Κέρδη από πειραγμένες αντλίες

Καταγγελία του Συνδέσμου Εταιρειών Εμπορίας Πετρελαιοειδών για πειραγμένο λογισμικό αντλιών, από επιτήδειους σε βενζινάδικα με στόχο το κρυφό κέρδος που μπορεί να φτάσει μέχρι και τις 18.000 ευρώ μηνιαίως.

Σύμφωνα με δημοσίευμα της εφημερίδας «Έθνος», ένας επιτήδειος πρατηριούχος μπορεί να κερδίσει ακόμη και 18.000 ευρώ τον μήνα.

Ο Σύνδεσμος Εταιρειών Εμπορίας Πετρελαιοειδών Ελλάδας υποστηρίζει πως οι βενζινοπώλες λόγω της μεγάλης πτώσης της ζήτησης, 30% σε σχέση με το 2009, και της απουσίας ελέγχων, βρίσκουν

πρόσφορο έδαφος για να κερδοσκοπήσουν σε βάρος των καταναλωτών και εκτιμούν πως το 30% του διακινούμενου όγκου καυσίμων διοχετεύεται από «πειραγμένες» αντλίες.

Οι οδηγοί που θέλουν να βάλουν αμόλυβδη βενζίνη στο ρεζερβουάρ τους χρεώνονται από 3,5% μέχρι και 7% επιπλέον ποσότητα από την πραγματική που πληρώνουν. Αυτό σημαίνει ότι ένας καταναλωτής χάνει μέχρι και 12 λεπτά το λίτρο. 'Η στα 50 λίτρα που γεμίζει, με τιμή βενζίνης στο 1,77 ευρώ το λίτρο, χάνει γύρω στα 6 ευρώ.

Στον αντίποδα, ένα πρατήριο που πουλά κατά μέσον όρο 5.000 λίτρα την ημέρα ή 150.000 τον μήνα, αν κλέψει στην αντλία θα κερδίσει μέχρι και 18.000 ευρώ μηνιαίως. Χρήματα τα οποία είναι αδήλωτα και αφορολόγητα...
Κλέβουν στο λίτρο 12 λεπτά

Για την αντιμετώπιση του φαινομένου, ο ΣΕΕΠΕ ζητεί:
- Την εντατικοποίηση ελέγχων σε όλη τη χώρα για την πάταξη της καταδολίευσης των αντλιών στα πρατήρια υγρών καυσίμων και
- Αυστηρότερες κυρώσεις και άμεση αφαίρεση άδειας λειτουργίας από τα πρατήρια στα οποία διαπιστώνεται «παρέμβαση» (π.χ. με ηλεκτρονικούς μηχανισμούς) στη λειτουργία των αντλιών.

Εν τω μεταξύ, σε έξαρση, λόγω της οικονομικής ύφεσης, βρίσκεται και το λαθρεμπόριο στα καύσιμα. Ο πρόεδρος του ΣΕΕΠΕ Γιάννης Ψυχογιός και ο αντιπρόεδρος Γιάννης Αληγιζάκης, στη διάρκεια συνάντησης που είχαν με δημοσιογράφους, εξέφρασαν την έντονη ανησυχία τους καθώς, όπως κατήγγειλαν, αν και τον περασμένο Απρίλιο ψηφίστηκε νόμος (Ν. 4072/2012) για την πάταξη του λαθρεμπορίου, εντούτοις δεν έχουν εκδοθεί οι απαιτούμενες υπουργικές αποφάσεις: «Πιέζουμε, πιέζουμε και μέχρι τώρα δεν έχει γίνει τίποτα. Το λαθρεμπόριο συνεχίζεται» είπαν χαρακτηριστικά.

Σύμφωνα με στελέχη του Συνδέσμου, έξαρση παρατηρείται και στην παράνομη εμπορία και εμφιάλωση υγραερίου και καταγγέλλουν ότι στα πρατήρια υγραεριοκίνησης δεν τηρούνται οι όροι ασφάλειας.

Αλλά και το φαινόμενο της νοθείας στα καύσιμα δεν πάει πίσω. Στελέχη του ΣΕΕΠΕ, αναφέρουν πως το τελευταίο διάστημα υπάρχει αύξηση της λαθρεμπορίας στα πρατήρια υγρών καυσίμων με την προσθήκη στη βενζίνη και άλλων ουσιών. Τέτοιες είναι η μεθανόλη, η τολουόλη, οι διαλύτες και χρησιμοποιημένα ορυκτέλαια. Η μεθανόλη εισάγεται ατελώς και χρησιμοποιείται ως πρώτη ύλη στη βιομηχανία και στην παραγωγή βιοντίζελ και είναι δύσκολο να εντοπιστεί από τα συνεργεία ελέγχου.

Keywords
Τυχαία Θέματα