Η Ελλάδα στην ατζέντα των Βρυξελλών

Η οικονομία, με άξονα την τόνωση της ανάπτυξης, κυριαρχεί στη Σύνοδο Κορυφής των Βρυξελλών σήμερα και αύριο, εν μέσω των εντεινόμενων συζητήσεων για τη δημοσιονομική πειθαρχία.

Η κρίση στην ευρωζώνη δεν έχει τελειώσει, προειδοποιεί η Standard &Poor's καθώς η παγκόσμια οικονομία αποδυναμώνεται.

Πληροφορίες αναφέρουν ότι είναι ανοιχτό το ενδεχόμενο συνάντησης ΣαμαράΜέρκελ, στο περιθώριο των εργασιών του Ευρωπαϊκού Λαϊκού

Κόμματος. Η κυβέρνηση επισπεύδει τις μεταρρυθμίσεις εν όψει επιστροφής της τρόικας, ενώ σχεδιάζει την απεμπλοκή από το ΔΝΤ μέσω και προληπτικής πιστωτικής γραμμής.

“Η επόμενη μέρα μετά το μνημόνιο για την χώρα θα πρέπει να είναι μέρα λελογισμένης ευθύνης”, δήλωσε ο υπουργός οικονομικών Γκίκας Χαρδούβελης μιλώντας σε φόρουμ γαλλόφωνων επιχειρήσεων.

Πρόσθεσε ότι η έξοδος στις αγορές και η νέα περίοδος στη σχέση μας με τους εταίρους της ευρωζώνης και το ΔΝΤ προϋποθέτει την εκπλήρωση των δημοσιονομικών στόχων, τη συνέχιση των μεταρρυθμίσεων και κυρίως πολιτική υπευθυνότητα και σταθερότητα.

Εκτίμησε ότι αναμένεται μέσα στο Νοέμβριο να επιτευχθεί συμφωνία με την τρόικα για την αξιολόγηση του προγράμματος.


Η σύνοδος χαρακτηρίζεται κρίσιμη και για τις εξελίξεις στην ανατολική Μεσόγειο, αφού η Κύπρος αναμένεται να εγείρει το ζήτημα της παραβίασης της κυπριακής ΑΟΖ από την Άγκυρα, θέτοντας θέμα “παγώματος” των ενταξιακών διαπραγματεύσεων της Τουρκίας.

Εν τω μεταξύ, πιθανότατα σήμερα κατατίθεται στη Βουλή η ρύθμιση για την αποπληρωμή των ληξιπρόθεσμων οφειλών. Οι διαβουλεύσεις με την τρόικα βρίσκονται στην τελική φάση και η ρύθμιση για αποπληρωμή από 72 έως 100 δόσεις, αναμένεται να ψηφιστεί το αργότερο μέχρι αύριο. Οι νέες προσαυξήσεις στη ρύθμιση των δόσεων από το 8,5% στο 4,5% παραμένουν υψηλές, δήλωσε στον Αθήνα 9.84 ο Γιώργος Κουτρουμάνης, μέλος της επιτροπής παρακολούθησης του κυβερνητικού έργου, συμπληρώνοντας ότι θα έπρεπε το ποσοστό να μειωθεί περαιτέρω


Keywords
Τυχαία Θέματα