Βηρυτός: Τραγικός απολογισμός

Η επίθεση με παγιδευμένο αυτοκίνητο που προκάλεσε χθες μεγάλες ζημιές σε συνοικία που αποτελεί προπύργιο της σιιτικής Χεζμπολάχ στα νότια προάστια της Βηρυτού, στοίχισε τη ζωή σε τουλάχιστον 22 ανθρώπους, σύμφωνα με ένα νέο σημερινό απολογισμό της αστυνομίας.

Σύμφωνα με τον Ερυθρό Σταυρό, από την επίθεση τραυματίσθηκαν επίσης 325 άνθρωποι. Οι δύο απολογισμοί δεν είναι ακόμη οριστικοί.

Το πρακτορείο ειδήσεων ΑΝΙ μετέδωσε σήμερα το πρωί πως επτά άνθρωποι, μεταξύ των οποίων ένας άνδρας και τα τρία παιδιά του, είναι ακόμη αγνοούμενοι.

Πολλοί άνθρωποι αποκλείσθηκαν στα διαμερίσματά
τους λόγω της τεράστιας πυρκαγιάς που εκδηλώθηκε μετά την ισχυρή έκρηξη, η οποία προκάλεσε μεγάλες ζημιές σε πολλές πολυκατοικίες.

Η επίθεση σημειώθηκε στον πυκνοκατοικημένο τομέα του Ρουέις, ένα "φέουδο" της Χεζμπολάχ, του ισχυρού σιιτικού κόμματος που είναι σύμμαχος του συριακού καθεστώτος, στο πλευρό του οποίου πολεμά εναντίον της εξέγερσης στη Συρία.

Η επίθεση αυτή, η οποία ήταν η πιο αιματηρή μέσα σε διάστημα τριών δεκαετιών στη ζώνη αυτή όπου τα μέτρα ασφαλείας είναι εξαιρετικά αυστηρά, καταδικάσθηκε από το Συμβούλιο Ασφαλείας του ΟΗΕ και από τον Γενικό Γραμματέα του ΟΗΕ Μπαν Κι-μουν.

Η σημερινή ημέρα κηρύχθηκε ημέρα εθνικού πένθους και μέχρι στιγμής δεν υπάρχουν πληροφορίες για τις κηδείες των θυμάτων.

Σήμερα το πρωί οι ερευνητές συνέχιζαν το έργο τους στο σημείο της έκρηξης, που έχει αποκλεισθεί από άνδρες της ασφάλειας της Χεζμπολάχ.

Εξάλλου συνεδριάζει στη Βηρυτό το Ανώτερο Συμβούλιο Άμυνας, στο οποίο μετέχουν οι κύριες υπηρεσίες ασφαλείας, ο στρατός και ο πρόεδρος της Δημοκρατίας.

Οι λιβανέζικές αρχές δεν προκρίνουν προς το παρόν κανένα σενάριο, παρόλο που ο πρόεδρος της Δημοκρατίας Μισέλ Σουλεϊμάν δήλωσε χθες πως η επίθεση φέρει "τη σφραγίδα του Ισραήλ", ορκισμένου εχθρού της Χεζμπολάχ.

Ο ισραηλινός πρόεδρος Σιμόν Πέρες απέρριψε τις κατηγορίες αυτές, υποστηρίζοντας πως η χώρα του δεν έχει "καμιά σχέση με την κατάσταση στο Λίβανο".

Την ευθύνη για την επίθεση ανέλαβε μια παντελώς άγνωστη οργάνωση που έχει μια σουνιτική ονομασία, με ένα βίντεο η αυθεντικότητα του οποίου δεν έχει πιστοποιηθεί. "Χάσαν Νασράλα, σου στέλνουμε το δεύτερο ισχυρό μήνυμά μας, επειδή εξακολουθείς να μην καταλαβαίνεις", λέει ένας από τους άνδρες στο βίντεο απευθυνόμενος στον αρχηγό της Χεζμπολάχ.

ΠΗΓΗ: ΑΠΕ-ΜΠΕ
Keywords
Τυχαία Θέματα