Η Μ. Ξαφά στον ΑΘΗΝΑ984

Η οικονομολόγος και πρώην στέλεχος του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου, Μιράντα Ξαφά, μίλησε στις 16/8 στον «ΑΘΗΝΑ 9.84» και τον Γιάννη Παπαγεωργίου.

Μεταξύ άλλων, είπε:

«Έχουμε φτάσει σε σημείο καμπής και στην Ελλάδα, όχι μόνο στην ευρωζώνη. Αρχίζει να διαφαίνεται η έξοδος από την ύφεση. Στη χώρα μας, κατά το δεύτερο τρίμηνο του έτους καταγράφηκαν αρνητικοί ρυθμοί ανάπτυξης, αλλά εάν συγκρίνουμε το δεύτερο

φετινό τρίμηνο, με το αντίστοιχο περσινό και προπέρσινο, θα δούμε ότι οι ρυθμοί είναι μεν αρνητικοί, αλλά λιγότερο από ό,τι πέρυσι. Το δεύτερο στοιχείο είναι ότι είμαστε ακόμα μακριά από το να ξεπεράσουμε το πρόβλημα του χρέους. Η ελληνική οικονομία, όπως και όλες οι οικονομίες του ευρωπαϊκού νότου παραμένουν ευάλωτες, λόγω χρέους. Ο λόγος του χρέους προς του ΑΕΠ συνεχίζει να αυξάνεται τόσο στην Ελλάδα, όσο και στην Ιταλία, την Ισπανία και την Πορτογαλία. Εκεί πρέπει να επικεντρωθούν οι προσπάθειες...».

Και πρόσθεσε: «Η μείωση του χρέους θα γίνει ούτως ή άλλως. Δεν μπορεί η Ελλάδα να επιζήσει με λόγο χρέους προς ΑΕΠ 160%. Δεν πρόκειται ποτέ να βγει στις αγορές με αυτά τα μεγέθη. Μετά τις γερμανικές εκλογές, πιστεύω ότι αυτό το θέμα θα τεθεί. Χωρίς λιτότητα, τι μπορεί να κάνει η Ελλάδα, όταν ακόμα παλεύει να αποκτήσει πρωτογενές πλεόνασμα; Υπάρχει άλλος δρόμος από την λιτότητα; Υπάρχει άλλος τρόπος από το να προσπαθεί να περιορίσει τις σπατάλες του δημοσίου και να το συρρικνώσει;».

* Για κούρεμα του χρέους:


«Η Ελλάδα δανείζεται με χαμηλότερο επιτόκιο από εκείνο της Ιταλίας και της Ισπανίας και δεν μπορεί να απομειωθεί περαιτέρω. Οι αποπληρωμές των δανείων έχουν πάει πίσω τουλάχιστον μια δεκαετία, οπότε μόνη εναλλακτική λύση μένει το κούρεμα, όσο και αν αυτό δεν αρέσει στους Γερμανούς...».

Σε άλλο σημείο είπε: «Μόνον οι επενδύσεις θα φέρουν νέες θέσεις εργασίας και οι επενδύσεις επί του παρόντος εμποδίζονται και από την πιστωτική ασφυξία και από το γεγονός ότι δεν έχουμε ολοκληρώσει τις απαιτούμενες μεταρρυθμίσεις προκειμένου να μειωθεί η γραφειοκρατία και να δημιουργηθεί ένα πιο φιλικό περιβάλλον προς την επιχειρηματικότητα. Βλέπουμε την Αριστερά να αντιτίθεται σε κάθε νέα επένδυση. Οι ξένοι επενδυτές τα βλέπουν αυτά και διστάζουν να έρθουν στην Ελλάδα».

* Για τις απολύσεις στο Δημόσιο:


«Στην προσπάθεια να αποκτήσουμε πρωτογενές πλεόνασμα, κόβουμε δαπάνες εκεί όπου υπάρχει η μικρότερη πολιτική αντίσταση. Και αυτό είναι οι δημόσιες επενδύσεις... Τρία χρόνια από την αρχή του προγράμματος και μόλις τώρα φτάσαμε στις απολύσεις από το δημόσιο που έπρεπε να έχουν γίνει από την πρώτη μέρα. Δεν νοείται ένα δημόσιο που νοσεί, να μην το αγγίζουμε, επειδή είναι πελάτες μας και την ίδια ώρα να έχουν αυξηθεί οι άνεργοι στον ιδιωτικό τομέα κατά 900.000 από την αρχή της κρίσης. Αυτό αποτελεί απαράδεκτη προσπάθεια συγκάλυψης λαθών του παρελθόντος... Ξεκινήσαμε λάθος με μπαράζ νέων φόρων -που συνεχίζεται- και με οριζόντιες περικοπές, χωρίς να αγγίξουμε το βαθύ κράτος. Από την αρχή η Τρόικα έλεγε "μαζέψτε τους φόρους, πατάξτε την φοροδιαφυγή και κόψτε τις δαπάνες". Δεν κάναμε ούτε το ένα, ούτε το άλλο. Αναζητούσαμε διαρκώς νέους πόρους για να χρηματοδοτήσουμε το γιγαντιαίο κράτος και οι περικοπές ήταν οριζόντιες. Αυτό δεν μπορούσε να διατηρηθεί. Τώρα πλέον το καταλαβαίνουν. Πιστεύω ότι ο Κυριάκος Μητσοτάκης θα αναλάβει δράση σε αυτό τον τομέα».

«ΑΘΗΝΑ 9.84» - ΓΡΑΦΕΙΟ ΤΥΠΟΥ

Keywords
Τυχαία Θέματα