Για τη μείωση κόστους του ηλεκτρικού

Εάν γίνουν οι αναγκαίες θεσμικές αλλαγές, το κόστος της αγοράς ηλεκτρικής ενέργειας θα μειωθεί κατά τουλάχιστον 500 εκατ. ευρώ (σε ένα σύνολο αγοράς 6 δισ. ευρώ), υποστηρίζει η Ένωση Βιομηχανικών Καταναλωτών Ενέργειας.

Η ΕΒΙΚΕΝ πιέζει για μείωση του ενεργειακού κόστους των επιχειρήσεων, επισημαίνοντας ότι το υψηλό κόστος ενέργειας πλήττει τη διεθνή ανταγωνιστικότητα των μεταποιητικών επιχειρήσεων, καθώς το κόστος της ηλεκτρικής ενέργειας για τη βιομηχανία είναι υψηλότερο κατά 30% σε σχέση με την Ευρώπη και του φυσικού αερίου αντίστοιχα 40%.

Τα στοιχεία παρουσιάστηκαν σε εκδήλωση ενημέρωσης

τοπικών φορέων και επιχειρήσεων για το κόστος ενέργειας που πραγματοποιήθηκε σήμερα στη Λάρισα σε συνεργασία με τον Σύνδεσμο Βιομηχανιών Θεσσαλίας και Κεντρικής Ελλάδας.

«Ο κίνδυνος οριστικής αποβιομηχάνισης και απώλειας εκατοντάδων χιλιάδων, άμεσων και έμμεσων θέσεων εργασίας, είναι ορατός», υποστηρίζει η ΕΒΙΚΕΝ. Αντίθετα, τονίζει, αν το κόστος ενέργειας μειωθεί στο επίπεδο των Ευρωπαίων ανταγωνιστών τότε η βιομηχανία μπορεί να αποτελέσει την ατμομηχανή της ανάπτυξης. Θα ξεκινήσουν σταματημένες γραμμές παραγωγής άμεσα, θα αυξηθούν οι εξαγωγές, θα αναστραφεί το αρνητικό κλίμα, θα δημιουργηθούν χιλιάδες νέες θέσεις εργασίας, θα στηριχθούν τα ασφαλιστικά ταμεία, θα αυξηθούν οι φόροι και θα έρθουν παραγωγικές επενδύσεις στη χώρα.

Στις προτάσεις της ΕΒΙΚΕΝ περιλαμβάνεται η επανεξέταση των στόχων για διείσδυση των ανανεώσιμων πηγών με γνώμονα τα δεδομένα της κρίσης, ο εκσυγχρονισμός αντί απόσυρσης των λιγνιτικών μονάδων, η αλλαγή του μοντέλου της αγοράς ηλεκτρικής ενέργειας, η μείωση των τιμών του φυσικού αερίου, κ.α.

Πηγή: ΑΜΠΕ

Keywords
Τυχαία Θέματα