Γ. Παπακωνσταντίνου: Στο επόμενο δεκαήμερο τα νέα τιμολόγια της ΔΕΗ

Του Χάρη Φλουδόπουλου

Την επόμενη εβδομάδα αναμένεται να ληφθούν οι οριστικές αποφάσεις και να γίνουν οι ανακοινώσεις για τα νέα τιμολόγια της ΔΕΗ. Αυτό ανακοίνωσε ο υπουργός Περιβάλλοντος, Ενέργειας και Κλιματικής Αλλαγής, Γ. Παπακωνσταντίνου, στο περιθώριο του συνεδρίου του Ελληνοαμερικανικού Επιμελητηρίου, διευκρινίζοντας ότι πιθανόν οι αποφάσεις να περάσουν από το υπουργικό συμβούλιο.

Το ΥΠΕΚΑ

πάντως βρίσκεται σε διαβούλευση για το θέμα με τη Ρυθμιστική Αρχή Ενέργειας και τη ΔΕΗ. Εξάλλου, ο κ. Παπακωνσταντίνου τόνισε ότι αναμένεται η ολοκλήρωση των εσωτερικών διεργασιών της ευρωπαϊκή επιτροπής ανταγωνισμού προκειμένου να γίνουν οι τελικές ανακοινώσεις για την πώληση λιγνιτικών μονάδων παραγωγής.

Τέλος ο κ. Παπακωνσταντίνου ανέφερε ότι εξετάζεται η εισαγωγή της λεγόμενης πράσινης φορολόγησης που είναι πιθανόν να υιοθετηθεί –εάν οι προθεσμίες το επιτρέψουν- πιθανόν και στο νέο φορολογικό νομοσχέδιο. Η πρόταση για πράσινη φορολόγηση επιβραβεύει με μειωμένους συντελεστές προϊόντα που παράχθηκαν με χρήση καθαρής ενέργειας και λιγότερη ρύπανση, ενώ αντίθετα θα επιβαρύνει με μεγαλύτερους συντελεστές προϊόντα μη φιλικά προς το περιβάλλον (πλαστικά κλπ).

Στην ίδια ημερίδα τους Ελληνοαμερικανικού συνεδρίου, ο πρόεδρος της ΔΕΗ Αρθούρος Ζερβός αναφέρθηκε στις επενδύσεις της εταιρείας στις ανανεώσιμες πηγές ενέργειας τονίζοντας μεταξύ άλλων ότι προβλέπεται η δημιουργία επένδυσης 340 ΜW ως το 2015. Στο β’ εξάμηνο του 2012 αναμένεται η ολοκλήρωση του διαγωνισμού για το φωτοβολταϊκό πάρκο της Κοζάνης, του χρόνου θα κατασκευαστούν 4 νέα αιολικά πάρκα, ενώ εξετάζεται η επένδυση σε μονάδες βιομάζας στη Δ. Μακεδονία.

Ακόμα, ο επικεφαλής της ΤΕΡΝΑ Γ. Περιστέρης, τόνισε ότι πρέπει να δοθεί ιδιαίτερη έμφαση στις τεχνολογίες ΑΠΕ με τη μεγαλύτερη προστιθέμενη αξία, όπως τα υδροηλεκτρικά (80% της επένδυσης αποτελεί εγχώρια παραγόμενο προϊόν) και η βιομάζα (ο κύκλος εργασιών ανακυκλώνεται στην αγροτική οικονομία). Ο κ. Περιστέρης τόνισε ότι το πρότζεκτ Ήλιος αποτελεί πολύ ενδιαφέρουσα πρόταση, που μετατρέπει τη χώρα μας σε καθαρό εξαγωγέα ενέργειας και πρότεινε να επεκταθεί και σε άλλες τεχνολογίες πέρα των φωτοβολταϊκών. Ανέφερε εξάλλου ότι πρέπει να ληφθούν μέτρα για την επίλυση του προβλήματος ρευστότητας του ΔΕΣΜΗΕ.

Τέλος, τόνισε ότι οι κατασκευές δικτύων που είναι απαραίτητες για την επίτευξη του στόχου του 2020 είναι μονόδρομος να υλοποιηθούν με τη συμμετοχή ιδιωτικών κεφαλαίων,

Keywords
Τυχαία Θέματα