Αύξηση των μαθητών που καπνίζουν

Στην ηλικία των 12 ετών έρχονται για πρώτη φορά σε επαφή με το τσιγάρο τα Ελληνόπουλα. Σύμφωνα με τα αποτελέσματα έρευνας, που πραγματοποιήθηκε σε 1.802 μαθητές δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης σε Αθήνα και Θεσσαλονίκη στο πλαίσιο του προγράμματος «Μαθαίνω την Αλήθεια, Λέω Όχι στο Τσιγάρο», και παρουσίασε σε σημερινή ημερίδα ο επιστημονικός υπεύθυνος, καθηγητής Παναγιώτης Μπεχράκης, τέσσερις στους 10 μαθητές της Α' Γυμνασίου έχουν δοκιμάσει να
καπνίσουν τσιγάρο.

Το τσιγάρο, ο ναργιλές και το ηλεκτρονικό τσιγάρο κατέχουν τις πρώτες θέσεις προτίμησης καπνικών ειδών ανάμεσα στους μαθητές, ενώ μεταξύ των ηλικιών 13 και 18 ετών το ποσοστό των μαθητών που καπνίζουν οκταπλασιάζεται, με τους μαθητές της Γ΄ Λυκείου να μεταβάλλονται από περιστασιακοί σε συστηματικοί καπνιστές.

Επιπλέον 9 στους 10 ερωτηθέντες απάντησε ότι έχει δοκιμάσει και αλκοόλ, εκ των οποίων το 40% δήλωσε ότι δοκίμασε στα 12 έτη.

Για εκρηκτική αύξηση του αριθμού των παιδιών που καπνίζουν έκανε λόγο ο κος Μπρεχράκης τονίζοντας τόσο την επιτακτική ανάγκη δημιουργίας δικτύου και πρόληψης μέσα στα σχολεία αλλά και εφαρμογής του αντικαπνιστικού νόμου.

Από την πλευρά της η υφυπουργός Υγείας, Κατερίνα Παπακώστα αναφέρθηκε στις δράσεις του υπουργείου, όπως τα κέντρα διακοπής καπνίσματος στις δημόσιες δομές, ενώ όπως είπε χαρακτηριστικά «είμαστε πολύ κοντά στο να αποζημιώνουν τα ασφαλιστικά ταμεία τα φάρμακα κατά του καπνίσματος».

«Προτεραιότητα μας είναι η προστασία των παιδιών,από το κάπνισμα και το αλκοόλ», επεσήμανε ο υπουργός Παιδείας, Ανδρέας Λοβέρδος, «με δράσεις που θα εστιάζουν σε τρεις πυλώνες: Γονείς, Εκπαιδευτικούς, Μαθητές».

Έλενα Μπρέγιαννη
Keywords
Τυχαία Θέματα