Πακιστάν: 17 πολίτες νεκροί από τη Δευτέρα

Δέκα πακιστανοί πολίτες σκοτώθηκαν αυτή την εβδομάδα σε βομβαρδισμούς του ινδικού στρατού, ανακοίνωσε σήμερα ο πακιστανικός στρατός, αυξάνοντας σε 17 τον αριθμό των νεκρών από τις ανταλλαγές πυρών στην αμφισβητούμενη και διεκδικούμενη περιοχή από τις δύο αντίπαλες πυρηνικές δυνάμεις. Προηγούμενος απολογισμός έκανε λόγο για δώδεκα νεκρούς συνολικά, πέντε Πακιστανούς και επτά Ινδούς, στους βομβαρδισμούς αυτούς στην περιοχή του Κασμίρ αλλά και στην πακιστανική επαρχία Πεντζάμπ.

Σε ανακοίνωσή του, ο πακιστανικός στρατός

δήλωσε σήμερα ότι απαντά συστηματικά στις «ινδικές παραβιάσεις» της εκεχειρίας.

Οι ινδικές δυνάμεις απάντησαν στις επιθέσεις με πυροβολισμούς και εκτοξεύσεις όλμων εναντίον 50 μεθοριακών φυλακίων τη νύχτα, δήλωσε ανώτερος ινδός αξιωματικός της φρουράς των συνόρων. Σποραδικά πυρά σημειώνονταν σήμερα.

Περί τους 20.000 ινδοί πολίτες έχουν εγκαταλείψει τις εστίες τους κοντά στην περιοχή Τζαμού που τελεί υπό ινδικό έλεγχο για να σωθούν από τις μάχες και κατέφυγαν σε σχολεία και καταυλισμούς.

Στο Νέο Δελχί ο υπουργός Άμυνας Αρούν Τζίτλι κάλεσε το Πακιστάν να σταματήσει τις «αδικαιολόγητες» εκτοξεύσεις πυρών κατά ινδικών θέσεων στο Κασμίρ, προειδοποιώντας το για το «δυσβάσταχτο» τίμημα που θα πληρώσει για τους βομβαρδισμούς στο Κασμίρ.

Ο Τζίτλι φάνηκε να αποκλείει την έναρξη συνομιλιών για τον τερματισμό της εκτόξευσης πυρών από βαρέα όπλα, τα οποία πλήττουν χωριά και συνοριακά φυλάκια και στις δύο πλευρές. «Πώς μπορούμε να έχουμε συνομιλίες όταν σημειώνονται πυροβολισμοί;».

Ανώτεροι αξιωματικοί του τομέα της ασφάλειας συνεδρίασαν χθες στο Νέο Δελχί με θέμα τη διαχείριση της κρίσης. Ο πρωθυπουργός του Πακιστάν Ναουάζ Σαρίφ έχει συγκαλέσει για αύριο αντίστοιχη συνεδρίαση.

Είναι η πρώτη κρίση με το Πακιστάν που διαχειρίζεται ο πρωθυπουργός Ναρέντρα Μόντι μετά την εκλογή του πριν από τέσσερις μήνες και σημειώνεται ύστερα από εβδομάδες αντικυβερνητικών διαδηλώσεων στο Πακιστάν. Παρότι οι ανταλλαγές σποραδικών πυρών αποτελούν συχνό φαινόμενο κατά μήκος των ντε φάκτο συνόρων που χωρίζουν το Κασμίρ, η έκταση και η ένταση της ανταλλαγής πυρών και ο θάνατος πολιτών δεν είναι κάνει σύνηθες.

«Σύντομα όλα θα είναι καλά», δήλωσε ο Μόντι χθες στους δημοσιογράφους μετά τη συνάντησή του με τον αρχηγό της πολεμικής αεροπορίας, στην πρώτη του δήλωση μετά τις ανταλλαγές των πυρών στο Κασμίρ.

Παρά τη σύσταση του Μόντι για εξεύρεση ταχείας λύσης, ελάχιστα βήματα έγιναν για να μειωθεί η ένταση.

Από τότε που ξέσπασαν οι ανταλλαγές πυρών πριν από τέσσερις ημέρες, υπήρξε μόνο μία τηλεφωνική επικοινωνία μεταξύ των δύο στρατών. Ο συνήθης τρόπος για τον τερματισμό της ανταλλαγής πυρών είναι η σύγκληση συνάντησης ανώτερων αξιωματούχων στα σύνορα, ωστόσο καμιά τέτοια συνάντηση δεν έχει πραγματοποιηθεί αυτή τη φορά.

Ανώτερος αξιωματικός του ινδικού στρατού στο Κασμίρ που ζήτησε να μην κατονομαστεί δήλωσε ότι η βία «εξυπηρετεί» και τις δύο πλευρές, με τον πακιστανικό στρατό να λαμβάνει έναν πιο διεκδικητικό ρόλο στην πολιτική και τον ινδό πρωθυπουργό να υπόσχεται μια πιο αποφασιστική εξωτερική πολιτική.

«Πρέπει να επιβληθεί αυστηρή πειθαρχία και από τις δύο πλευρές και αυτό συμβαίνει μόνο αν υπάρχει δέσμευση από την ηγεσία για γίνει αυτό», δήλωσε ο Ταλάτ Μασούντ, απόστρατος αντιστράτηγος του πακιστανικού στρατού. «Φαίνεται ότι μέχρι στιγμής δεν υπάρχει δέσμευση και από τις δύο πλευρές να επιδείξουν αυτοσυγκράτηση».

Η Ινδία έχει εδώ και χρόνια κατηγορεί το μουσουλμανικό Πακιστάν ότι υποστηρίζει αυτονομιστές μουσουλμάνους αντάρτες στο ινδικό τμήμα του Κασμίρ. Το Ισλαμαμπάντ αρνείται ότι εξοπλίζει τους μαχητές και τονίζει ότι τους προσφέρει μόνο διπλωματική υποστήριξη απέναντι στις παραβιάσεις των ανθρωπίνων δικαιωμάτων από τις ινδικές δυνάμεις.

ΠΗΓΗ: ΑΠΕ-ΜΠΕ

Keywords
Τυχαία Θέματα