Για τη σωτηρία του ευρώ

Σχέδιο βάσει του οποίου η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα και το Ταμείο Διάσωσης της Ευρωζώνης θα μπορούν να αγοράζουν ταυτόχρονα ιταλικά και ισπανικά ομόλογα, με στόχο τη μείωση του κόστους δανεισμού, αναμένεται να παρουσιάσει ο πρόεδρος της κεντρικής Τράπεζας Μάριο Ντράγκι στη σημερινή πιο κρίσιμη συνεδρίαση στην ιστορία του θεσμού. Αυτό αναφέρει η γερμανική εφημερίδα «Sueddeutsche Zeitung» επικαλούμενη πηγές και εκτιμά ότι στους κόλπους της

ΕΚΤ υπάρχει πλειοψηφία για παρέμβαση στην αγορά ομολόγων, παρά τις έντονες αντιδράσεις από το Βερολίνο, καθώς και από την Κεντρική Τράπεζα της Γερμανίας.

Όπως μεταδίδει η Deutsche Welle, την αντίθεσή του στην παρέμβαση της Φραγκφούρτης εξέφρασε σήμερα εκ νέου ο χριστιανοδημοκράτης βουλευτής Βόλφγκανγκ Μπόσμπαχ, μιλώντας στο πρώτο κανάλι της γερμανικής τηλεόρασης (ARD) και κάνοντας λόγο για «απαλλοτρίωση των (Γερμανών) φορολογουμένων»: «Δεν με βοηθάει να κατεβάσω το επιτόκιο στο 2%, αν στο τέλος του χρόνου έχω πληθωρισμό μεγαλύτερο από 2%» τόνισε ο Γερμανός πολιτικός, υποστηρίζοντας ότι «ενισχύοντας την εσωτερική ζήτηση η Ευρώπη απλώς κερδίζει χρόνο»

Διαφορετική εκτίμηση εκφράζει ο εκπρόσωπος του Συνδέσμου Γερμανικών Τραπεζών Μίχαελ Κέμμερ, υποστηρίζοντας ότι βλέπει κατ΄αρχήν θετικά την παρέμβαση της ΕΚΤ. «Ασφαλώς θα ήταν καλύτερο, εάν η ΕΚΤ υπό κανονικές συνθήκες επικεντρωνόταν στην σταθερότητα των τιμών, αλλά αυτή τη στιγμή δεν έχουμε κανονικές συνθήκες. Η παρέμβαση έχει νόημα, αλλά μόνο αν γίνει υπό συγκεκριμένους όρους και υπό αυστηρό έλεγχο. Σε κάθε περίπτωση θα πρέπει να γνωρίζουμε ότι με την παρέμβαση αυτή δεν επιλύουμε το πρόβλημα, αλλά απλώς κερδίζουμε χρόνο» τονίζει ο Γερμανός τραπεζίτης.

Την ίδια ώρα, σύμφωνα με τον capital.gr, ήπιες μεταβολές καταγράφουν οι δείκτες στα μεγάλα ευρωπαϊκά χρηματιστήρια, καθώς οι επενδυτές τηρούν στάση αναμονής μέχρι την ώρα που θα γίνουν οι σχετικές ανακοινώσεις από τον Μάριο Ντράγκι.

Το ταμείο διάσωσης (EFSF) θα αγοράζει ομόλογα απευθείας από το κράτος, ενώ η ΕΚΤ θα τα αγοράζει από τη δευτερογενή αγορά. Οποιαδήποτε βοήθεια από τον ESM στην αγορά ομολόγων, θα έλθει μόνο μετά από επίσημο αίτημα για βοήθεια από κάθε χώρα, και θα υπόκειται στην εκπλήρωση συγκεκριμένων όρων.

Η γερμανική Βουλή θα πρέπει επίσης να εγκρίνει τις αγορές, σύμφωνα με την εφημερίδα. Η κεντρική τράπεζα είναι απίθανο να φθάσει σε μια τελική απόφαση για το ζήτημα μέχρι τις 12 Σεπτεμβρίου, όταν το γερμανικό ομοσπονδιακό συνταγματικό δικαστήριο σχεδιάζει να αποφασίσει για τον ESM, αναφέρει το άρθρο.

Αργά την Τετάρτη η Fed απέτυχε να ικανοποιήσει τις προσδοκίες της αγοράς για νέα μέτρα στήριξης της οικονομίας, τονίζοντας ωστόσο πως παρακολουθεί στενά την οικονομία και είναι σε ετοιμότητα να δράσει εάν χρειαστεί.

Keywords
Τυχαία Θέματα