Συνεχίστηκε στη Βουλή η συζήτηση για επέκταση του ορίου αφυπηρέτησης

17:07 26/3/2012 - Πηγή: OnlyCY

Εν μέσω αντιπαραθέσεων συνεχίστηκε σήμερα στην Κοινοβουλευτική Επιτροπή Οικονομικών η πρόταση νόμου των βουλευτών Αβέρωφ Νεοφύτου του ΔΗΣΥ, Νικόλα Παπαδόπουλου του ΔΗΚΟ και του Ανεξάρτητου βουλευτή Ζαχαρία Κουλία για επέκταση του ορίου αφυπηρέτησης στο δημόσιο και ευρύτερο δημόσιο τομέα στο 64ο έτος.

Σε δηλώσεις του μετά το τέλος της συνεδρίας ο Πρόεδρος της Επιτροπής Νικόλας Παπαδόπουλος δήλωσε ότι η αριστερή κυβέρνηση του Δημήτρη Χριστόφια δεσμεύτηκε ότι θα προωθήσει εντός του 2012 μεταρρυθμίσεις με τις οποίες

θα διασυνδέεται το όριο αφυπηρέτησης με το προσδόκιμο ζωής ή να φέρει αντίστοιχες προτάσεις που να επιφέρουν αντίστοιχες εξοικονομήσεις στις δημόσιες δαπάνες και πρόσθεσε πως «σήμερα το Υπουργείο Εργασίας λέει ότι δεν είναι σε θέση να πει αν θα φέρει οποιαδήποτε πρόταση για να συμμορφωθεί με τις υποδείξεις του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου και υποστηρίζει ότι εδώ και ένα χρόνο ακόμα μελετά τις συστάσεις του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου».

«Από την άλλη το Υπουργείο Οικονομικών λέει ότι δεν χρειάζεται να γίνει τίποτα και ότι η Κύπρος έχει συμμορφωθεί πλήρως με τις υποδείξεις της ΕΕ» συμπλήρωσε, για να προσθέσει ότι «η πολιτική του άλλα να λέμε εντός και άλλα εκτός πρέπει να σταματήσει» και ότι «η υποκρισία κάπου πρέπει να σταματήσει».

Ανέφερε ακόμη ότι «η κυβέρνηση του Δημήτρη Χριστόφια έχει δεσμευτεί να μεταρρυθμίσει το συνταξιοδοτικό σύστημα της Κύπρου και μέχρι σήμερα το μόνο που ακούμε είναι κενά συνθήματα και πολιτική του δρόμου και των πεζοδρομιών».

Ο κ. Παπαδόπουλος κάλεσε την Υπουργό Εργασίας να πει πως θα βελτιώσει τις συντάξεις του κόσμου και την Κυβέρνηση να δηλώσει πως «θα αναλάβει τις δικές τις βαρύτατες ευθύνες για τα μαύρα χάλια στα οποία έχει φέρει την κυπριακή οικονομία, γιατί αν συνεχίσουμε να υποσχόμαστε στους Ευρωπαίους και μετά να μην υλοποιούμε απλά θα διαλύσουμε και την τελευταία ικμάδα αξιοπιστίας που έχει απομείνει στην Κυπριακή Δημοκρατία».

Πρόσθεσε πως για να γίνει βιώσιμο το ΤΚΑ είτε θα πρέπει να αυξηθούν οι εισφορές, είτε να επεκταθούν τα όρια αφυπηρέτησης, είτε να περιοριστούν τα ωφελήματα, εξηγώντας πως καθώς η αύξηση των εισφορών έχει σύμφωνα με την αναλογιστική μελέτη επιφέρει κανένα θετικό αποτέλεσμα στα δεδομένα του ΤΚΑ, απομένουν οι άλλες δυο επιλογές.

«Ας μας πει αυτή η κυβέρνηση ποιο από τα δυο επιδιώκει. Θα μειώσει τις συντάξεις του κόσμου ή θα αυξήσει τα όρια αφυπηρέτησης» πρόσθεσε.

Διαβεβαίωσε δε ότι με την προτεινόμενη πρόταση νόμου δεν θα υπάρξει επιδείνωση των δημοσίων δαπανών αλλά αντίθετα το ΤΚΑ θα έχει για το 2012 όφελος της τάξης των 117 εκ. ευρώ από τα εφάπαξ που δεν θα καταβάλει, 20 εκ. ευρώ από τις συντάξεις που δεν θα καταβάλει και 5 εκ. ευρώ από τους τόκους που δεν θα χρειαστεί να καταβάλει.

Από την πλευρά του ο βουλευτής του ΔΗΣΥ Μάριος Μαυρίδης είπε ότι «το βασικό θέμα δεν είναι οι ρυθμίσεις που θα πρέπει να γίνουν για να υπάρξει αύξηση του ορίου αφυπηρέτησης. Το βασικό για μένα είναι ότι πρέπει σταδιακά να αυξήσουμε το όριο συνταξιοδότησης και στην Κ

Keywords
Τυχαία Θέματα