Η Σερβία για το Κόσσοβο

Εννέα κριτήρια, βάσει των οποίων η Σερβία θα μπορέσει να αποδεχθεί ή να απορρίψει την προτεινόμενη συμφωνία πλαίσιο μεταξύ Βελιγραδίου και Πρίστινας, καθόρισε η σερβική ηγεσία, όπως δήλωσε ο πρόεδρος της Επιτροπής της Σερβικής Βουλής για το Κόσοβο, Μίλοβαν Ντρέτσουν.

Τα κριτήρια αποτελούν το μέγιστο όσον αφορά τα δικαιώματα των Σέρβων στο Κόσοβο, διευκρίνισε ο κ. Ντρέτσουν και πρόσθεσε ότι "αρνητική απάντηση σε οποιοδήποτε από τα συγκεκριμένα κριτήρια αποκλείει το ενδεχόμενο συμφωνίας".

"Τα κριτήρια είναι

το ελάχιστο, κάτω από το οποίο δεν μπορούμε να προχωρήσουμε. Αν οι δύο πλευρές προσεγγίσουν τις θέσεις τους σε τέτοιο βαθμό, ώστε να είναι δυνατή η επίτευξη συμφωνίας, τότε το σχέδιο αυτό θα προωθηθεί στη Βουλή της Σερβίας. Σε κάθε περίπτωση, αν η έκβαση των διαπραγματεύσεων στις 2 Απριλίου είναι αρνητική, οι εκπρόσωποι των εκτελεστικών αρχών θα ενημερώσουν την Επιτροπή της Σερβικής Βουλής για το Κόσοβο, αμέσως μετά τη λήξη του όγδοου γύρου του διαλόγου στις Βρυξέλλες" είπε ο κ. Ντρέτσουν.

Το πρώτο κριτήριο που θέτει η σερβική ηγεσία είναι να καθοριστεί αν η ένωση των σερβικών δήμων στο Κόσοβο θα έχει δικές του εξουσίες ή θα έχει αρμοδιότητες που έχουν οι δήμοι. Το δεύτερο κριτήριο θα είναι αν θα έχει όργανα άσκησης εξουσιών, για παράδειγμα ένα εκτελεστικό συμβούλιο, και το τρίτο αν η ένωση των σερβικών δήμων που θα συγκροτηθεί θα αναγνωριστεί υπό τους νόμους και το Σύνταγμα του Κοσόβου, εξήγησε ο κ. Ντρέτσουν.

Τέταρτο κριτήριο είναι να καθοριστεί αν η κοινότητα σερβικών δήμων θα έχει δικά της περιουσιακά στοιχεία, πέμπτο αν θα έχει εκλεγμένη συνέλευση και έκτο αν θα έχει ρόλο στους τομείς της αστυνομίας και της δικαιοσύνης.

Έβδομο κριτήριο είναι αν οι αποφάσεις που θα λαμβάνει το συλλογικό όργανο των σερβικών δήμων θα πρέπει να εγκρίνονται από την Πρίστινα και όγδοο αν θα υπάρχει μηχανισμός για τη συμμετοχή των Σέρβων στα κεντρικά κυβερνητικά όργανα και αν οι υπηρεσίες ασφαλείας του Κοσόβου θα απουσιάζουν από το βόρειο τμήμα του Κοσόβου.

Το τελευταίο κριτήριο είναι αν η εδραίωση μηχανισμού που θα καθορίσει τη θέση της Σερβικής Ορθόδοξης Εκκλησίας, είπε κ. Ντρέτσουν.

Πηγή: ΑΠΕ- ΜΠΕ

Keywords
Τυχαία Θέματα