Φόρος 40% στις «αδικαιολόγητες» καταθέσεις

Στις τραπεζικές καταθέσεις που δεν δικαιολογούνται βάσει των εισοδημάτων που έχουν δηλώσει οι κάτοχοί τους στοχεύει το υπουργείο Οικονομικών. Σύμφωνα με την εφημερίδα ΤΑ ΝΕΑ, μελετάται η φορολόγησή τους με 40% με  ρύθμιση που θα αφορά φυσικά πρόσωπα κατά την περίοδο από το 2000 ως σήμερα.

Το υπουργείο Οικονομικών διαθέτει λίστα με 54.246 φυσικά πρόσωπα που έβγαλαν από το 2009 περισσότερα από 22 δισ. ευρώ στο εξωτερικό και σύμφωνα με πληροφορίες το ΣΔΟΕ
ζήτησε από τις τράπεζες αναλυτικά στοιχεία για τους λογαριασμούς των εν λόγω προσώπων.

Σύμφωνα με τα Νέα η διαδικασία θα προβλέπει διασταύρωση ποσών εμβασμάτων εξωτερικού ή καταθέσεων εσωτερικού από το 2000 και μετά με τα δηλωθέντα εισοδήματα. Όπου διαπιστώνεται απόκλιση, η Γενική Γραμματεία Πληροφορικών Συστημάτων θα εκδίδει για κάθε φυσικό πρόσωπο εκκαθαριστικό σημείωμα με τον φόρο που βεβαιώνεται.

Πρέπει να υπάρχει κίνηση ενός τουλάχιστον λογαριασμού με συνολικές πιστώσεις ή χρεώσεις πάνω από 300.000 ευρώ στη διάρκεια ενός έτους.

Πρέπει να υπάρχει αποστολή τουλάχιστον μια φορά κεφαλαίων στο εξωτερικό μέσω πάσης φύσεως εντολών εμβασμάτων άνω των 100.000 ευρώ.

Αν σύμφωνα με τα στοιχεία υπάρχουν αποκλίσεις, τότε επί των αποκλίσεων αυτών θα επιβάλλεται φόρος 40%.

Ο φορολογούμενος θα έχει προθεσμία για να αποδείξει ότι το υπουργείο Οικονομικών κάνει λάθος στους υπολογισμούς του και στα εισοδήματα. Αν δεν προσκομίσει αποδείξεις στη συγκεκριμένη προθεσμία τότε θα βεβαιώνεται το ποσό του φόρου που έχει καταλογιστεί και θα ανοίγει ο δρόμος για κατασχέσεις περιουσιακών του στοιχείων.

ΠΗΓΗ: ΤΑ ΝΕΑ
Keywords
Τυχαία Θέματα