Φυλάκιση γερουσιαστή για οικονομικό σκάνδαλο

Ποινή φυλάκισης δύο ετών και τεσσάρων μηνών χωρίς αναστολή επέβαλε το Εφετείο του Βουκουρεστίου στον γερουσιαστή Σορίν Ρόσκα Στανέσκου, για την υπόθεση της Rompetrol, μίας από τις πιο πολύκροτες δικαστικές υποθέσεις που απασχόλησαν τη χώρα τα τελευταία χρόνια. Επίσης, στον πρώην υπουργό Επικοινωνιών Σορίν Πάντις, που ήταν κατηγορούμενος για την ίδια υπόθεση, επιβλήθηκε ποινή φυλάκισης δύο ετών και οκτώ μηνών, μετέδωσαν τα ηλεκτρονικά μέσα ενημέρωσης της Ρουμανίας.

Οι κ.κ. Στανέσκου και Πάντις κρίθηκαν ένοχοι για τη χρήση προνομιακών πληροφοριών, τη χειραγώγηση του χρηματιστηρίου και

τη σύσταση μιας ομάδας οργανωμένου εγκλήματος στην εγγραφή της Rompetrol Rafinare (της εταιρείας που ελέγχει το διυλιστήριο Petromidia) στο Χρηματιστήριο Αξιών του Βουκουρεστίου, τον Απρίλιο του 2004.

Το κύριο πρόσωπο που κατηγορήθηκε σε αυτή την υπόθεση είναι ο επιχειρηματίας Ντίνου Πατρίσιου, πρώην ιδιοκτήτης του ομίλου Rompetrol, ο οποίος - σύμφωνα με όσα προέκυψαν στη διάρκεια της ακροαματικής διαδικασίας- "ενορχήστρωσε" την εγγραφή της εταιρείας στο χρηματιστήριο αξιών του Βουκουρεστίου και ήταν ο "εγκέφαλος" για την υπεξαίρεση 85 εκατομμυρίων δολαρίων.

Οι εισαγγελείς είχαν ζητήσει την ποινή κάθειρξης 20 ετών για τον Πατρίσιου, ο οποίος αντιμετώπιζε διάφορες κατηγορίες, συμπεριλαμβανομένης της υπεξαίρεσης χρημάτων, του ξεπλύματος χρήματος, της χειραγώγησης της χρηματιστηριακής αγοράς και της σύστασης ομάδας οργανωμένου εγκλήματος. Ο Πατρίσιου πέθανε τον περασμένο Αύγουστο, στην ηλικία των 64 ετών, ενώ η δίκη συνεχίστηκε για τους υπόλοιπους που ήταν κατηγορούμενοι ως συνεργοί του. Πολλοί από αυτούς καταδικάστηκαν σε ποινές φυλάκισης.

Ο Αλεξάντρου Μπούσκα, πρώην διαχειριστής και οικονομικός διευθυντής της Rompetrol κατά τον χρόνο τέλεσης των οικονομικών εγκλημάτων, καταδικάστηκε σε έξι χρόνια φυλάκισης. Ο κ. Μπούσκα κρίθηκε ένοχος για υπεξαίρεση, ξέπλυμα χρήματος και σύσταση ομάδας οργανωμένου εγκλήματος.

Ο Πέτρισα Γκράμα, πρώην διευθυντής στο υπουργείο Οικονομικών, καταδικάστηκε, επίσης, σε φυλάκιση 2 ετών και τεσσάρων μηνών, ως συνεργός στην υπεξαίρεση. Οι κ.κ. Μπούσκα και Γκράμα πρέπει να πληρώσουν περίπου 58 εκατ. δολάρια ως αποζημίωση στο ρουμανικό κράτος.

Οι Φλορίν Ιούλιαν Αλντέα και Κλαούντιου Σιμουλέσκου, δύο από τους χρηματιστές του Πατρίσιου καταδικάστηκαν, επίσης, σε φυλάκιση πέντε και τεσσάρων ετών, χωρίς αναστολή, για τη χειραγώγηση της χρηματιστηριακής αγοράς. Οι δύο χρηματιστές έκαναν τις συναλλαγές με τις οποίες ο Πατρίσιου πώλησε ένα μεγάλο μέρος των μετοχών της Rompetrol Rafinare στις 7 Απριλίου 2004, όταν η εταιρεία εισήχθη στο Χρηματιστήριο Αξιών του Βουκοτρεστίου.

Στις 7 Απριλίου 2004, περισσότερες από δύο δισεκατομμύρια μετοχές της Rompetrol Rafinare διαπραγματεύθηκαν, ορισμένες από τις οποίες σε τιμές πάρα πολύ χαμηλές (0,0116 ρον(λέι)/ ανά μετοχή). Σύμφωνα με το κατηγορητήριο ο Πατρίσιου έδωσε σε συγκεκριμένους κύκλους γνωστών του πληροφορίες τις οποίες αξιοποίησαν και αγόρασαν μετοχές της Rompetrol Rafinare εκείνη την ημέρα σε πολύ χαμηλές τιμές, με σκοπό να τις πουλήσουν αργότερα για να έχουν μεγάλα κέρδη.

Στελέχη της πρώην εποπτικής αρχής της κεφαλαιαγοράς της Ρουμανίας CNVM κατηγορήθηκαν, επίσης, για συμμετοχή στη χειραγώγηση της χρηματιστηριακής αγοράς, καθώς -σύμφωνα με το κατηγορητήριο - δεν αποκάλυψαν, ενώ γνώριζαν, αυτές τις συναλλαγές. Μεταξύ των στελεχών της CNVM που κατηγορούνται είναι η πρώην πρόεδρος Γκαμπριέλα Ανγκελάτσε, οι Πολ Μικλάους και Βίκτορ Έρος πρώην μέλη του συμβουλίου του φορέα, καθώς και ορισμένοι από τους πρώην διευθυντές. Όλοι τους καταδικάστηκαν σε ποινές φυλάκισης, με αναστολή.

Τον Αύγουστο του 2012, το δικαστήριο του Βουκουρεστίου αθώωσε τον Ντίνου Πατρίσιου και άλλους 11 κατηγορούμενους για την υπόθεση της Rompetrol, όμως η αρμόδια Αρχή για την Καταπολέμηση του Οργανωμένου Εγκλήματος και της Τρομοκρατίας (DIICOT) άσκησε έφεση κατά της πρωτόδικης απόφασης.

Πηγή: ΑΠΕ - ΜΠΕ

Keywords
Τυχαία Θέματα