Η δύναμη των αισθήσεων

Σε λίγο καιρό, θα συστήνόμαστε «εκπέμποντας» ήχο ή άρωμα. Ένα concept αρκετά «προχωρημένο» στο οποίο συνεργάζονται ένα Πανεπιστήμιο στο Τόκιο και το Εθνικό Πανεπιστήμιο της Σιγκαπούρης. (video)

Οι ομάδες των ερευνητών τους έχουν αναπτύξει ένα σύνολο προδιαγραφών που μπορούν να μεταδώσουν και να λάβουν εξατομικευμένους ήχους καθώς και μυρωδιές! Αυτό γίνεται με τη βοήθεια ενός ειδικού ζευγαριού γυαλιών, τα οποία είναι εφοδιασμένα με ηχεία αλλά και εκπομπείς οσμών, που είναι τοποθετημένοι πίσω από τα αυτιά. Ταυτόχρονα, μία συμβατή εφαρμογή που μπορείς να έχεις στο smartphone σου, συνδέεται

με τα γυαλιά μέσω Bluetooth.

Η ιδέα πίσω από το concept αυτό είναι να επιλέγεις έναν ήχο και ένα άρωμα της προτίμησής σου, ο οποίος θα εκπέμπεται σε άλλα άτομα όταν τα συναντάς… κάτι σαν την προσωπική σου sound perfume «business card». Την ίδια στιγμή, θα λαμβάνεις και εσύ τον ήχο και το άρωμα του ατόμου που συναντάς. Σύμφωνα με τις τρέχουσες ρυθμίσεις των γυαλιών και των εφαρμογών που έχουν χρησιμοποιηθεί στις δοκιμές, μπορείς να επιλέξεις ανάμεσα σε οκτώ διαφορετικά αρώματα, τα οποία θα εκπέμπονται στα… γυαλιά του συνομιλητή σου.

Οι ερευνητές πιστεύουν το «concept» αυτό θα φέρει τους ανθρώπους πιο κοντά. Με ποιον τρόπο; Το είπαμε και στην αρχή του θέματος… Με τη «δύναμη» μίας οικείας μυρωδιάς ή ενός ήχου που μπορείς σταδιακά να συνδέσεις μ’ ένα συγκεκριμένο άνθρωπο.

Προς το παρόν, το concept έχει δοκιμαστεί σε πάνω από 50 ανθρώπους, οι οποίοι έχουν χρησιμοποιήσει τα γυαλιά και έχουν αναφέρει ότι τους αρέσει πολύ η ιδέα. Υπάρχει, βέβαια, ένα μειονέκτημα, το γεγονός ότι πρέπει να φοράς συνέχεια αυτά τα «geeky» γυαλιά, αλλά το πόσο καλό -ή κακό- είναι αυτό είναι σχετικό. Στην Ασία, για παράδειγμα, το θεωρούν στιλ. Στην Ευρώπη το ψάχνουμε ακόμη, αλλά, ποτέ δεν ξέρεις, μπορεί, όταν γίνει εμπορικά διαθέσιμο το προϊόν, να έχουμε αρκετές επιλογές…

Όπως και να έχει, η ιδέα είναι πρωτότυπη, μας φέρνει στο νου εικόνες από ταινίες sci-fi και, από την άλλη, ακόμη και να μην τη χρησιμοποιήσουμε ποτέ, πάντα μας αρέσει να βλέπουμε διαφορετικά concepts. Οπότε, για περισσότερα, λέμε να ρίξουμε μία ματιά και στο video που ακολουθεί.

Keywords
Τυχαία Θέματα