Η Ντ. Μπακογιάννη στον ΑΘΗΝΑ984

Η βουλευτής της Νέας Δημοκρατίας, Ντόρα Μπακογιάννη, μίλησε στις 14/11 στον «ΑΘΗΝΑ 9.84» και τη Νόνη Καραγιάννη.

Μεταξύ άλλων, είπε:

«Μια κυβέρνηση που έχει μπροστά της πολύ μεγάλες δυσκολίες με τους 153 βουλευτές , είναι μεν σταθερή, αλλά ταυτόχρονα ανοιχτή σε οποιουδήποτε τύπου μικροκομματικούς ή προσωπικούς υπολογισμούς βουλευτών. Θεωρώ ότι είναι πολύ καλύτερο και καθαρότερο να καταβληθεί μια σοβαρή προσπάθεια με στόχο την επίτευξη προγραμματικής συμφωνίας

με τη Δημοκρατική Αριστερά, ώστε η κοινοβουλευτική πλειοψηφία να αυξηθεί, το μήνυμα σταθερότητας να είναι ακόμα πιο δυνατό και να μπορέσουμε από κοινού να κάνουμε αυτή την προσπάθεια. Δεν μας χωρίζουν ανυπέρβλητες διαφορές».

Δημοσιογράφος: Αυτό το οποίο αντιλαμβάνομαι να σας προβληματίζει είναι ότι το ΠαΣοΚ ως κυβερνητικός εταίρος αναδείχτηκε και πάλι ως ο αδύναμος κρίκος; Δηλαδή, αυτή η εύθραυστη πλειοψηφία εκτιμάτε ότι μπορεί να προκύψει από εσωτερικά προβλήματα του κυβερνητικού εταίρου;

Ν. Μπακογιάννη: «Δεν το αποκλείω. Δεν νομίζω ότι υπάρχει κανένας που να μπορεί να το αποκλείσει σήμερα. Και επειδή κανείς "πριν πεινάσει, μαγειρεύει" και δεν είναι σωστό τέτοιου είδους πρωτοβουλίες να λαμβάνονται υπό πίεση, διότι τότε τα πράγματα είναι πολύ δύσκολα, γι' αυτό λέω σήμερα που τα πράγματα είναι σαφή, που ο πρωθυπουργός έχει λάβει την εμπιστοσύνη της Βουλής, σήμερα είναι η ώρα να πάρει -κατά τη γνώμη μου-, μια πολιτική πρωτοβουλία, η οποία θα επιτρέψει μια συζήτηση. Αν δεν υπάρξει ανταπόκριση, βεβαίως χρειάζονται δύο στο ταγκό. Αλλά, πιστεύω ότι αν πραγματικά υπάρχει βούληση, να αναζητηθεί κοινός τόπος, υπάρχουν περιθώρια. Γιατί έχω ζήσει δύσκολες στιγμές στο Κοινοβούλιο με μικρές πλειοψηφίες. Αν θέλουμε να πούμε ότι έχουμε άλλα δύο χρόνια μπροστά μας, μια τέτοια πρωτοβουλία, είναι σκόπιμη».

Δημοσιογράφος: Υπάρχει μια θέση, η οποία έχει διατυπωθεί από τη Δημοκρατική Αριστερά. Μας την έχει πει εδώ στον «ΑΘΗΝΑ 9.84» ο ίδιος ο κ. Κουβέλης, ο πρόεδρος του κόμματος. Έχει πει λοιπόν ότι θεωρεί πως δεν θα πρέπει να γίνουν εκλογές, πιστεύει στην ανάγκη να υπάρξει μια άλλη πλειοψηφία, όπως μας είπε, από την παρούσα σύνθεση της Βουλής. Θέτει όμως έναν όρο, το πρόσωπο του πρωθυπουργού. Θα μπορούσε να συζητηθεί κάτι τέτοιο;

Ν. Μπακογιάννη: «Κοιτάξτε. Εγώ πιστεύω ότι από την ώρα που ο ίδιος ο πρωθυπουργός πάρει αυτή την πρωτοβουλία, αυτό το οποίο θα ενδιαφέρει και εμάς από πλευράς Νέας Δημοκρατίας, είναι η ουσία της πολιτικής. Δεν νομίζω ότι θα σταθεί κανένας στα πρόσωπα. Και εν πάση περιπτώσει θα είναι λάθος να σταθεί στα πρόσωπα για να το πω πιο ευθέως. Η ουσία της πολιτικής είναι το ζητούμενο σήμερα. Για την ουσία της πολιτικής μιλάμε σήμερα για το φορολογικό νομοσχέδιο. Αν με ακούτε εμένα και σηκώνω τους τόνους για το φορολογικό νομοσχέδιο, είναι για την ουσία του φορολογικού, η οποία με απασχολεί. Δεν είναι ποτέ το πρόσωπο. Δεν θα με ακούσετε ποτέ να μιλήσω για το πρόσωπο του κ. Στουρνάρα ή κάποιον άλλο. Η ουσία της πολιτικής είναι το ζητούμενο...».

Δημοσιογράφος: Γνωρίζετε όμως και από την άλλη πλευρά, η πολιτική εκφράζεται και από πολιτικούς;

Ν. Μπακογιάννη: «Βεβαίως. Αλλά είμαι απολύτως σίγουρη ότι και η Δημοκρατική Αριστερά, η οποία έχει υπάρξει συμμέτοχος σε μια κυβερνητική προσπάθεια και επειδή ειλικρινά πιστεύω ότι είναι η Αριστερά της ευθύνης -το πιστεύω αυτό το οποίο λένε-, θεωρώ ότι υπάρχουν περιθώρια. Δεν μπορώ να σας πω για καμία βεβαιότητα, για περιθώρια μιλάω. Αν όμως επιτευχθεί, θα είναι καλύτερα απ' ότι είμαστε σήμερα».

* Για τον ενιαίο φόρο ακινήτων:

«Δεν το έχω δει το σύστημα που προωθείται. Ακούω διάφορα πράγματα, τα οποία δύσκολα μπορούν να εφαρμοστούν, αλλά να για να μην διατυπώσω επιπόλαια άποψη, το πρώτο νομοσχέδιο είχε απορριφθεί μετά βαΐων και κλάδων. Εγώ εντοπίζω τα θέματα σε τρεις τομείς. Πρώτον, το θέμα των αντικειμενικών αξιών για εμένα είναι κορυφαίο και πρέπει επιτέλους να πούμε ότι θα προσαρμοστούμε στην πραγματικότητα. Δεν μπορούμε να ζούμε σ' έναν κόσμο που δεν υπάρχει. Δεύτερον, δεν μπορεί να υπερφορολογείται η ακίνητη περιουσία σε σημείο τέτοιο, ώστε να βρεθεί αυτό που ονομάζεται σήμερα στην Ελλάδα -ακόμα και κατ' ευφημισμόν-, μεσαία τάξη στο απόλυτο αδιέξοδο. Δηλαδή, εάν κάποιος διαθέτει δύο ακίνητα και με τις σημερινές συνθήκες δεν μπορεί να τα πουλήσει, αλλά παρόλα αυτά καλείται να πληρώσει φόρους από πόρους τους οποίους δεν έχει. Αυτά είναι πράγματα που ξεπερνούν τις αντοχές μιας κοινωνίας και θα πρέπει με πολύ προσοχή και σοβαρότητα να αντιμετωπιστούν».

* Για τους πλειστηριασμούς:

Δημοσιογράφος: Η επιλογή για την πλήρη εφαρμογή του μέτρου άρσης της απαγόρευσης των πλειστηριασμών για την πρώτη κατοικία πιστεύετε ότι μπορεί να γίνει αποδεκτή;

Ν. Μπακογιάννη: «Δεν νομίζω. Προσωπικά, είχα μια σκέψη την οποία έχω καταθέσει, προκειμένου να συγκροτηθεί ένα ειδικό ταμείο, κρατικό, το οποίο θα αναλάβει αυτές τις περιπτώσεις των μη εξυπηρετούμενων δανείων, με στόχο ο ιδιοκτήτης του ακινήτου να μπορεί να διαπραγματευτεί την παραμονή στο σπίτι του και να μην το χάσει. Είναι μια αρκετά σύνθετη ιστορία αυτό το ταμείο, αλλά εκτιμώ ότι θα μπορούσε να αποτελέσει μια λύση, προκειμένου να μην χαθεί και η στεγαστική πίστη».

«ΑΘΗΝΑ 9.84» - ΓΡΑΦΕΙΟ ΤΥΠΟΥ

Keywords
Τυχαία Θέματα