Η Γεωπληροφορική στην υπηρεσία της Υπαίθρου

Ως ένα χρήσιμο εργαλείο για την ανάδειξη και βελτίωση της ελκυστικότητας της υπαίθρου μέσα στον ψηφιακό κόσμο, μπορεί να λειτουργήσει η γεωπληροφορική στα χέρια "έξυπνων" ανθρώπων, τόνισε στο ΑΠΕ-ΜΠΕ ο πρόεδρος και διαχειριστής του μη κερδοσκοπικού φορέα ΤΟΠ.ΑΠ, Άλκης Καλλιαντζίδης, προσθέτοντας ότι "το πρόβλημα που υπάρχει για τη χρήση του εργαλείου αυτού, που κοστίζει ελάχιστα, είναι το έλλειμμα ενημέρωσης και γνώσης του αντικειμένου, σε επίπεδο αγροτικό και θεσμικό".

Επεσήμανε δε ότι σε

άλλες χώρες, όπως η Γαλλία, η χρήση της γεωπληροφορικής λειτουργεί ως ψηφιακή βιτρίνα, τόσο για την προώθηση προϊόντων, όσο και τοποθεσιών και στο πλαίσιο αυτό επεσήμανε ότι, "δυστυχώς παρόλο που η χώρα μας δεν υστερεί καθόλου σε ανθρώπινο ειδικευόμενο δυναμικό, ωστόσο η διάδοση και εφαρμογή της γεωπληροφορικής βρίσκει ελάχιστη ανταπόκριση".

Όπως ο ίδιος παραδέχθηκε υπάρχουν μεν άνθρωποι που γνωρίζουν τη σπουδαιότητα και χρησιμότητα των εργαλείων της γεωπληροφορικής και την έχουν ήδη ενσωματώσει στη δουλειά τους, ωστόσο στη χώρα μας "η πλειονότητα πάνω στον συγκεκριμένο τομέα έχει πολύ δρόμο μπροστά της".

Μεταξύ άλλων μιλώντας στο ΑΠΕ-ΜΠΕ ο κ. Καλλιντζίδης ανέφερε ότι η γεωπληροφορική είναι ένας τρόπος συγκέντρωσης και ανάλυσης δεδομένων για τη δημιουργία χαρτών μιας συγκεκριμένης περιοχής, ενώ αποτελεί ένα σημαντικό εργαλείο για την αγροτική ανάπτυξη. "Σχεδόν το 80% των υφιστάμενων στοιχείων έχει μια συντεταγμένη θέση και μπορεί να χαρτογραφηθεί, γεγονός που σημαίνει ότι οι πληροφορίες είναι διαθέσιμες σε διαδραστικούς χάρτες στο διαδίκτυο", υπογράμμισε.

Αφού σημείωσε ότι οι αγροτικές περιοχές στην Ελλάδα σήμερα βρίσκονται αντιμέτωπες με πολλαπλά διακυβεύματα, όπως γηράσκων πληθυσμός, φθίνουσα τοπική οικονομία, απομόνωση, έλλειμμα χρήσης των τεχνολογιών, πληροφοριών και επικοινωνιών και έλλειψη υποδομών, αλλά και αδράνεια έναντι της καινοτομίας, ο κ. Καλλιτζίδης επεσήμανε ότι η υλοποίηση του κοινοτικού σχεδίου Grisi Plus, στο πλαίσιο του προγράμματος Interreg IVC, στο οποίο συμμετέχει και η χώρα μας, στοχεύει στην ανάπτυξη της ελκυστικότητας των αγροτικών περιοχών, με την εισαγωγή ενός νέου μοντερνισμού σε όλες τις ευρωπαϊκές αγροτικές περιοχές.

Στο κοινοτικό σχέδιο, που υλοποιείται από τον Ιανουάριο του 2012 και διαρκεί μέχρι τον Δεκέμβριο του 2014, με επικεφαλής το γαλλικό Εμποροβιομηχανικό Επιμελητήριο τους Ζέρς, συμμετέχουν ως απλοί εταίροι 13 φορείς από 11 χώρες μέλη της ΕΕ. Το σχέδιο GRISI PLUS, συνολικού προϋπολογισμού 1,629 εκατ. ευρώ αποσκοπεί στο να βελτιώσει την αποτελεσματικότητα και να εμπλουτίσει τις πολιτικές οικονομικής ανάπτυξης σε αγροτικό χώρο μέσα από τη χρήση εργαλείων γεωπληροφορικής και γεωγραφικής πληροφόρησης και να προσφέρει βοηθητικά μέσα στη λήψη αποφάσεων των αιρετών.

Επισημαίνεται ότι το θέμα της γεωπληροφορικής θα βρεθεί στο επίκεντρο εκδήλωσης που πρόκειται να πραγματοποιηθεί σήμερα στις 4 το μεσημέρι στο πλαίσιο της 28ης Philoxenia (21-24 Νοεμβρίου).

Πηγή: ΑΜΠΕ

Keywords
Τυχαία Θέματα