«Η τρόικα είναι ακόμη στις Βρυξέλλες»

Με την πρόταση για αύξηση του Φόρου Προστιθέμενης Αξίας και με την επίτευξη συμφωνίας για τους μισθούς στο δημόσιο τομέα, η κυβέρνηση έστειλε ένα ισχυρό μήνυμα ότι καταβάλλει προσπάθειες για τη σταθεροποίηση των δημόσιων οικονομικών και την ανάκαμψη της οικονομίας, τόνισε ο πρόεδρος της χώρας, Μπορούτ Παχόρ, στοπρώτο σχόλιό του για το πρόσφατο πακέτο κυβερνητικών μέτρων, με στόχο την αντιμετώπιση της κρίσης.

Απαντώνταςσε ερώτηση αν η τρόικα των δανειστών (Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα,

Ευρωπαϊκή Επιτροπή και Διεθνές Νομισματικό Ταμείο) ήδη χτυπά την πόρτα της Σλοβενίας, ο κ. Παχόρ σε συνέντευξή του στην εφημερίδα "Βέτσερ" απάντησε ότι "η τρόικα είναι ακόμη στις Βρυξέλλες".

Ωστόσο,αν η Σλοβενία αποτύχει να υιοθετήσει αυστηρότερους όρους στο νόμο περί δημοψηφίσματος και το "χρυσό δημοσιονομικό κανόνα" αυτό το μήνα, η Ευρωπαϊκή Επιτροπή θα αξιολογήσει χειρότερα τα μεταρρυθμιστικά σχέδια της Σλοβενίας, εκτίμησε ο πρόεδρος της χώρας.

ΗΕυρωπαϊκή Επιτροπή θα ανακοινώσει στις 29 Μαϊου την αποτίμησή της για το Εθνικό Πρόγραμμα Μεταρρυθμίσεων 2013-2014 και το Πρόγραμμα Σταθερότητας που απεστάλησαν στις Βρυξέλλες την περασμένη εβδομάδα.

Μίασχετικά θετική αποτίμηση θα κατευνάσει τις αγορές οικονομικών και τους οργανισμούς αξιολόγησης πιστοληπτικής ικανότητας, δήλωσε ο κ. Παχόρ και εξέφρασε τη βεβαιότητα ότι τα πολιτικά κόμματα θα πρέπει να πιάσουν δουλειά, αν βλέπουν με σοβαρότητα τις αλλαγές στη νομοθεσία για το δημοψήφισμα και την ενσωμάτωση στο Σύνταγμα του κανόνα για μηδενικό έλλειμμα.

Ο Σλοβένος πρόεδρος είπεότι, κατά την πρόσφατη επίσκεψή του στο Βερολίνο, έδωσε στην πραγματικότητα το λόγο του ότι η σλοβενική κυβέρνηση θα εκπληρώσει τις προσδοκίες των αγορών και ότι δεν θα χρειαστεί διεθνές πακέτο διάσωσης.

Όμως, δεδομένων των καθυστερήσεων, στις προσπάθειες αλλαγής της νομοθεσίας και ενσωμάτωσης του δημοσιονομικού κανόνα ο κ. Παχόρ είπε ότι δεν θα εκπλαγεί, αν η Ευρωπαϊκή Επιτροπή αποφασίσει να δώσει περισσότερο χρόνο στη Σλοβενία ναυλοποιήσει τα σχέδιά της.

Ο κ. Παχόρ τόνισε ότι θα ήθελε να δει την κυβέρνηση να δρα πιο αποφασιστικά και στο ζήτημα της ίδρυσης μιας "κακής τράπεζας". " Αυτό θα στείλει το μήνυμα στην Ευρωπαϊκή Επιτροπή ότι καταβάλουμε σοβαρές προσπάθειες για την εξυγίανση του τραπεζικού συστήματος, που είναι το βασικό εμπόδιο στην πορεία προς την οικονομική ανάκαμψη" είπε.

Τόνισε,τέλος, ότι η κυβέρνηση πρέπει να αντιληφθεί ότι μία από τις βασικές τηςαποστολές πρέπει να είναι η απλοποίηση της γραφειοκρατίας, ώστε να γίνει ο κρατικός μηχανισμός λιγότερο περίπλοκος και λιγότερο δαπανηρός.

πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ

Keywords
Τυχαία Θέματα