«Η Ρωσία δεν επιμένει στον Άσαντ»

Ο ηγέτης της συριακής αντιπολίτευσης Άχμεντ Τζάρμπα δήλωσε σήμερα ότι ο υπουργός Εξωτερικών της Ρωσίας Σεργκέι Λαβρόφ του παρέσχε την διαβεβαίωση ότι η Μόσχα δεν εμμένει ο Μπασάρ αλ Άσαντ να παραμείνει οπωσδήποτε στην εξουσία αλλά οι Σύροι πρέπει να διαπραγματευτούν σχετικά με την ενδεχόμενη απομάκρυνσή του από την προεδρία και να υπάρξει μια πολιτική διαδικασία για να συμβεί αυτό.

«Συναντηθήκαμε με τον Λαβρόφ στο Παρίσι την περασμένη εβδομάδα και μου επιβεβαίωσε ότι η Ρωσία δεν παραμένει προσηλωμένη στον Άσαντ», ανέφερε ο Τζάρμπα σε δηλώσεις του σε δημοσιογράφους

στη Γενεύη. Ο ΥΠΕΞ της Ρωσίας, πρόσθεσε ο ίδιος, του είπε πως η λύση πρέπει να εξευρεθεί μέσω διαπραγματεύσεων «ανάμεσα στους ίδιους τους Σύρους, μέσα από μια πολιτική διαδικασία».

Ο Τζάρμπα εμφανίστηκε και πάλι ιδιαίτερα επιθετικός έναντι του προέδρου της Συρίας, λέγοντας ότι πλέον η διεθνής κοινότητα συνειδητοποιεί πως δεν υπάρχει μέλλον για αυτόν. «Πιστεύω ότι ο κόσμος έχει πλέον πειστεί ότι ο Άσαντ δεν μπορεί να μείνει στην εξουσία και δεν θα είναι σε θέση να μείνει στην εξουσία. Έχουμε αρχίσει να βλέπουμε το μέλλον χωρίς αυτόν. Ο Άσαντ και όλο το καθεστώς του είναι παρελθόν τώρα. Κανείς δεν πρέπει να αμφιβάλει ότι ο επικεφαλής του καθεστώτος είναι τελειωμένος. Το καθεστώς είναι νεκρό», υποστήριξε.

Ο Τζάρμπα προέβλεψε ότι οι συνομιλίες θα είναι δύσκολες, μακρές και θα εξετάσουν όλα τα «κεντρικά ζητήματα» για να υπάρξει μια συμφωνία-πακέτο, περιλαμβανομένης της σύστασης μιας μεταβατικής κυβέρνησης. «Αυτή είναι η βάση για τις διαπραγματεύσεις μας και θα απαιτήσουμε» το σχηματισμό της, είπε.

«Αν ο Άσαντ ήταν σε θέση να [συνεχίσει να] κυβερνά τη Συρία, δεν θα βρισκόμασταν εδώ σήμερα», προσέθεσε ο Τζάρμπα.

Στο μεταξύ, ο υπουργός Εξωτερικών των Ηνωμένων Πολιτειών της Αμερικής Τζον Κέρι δήλωσε ότι ο Άσαντ δεν μοιάζει ακόμη να είναι έτοιμος να παραιτηθεί για να δώσει τη θέση του σε μια μεταβατική κυβέρνηση.

«Προφανώς δεν είναι έτοιμος αυτή τη στιγμή», είπε ο επικεφαλής του Στέιτ Ντιπάρτμεντ σε συνέντευξη που παραχώρησε στο τηλεοπτικό δίκτυο αλ Αραμπίγια στο περιθώριο του Παγκόσμιου Οικονομικού Φόρουμ στο Νταβός.

Ο Κέρι εκτίμησε ακόμη πως εάν συναφθεί μια ειρηνευτική συμφωνία στη Συρία πολλές χώρες θα σπεύσουν να στείλουν κυανόκρανους. «Δεν νομίζω πως πιστεύει κανείς ότι θα έπρεπε να πάνε στο πεδίο Αμερικανοί στρατιώτες», πρόσθεσε.

Ο ΥΠΕΞ των ΗΠΑ επανέλαβε εξάλλου ότι ο Άσαντ «δεν έχει μέλλον» στην διακυβέρνηση της Συρίας. «Είναι ένας άνθρωπος ο οποίος έχει διαπράξει εγκλήματα πολέμου και παρ' όλ' αυτά με κάποιον τρόπο επιθυμεί να υποστηρίζει ότι διαθέτει τη νομιμοποίηση να κυβερνά τη χώρα», επέμεινε ο Κέρι. Όμως μπορεί να υπάρχει, πρόσθεσε, χώρος για στελέχη της κυβέρνηση αν δεν «έχουν αίμα στα χέρια τους».

Πηγή: ΑΜΠΕ

Keywords
Τυχαία Θέματα