Η Adele βοηθά την βιομηχανία

Το φαινόμενο της Adele είχε μεγάλη επίδραση στην αγορά στη μουσική βιομηχανία του Ηνωμένου Βασιλείου το 2011, βοηθώντας στην προώθηση Βρετανών καλλιτεχνών με το ποσοστό των εσόδων από τα άλμπουμ τους να φτάνει το 52,7% του συνόλου, το υψηλότερο από το 1997, σύμφωνα με νέα στοιχεία.

Μία αύξηση 25% των εσόδων του Ηνωμένου Βασιλείου στη ψηφιακή μουσική βοήθησε επίσης να αντισταθμιστεί η συνεχόμενη πτώση στην αγορά των CDs

το 2011, η οποία συρρικνώθηκε κατά σχεδόν 1 δισ. δολάρια σε παγκόσμιο επίπεδο, καθώς η διαδικτυακή πειρατεία πλήττει τη βιομηχανία.

Τα έσοδα στην Αγγλία μειώθηκαν κατά 3% το 2011, γεγονός που την καθιστά την τέταρτη μεγαλύτερη αγορά παγκοσμίως, σύμφωνα με την ετήσια καταγραφή της μουσικής βιομηχανίας, που δημοσιεύθηκε τη Δευτέρα από το IFPI.

Τα στοιχεία αυτά καταγράφουν μια σημαντική βελτίωση σε σύγκριση με το 2010, όταν οι συνολικές πωλήσεις μουσικής μειώθηκαν 8,9% σε ετήσια βάση.

Η ψηφιακή ανάπτυξη αντισταθμίζει το μεγαλύτερο μέρος της μείωσης των εσόδων στη μουσική στο Ηνωμένο Βασίλειο, σύμφωνα με το IFPI. Σε ορισμένες αγορές, όπως της Αμερικής και της Νότιας Κορέας, οι ψηφιακές πωλήσεις έχουν φτάσει σε ένα οριακό σημείο, ακουπώντας το 50% των συνολικών εσόδων ενώ στο Ηνωμένο Βασίλειο αντιπροσωπέυουν το 31,6% των συνολικών εσόδων.

Ο αριθμός των συνδρομητών σε υπηρεσίες ψηφιακής μουσικής αυξήθηκαν κατά 65% από έτος σε έτος, σε 13,4 εκατομμύρια παγκοσμίως το 2011.

Ο αριθμός των τραγουδιών που «κατεβάζουν» οι χρήστες από υπηρεσίας όπως το iTunes της Apple, αυξήθηκαν 19% στα 3,7 δισ.. Οι ψηφιακές πωλήσεις στην Ευρώπη αυξήθηκαν 23,7%, όπως οι κανονικές πωλήσεις τραγουδιών και album μειώθηκαν στο 11,7%. Ως αποτέλεσμα, οι συνολικές πωλήσεις στην Ευρώπη μειώθηκαν κατά 4,7%.

«Η μουσική βιομηχανία συνεχίζει να λειτουργεί σε ένα εξαιρετικά δύσκολο νομικό περιβάλλον», δήλωσε ο Frances Moore, διευθύνων σύμβουλος της IFPI. «Η ψηφιακή πειρατεία έχει αποτελέσει σημαντικό παράγοντα στην μείωση των εσόδων του κλάδου, τα οποία μειώθηκαν κατά 40% τα τελευταία 10 χρόνια. Παρά το γεγονός ότι η ανάπτυξη της ψηφιακής αγοράς μουσικής επιταχύνθηκε ... αυτό δεν ήταν αρκετό για να αντισταθμιστεί η μείωση των πωλήσεων φυσική μορφή.»

Πηγή: guardian.co.uk

Keywords
Τυχαία Θέματα