Γαλλία: Έμφαση στην ανάπτυξη

Ο Γάλλος υπουργός Οικονομικών Εμανουέλ Μακρόν εξήγγειλε χθες ένα πακέτο φιλελευθεροποίησης της οικονομίας, που περιλαμβάνει μέτρα όπως άνοιγμα των καταστημάτων τις Κυριακές και τα βράδια, κατάργηση των γραφειοκρατικών διαδικασιών για το άνοιγμα μιας επιχείρησης και μείωση των φόρων σε ελεγχόμενους τομείς. Με τον τρόπο αυτό, η γαλλική κυβέρνηση ελπίζει να «εκσυγχρονίσει» την οικονομία και να ευνοήσει την ανάπτυξη. Πρέπει όμως να κρατήσει χαμηλούς τόνους για να μην εξοργίσει την αριστερή πτέρυγα του Σοσιαλιστικού Κόμματος.

Από την άλλη πλευρά, η Γαλλία
αρνείται να προβεί σε περαιτέρω περικοπές και ετοιμάζεται για μια σύγκρουση με τις Βρυξέλλες στο θέμα του ελλείμματος.

Ο 36χρονος Μακρόν, που ανήκει στη «σοσιαλφιλελεύθερη» πτέρυγα του κυβερνώντος κόμματος, ανακοίνωσε από τον περασμένο Αύγουστο ότι το βασικό του μέλημα θα είναι να θεραπεύσει τις «ασθένειες» της Γαλλίας. Και χθες, κατέστησε συγκεκριμένες τις προθέσεις του παρουσιάζοντας στο υπουργικό συμβούλιο το «Σχέδιο Νόμου για τη Δράση και την Ισότητα των Οικονομικών Ευκαιριών».

«Για να επιτευχθεί μια διαρκής ανάπτυξη, πρέπει να επιστρέψουν οι επενδύσεις και να κινητοποιηθεί η ΕΕ γύρω από ένα φιλόδοξο πρόγραμμα που ενισχύει την ιδιωτική πρωτοβουλία στη Γαλλία», τόνισε. «Πρέπει να εκσυγχρονιστεί η γαλλική οικονομία ώστε να εξαλειφθούν τα εμπόδια για την ανάπτυξη».

Με άλλα λόγια, προκειμένου να αποφευχθεί η λιτότητα, πρέπει να ευνοηθεί με κάθε τρόπο η ανάπτυξη.

Ο νέος νόμος θα επηρεάσει κυρίως τα λεγόμενα «προστατευόμενα επαγγέλματα», όπως είναι οι συμβολαιογράφοι, οι γιατροί, οι φαρμακοποιοί και οι δικηγόροι. Οι αμοιβές τους θα αναπροσαρμοστούν προς τα κάτω και τα επαγγέλματα θα ανοίξουν.

Ο πρωθυπουργός Μανουέλ Βαλς ζήτησε από τον Μακρόν να τον συνοδεύσει τον περασμένο μήνα στην επίσκεψή του στο Βερολίνο, προκειμένου να εξηγήσουν από κοινού στη γερμανίδα καγκελάριο τον γαλλικό δρόμο για την έξοδο από την κρίση. Ο γάλλος πρωθυπουργός παρουσίασε τον υπουργό του ως το «αστέρι» της κυβέρνησης. Και οι δύο άκουσαν ότι η Γερμανία εκτιμά τις προσπάθειες του Παρισιού για τον ισοσκελισμό του προϋπολογισμού του, αλλά ότι είναι αναγκαίες περαιτέρω μεταρρυθμίσεις.

Η συνέχεια πάντως θα είναι δύσκολη, δεδομένου ότι το έλλειμμα αναμένεται να φτάσει το 4,3% το 2015, γεγονός που εξοργίζει τις Βρυξέλλες. «Ο ρυθμός μείωσης του ελλείμματος πρέπει να συμβαδίζει με την ανάπτυξη», προειδοποίησε ο εκπρόσωπος της κυβέρνησης Στεφάν Λε Φολ. «Ήδη καταβάλλουμε προσπάθειες που δεν έχουν προηγούμενο».

Το 2015, η Γαλλία θα περικόψει τις δαπάνες κατά 21 δισεκατομμύρια ευρώ (έναντι συνόλου 50 δισεκατομμυρίων την επόμενη τριετία) και θα δαπανήσει 12 δισεκατομμύρια για την ενίσχυση των επιχειρήσεων (έναντι συνόλου 41 δισεκατομμυρίων την τριετία). Παράλληλα, θα εισαγάγει φοροελαφρύνσεις για 9 εκατομμύρια νοικοκυριά.

Οι Βρυξέλλες θα εξετάσουν τον γαλλικό προϋπολογισμό, αλλά έχουν ήδη προειδοποιήσει ότι τον θεωρούν ανεπαρκή. Μέχρι τα τέλη του μήνα θα πρέπει να γνωστοποιήσουν την τελική τους άποψη. Αν ζητήσουν τροποποιήσεις, είναι βέβαιο ότι θα προκαλέσουν σύγκρουση. «Η Γαλλία αναλαμβάνει τις ευθύνες της με εθνικά κυρίαρχο τρόπο», έχει δηλώσει ο υπουργός Οικονομίας Μισέλ Σαπέν.

Η Γαλλία βρίσκεται υπό την επιτήρηση των Βρυξελλών από το 2009. Το 2011 δεσμεύτηκε να μειώσει το έλλειμμά της κάτω από το 3% του ΑΕΠ. Παραβίασε τη δέσμευσή της. Ανάλογες υποσχέσεις έδωσε άλλες δύο φορές, αλλά τις παραβίασε ξανά.

Η γερμανίδα καγκελάριος Άγγελα Μέρκελ κατέστησε πάντως σήμερα σαφές ότι δεν είναι δυνατόν να υπάρξουν εξαιρέσεις στην τήρηση των κανόνων της ΕΕ για τα ελλείμματα. Σε ομιλία της στο γερμανικό κοινοβούλιο, η Μέρκελ τόνισε τρεις φορές ότι «όλα» τα μέλη της ΕΕ πρέπει να σεβαστούν πλήρως το σύμφωνο σταθερότητας και ανάπτυξης της ΕΕ, ώστε η οικονομία της ευρωζώνης να μη χάσει την αξιοπιστία της.

Πηγές: ΑΠΕ - ΜΠΕ από El Pais, Le Monde
Keywords
Τυχαία Θέματα