης του Ευρωπαϊκού ποδοσφαίρου. Ο Μήτρογλου λοιπόν στο πιο μεγάλο... προσωπικό τεστ της χρονιάς. Τώρα που όλοι έχουν το βλέμμα τους «συγκεντρωμένο» επάνω του.

Απέναντι στον για πολλούς κορυφαίο κεντρικό αμυντικό του πλανήτη, τον Βραζιλιάνο Τιάγκο Σίλβα. Απέναντι στην ακριβότερη μεταγραφή στην ιστορία του Γαλλικού ποδοσφαίρου (Καβάνι, 65 εκατ ευρώ το περασμένο καλοκαίρι), απέναντι στον μύθο του Ζλάταν Ιμπραήμοβιτς (τρίτη πιο ακριβή μεταγραφή στην ιστορία του ποδοσφαίρου μετά από Μπέιλ, Ρονάλντο, η μετακίνηση του από την Ίντερ στην Μπαρτσελόνα) που αν δεν ήταν Σουηδός αλλά κουβαλούσε ένα πιο «εμπορικό» εθνόσημο, ίσως στη δεκαετία που πέρασε να απολάμβανε ακόμη μεγαλύτερες «τιμές» από όσες του έτυχαν στην σπουδαία καριέρα του.

Η πρόκληση λοιπόν «διπλή». Και οι σκάουτερ της Ίντερ, της Λίβερπουλ, της Άρσεναλ να περιμένουν με μεγάλο ενδιαφέρον το «αποτέλεσμα» αυτής της επίσκεψης του Μητρογκολ στο Παρκ Ντε Πρενς. Πρόκληση στο υψηλότερο δυνατό επίπεδο, για έναν επιθετικό που σαφώς έχει καταθέσει διαπιστευτήρια, αλλά που όπως και να το δει κανείς έχει απόψε την ευκαιρία να ρίξει ακόμη περισσότερο «αλατοπίπερο» στην φετινή απίθανη «συνταγή» του. Μια καλή εμφάνιση, ένα γκολ, μια ουσιαστική συμμετοχή σε ένα μεγάλο «αποτέλεσμα» προφανώς και μετρούν διαφορετικά απόψε για τον 25άχρονο έλληνα επιθετικό. Έναν ποδοσφαιριστή που πια κάθε 90άλεπτο είναι ικανό να ανεβάζει ακόμη περισσότερο την «αξία» του στο χρηματιστήριο.

Ο Ζλάταν Ιμπραήμοβιτς «τρέχει» ως τώρα τη φετινή σεζόν, έχοντας σκοράρει 20 γκολ. Τέσσερα με την Εθνική ομάδα της Σουηδίας (όπου αποκλείστηκε στα μπαράζ του Μουντιάλ, από την Πορτογαλία). Και άλλα 16 με την Παρί, τα 7 εκ των οποίων στο Τσάμπιονς Λιγκ (5 σε δύο ματς με την Άντερλεχτ, 2 με τη Μπενφίκα). Στο γαλλικό πρωτάθλημα έχει 9 γκολ, έχοντας σκοράρει σε έξι διαφορετικά ματς. Συνολικά μετρά και 20 συμμετοχές. Άρα βάζει ένα γκολ ανά παιχνίδι. Ο Έντινσον Καβάνι πάλι, μετρά φέτος 15 γκολ συνολικά (σε 22 συμμετοχές). Έχει και εκείνος 9 στο Σαμπιονά, έχει πετύχει 2 στο Τσάμπιονς Λιγκ (το ένα με τον Ολυμπιακό), έχει και πέντε γκολ με την Εθνική ομάδα της Ουρουγουάης που επίσης μέσω των μπαράζ προκρίθηκε στο Παγκόσμιο Κύπελλο της Βραζιλίας.

Και οι δύο λοιπόν, έστω και αν ο συντελεστής δυσκολίας είναι διαφορετικός (ή μήπως όχι... όταν είσαι μέλος της Παρί, σε αυτό το Σαμπιονά;) δεν ξεπερνούν τον Κώστα Μήτρογλου. Αυτό το 22 γκολ σε 18 επίσημες συμμετοχές (14 στο πρωτάθλημα, 3 στο Τσάμπιονς Λιγκ, 5 με την Εθνική) φέτος δεν είναι άλλωστε μια σοδιά που μπορείς εύκολα να την βάλεις από... κάτω. Που λοιπόν να είναι οι αριθμοί ακόμη καλύτεροι για τον Μητρογκόλ έπειτα από το αποψινό ματς.

Που να μπορέσει ο Μήτρογλου να κρατήσει την παράδοση που τον θέλει να σκοράρει σε... μεγάλες έδρες, όταν αγωνίζεται στον πόλεμο των Άστρων. Πέρσι ο 25άχρονος στράικερ μάλιστα το έκανε και μέσα στην Γαλλία. Πέτυχε το «χρυσό» γκολ στην 1-2 ανατροπή μέσα στο σπίτι της Μονπελιέ. Και προ τριετίας είχε σκοράρει και στο σπίτι της Μπορντό, στην ήττα με 2-1 για την φάση των νοκ άουτ της διοργάνωσης. Συνολικά από τα 9 γκολ που έχει σε 20 συμμετοχές στον πόλεμο των Άστρων ο έλληνας στραίκερ τα έξι είναι εκτός έδρας. Έχει τον τρόπο του... δηλαδή μακριά από το Φάληρο. Αν απόψε τα γκολ στον Πόλεμο των Άστρων πιάσουν διψήφιο αριθμό; Τότε ο Μήτρογλου απογειώνεται.
Keywords
Τυχαία Θέματα