Στην τελική ευθεία

Eπίσπευση διαρθρωτικών μεταρρυθμίσεων  ανά υπουργείο έως τις 20 Ιανουαρίου ζήτησε στη συνεδρίαση του Υπουργικού Συμβουλίου ο Πρωθυπουργός. Αργότερα το πρωί ο Κος Παπαδήμος θα συναντηθεί τον κο Ράιχενμπαχ,τελευταία ημέρα επίσκεψης της Τρόικας στην Αθήνα. Εν τω μεταξύ, αναστέλλονται οι αποφάσεις των  πλειστηριασμών για ληξιπρόθεσμες οφειλές προς τις Τράπεζες

και το 2012, σύμφωνα με το υπ.Οικονομικών. Επίσης, αποφασίστηκε η υποχρεωτική συνταξιοδότηση όσων δημοσίων υπαλλήλων έχουν συμπληρώσει το 55 έτος της ηλικίας τους και 35 χρόνια υπηρεσίας. 

Παράταση της απαγόρευσης πλειστηριασμών κατά ένα έτος αλλά και ρύθμιση θεμάτων που αφορούν την αυτοδίκαιη απόλυση υπαλλήλων του στενού και ευρύτερου δημοσίου αν έχουν συμπληρώσει τα 35 χρόνια εργασίας και το 55ο έτος της ηλικίας τους, προβλέπει, μεταξύ άλλων, πράξη νομοθετικού περιεχομένου την οποία αποφάσισε σήμερα το υπουργικό συμβούλιο.

Σύμφωνα με κορυφαίο στέλεχος του υπουργείου Οικονομικών προγραμματίζεται να κατατεθεί στη Βουλή στην αρχή της επόμενης εβδομάδος. Αναλυτικά:

"Με εισήγηση του Αντιπροέδρου της Κυβέρνησης και Υπουργού Οικονομικών κ. Ευάγγελου Βενιζέλου, το Υπουργικό Συμβούλιο ενέκρινε σήμερα ομοφώνως πράξη νομοθετικού περιεχομένου, με την οποία ρυθμίζονται μια σειρά από θέματα κατεπείγοντος χαρακτήρα, που σχετίζονται με την εφαρμογή του προγράμματος προσαρμογής και στήριξης της ελληνικής οικονομίας και του Μεσοπροθέσμου Πλαισίου Δημοσιονομικής Στρατηγικής. Η πράξη νομοθετικού περιεχομένου θα υποβληθεί το ταχύτερο δυνατόν προς κύρωση στη Βουλή.
Με την πράξη νομοθετικού περιεχομένου:

- Παρατείνεται για ένα έτος η ισχύς της απαγόρευσης των πλειστηριασμών από τα πιστωτικά ιδρύματα, προκειμένου να προστατευθούν, ενόψει της συνεχιζόμενης κρίσης και ύφεσης της οικονομίας, οι δανειολήπτες που δεν δύνανται να αντιμετωπίσουν τις δανειακές τους υποχρεώσεις,

- Διευκρινίζονται τα θέματα που αφορούν την εφαρμογή του Έκτακτου  Ειδικού Τέλους Ηλεκτροδοτούμενων Δομημένων Επιφανειών (Ε.Ε.Τ.Η.Δ.Ε.) του ν.4021/2011 και να προστατευθούν οι πολίτες για τους οποίους συντρέχουν ειδικοί λόγοι υγείας ή οι  πολίτες που διαβιούν υπό μειονεκτικές κοινωνικά συνθήκες,

- Ρυθμίζονται θέματα που αφορούν την  αυτοδίκαιη απόλυση των  πολιτικών δημοσίων υπαλλήλων καθώς και των υπαλλήλων των ΝΠΔΔ και των ΟΤΑ α’ και β’ βαθμού, που  συμπληρώνουν 35 έτη  υπηρεσίας και το 55ο έτος της ηλικίας τους και υπάγονται στο συνταξιοδοτικό καθεστώς του Δημοσίου.

- Συμπληρώνονται άμεσα οι διατάξεις των παρ. 3, 4 και 7 του άρθρου 34 του ν. 4024/2011, σχετικά με τη θέση σε εφεδρεία των εργαζομένων με σχέση εργασίας ιδιωτικού δικαίου αορίστου χρόνου.

- Αντιμετωπίζονται άμεσα τα προβλήματα στην εκτέλεση του Προγράμματος Δημοσίων Επενδύσεων (ν. 2362/1995) και να διασφαλισθεί η ομαλή εκτέλεσή του, χωρίς υπέρβαση του ορίου των ετήσιων συνολικών πιστώσεων του Π.Δ.Ε., καθώς από την πορεία του εξαρτάται και η απορρόφηση πόρων από την Ε.Ε..

- Διασφαλίζεται

Keywords
Τυχαία Θέματα