Ευρωδάνειο στη Ρουμανία

Δάνειο ύψους 200 εκατ. ευρώ χορηγεί η Ευρωπαϊκή Τράπεζα Ανασυγκρότησης και Ανάπτυξης (EBRD) στην κρατική εταιρεία παραγωγής ηλεκτρικής ενέργειας της Ρουμανίας, για τον εκσυγχρονισμό του θερμοηλεκτρικού σταθμού 6, στην πόλη Τουρτσένι. Η συμφωνία χρηματοδότησης υπογράφηκε χθες και έπειτα από διαπραγματεύσεις που διήρκεσαν ένα έτος.

Για τη χορήγηση του δανείου δεν απαιτήθηκαν κρατικές εγγυήσεις, διευκρίνισε ο γενικός διευθυντής της Oltenia Energy

Complex, Λαυρέντιου Τσίουρελ, σε συνέντευξη Τύπου στο πλαίσιο της τελετής υπογραφής της συμφωνίας.

"Η επένδυση αυτή είναι αναγκαία προκειμένου η μονάδα να λειτουργεί σύμφωνα με τα περιβαλλοντικά πρότυπα που επιβάλλει η Ευρωπαϊκή Ένωση" είπε, προσθέτοντας ότι με βάση τους όρους της συμφωνίας χρηματοδότησης η προθεσμία υλοποίησης της επένδυσης είναι μία περίοδος τεσσάρων ετών. "Στη διάρκεια των έξι τελευταίων ετών η Oltenia Complex επένδυσε 540 εκατ. ευρώ για να εναρμονιστεί με τα ευρωπαϊκά δεδομένα" σημείωσε ο κ.Τσίουρελ.

Από την πλευρά του, ο Ρουμάνος υπουργός Ενέργειας, Κονσταντίν Νίτα αναφέρθηκε στην υποχρέωση των ευρωπαϊκών χωρών να μειώσουν τις εκπομπές ρύπων κατά 40% μέχρι το 2030. "Αυτό σημαίνει ότι οι σταθμοί στη Ρουμανία που τροφοδοτούνται με άνθρακα θα πρέπει να εκσυγχρονιστούν. Ξεκινήσαμε με το θερμοηλεκτρικό σταθμό στο Τουρτσένι, θα πρέπει να συνεχίσουμε με την Μίντια- Ντέβα, μετά με το σταθμό του Ροβινάρι" σημείωσε.

Παρών στην τελετή υπογραφής της συμφωνίας ήταν και ο πρωθυπουργός της Ρουμανίας, Βίκτορ Πόντα, ο οποίος επεσήμανε ότι η χρηματοδότηση από την EBRD εγγυάται ότι η υλοποίηση του έργου είναι εφικτή και θα είναι επιτυχημέμη. "Πρόκειται για ένα σημαντικό έργο, για το οποίο συζητούσαμε εδώ και 10 χρόνια, που πιστεύω ότι ήταν πολύς καιρός. Σχεδιάσαμε πολλά για πάνω από 10 χρόνια και κάναμε μόνο λίγα" είπε ο πρωθυπουργός.

Πρόσθεσε ακόμη ότι η ενέργεια (παραγόμενη) από άνθρακα έχει μέλλον, σημειώνοντας ότι η Ρουμανία θα πρέπει να διατηρήσει το πλεονέκτημα ενός μείγματος πηγών ενέργειας υδροηλεκτρικών- άνθρακα- πυρηνικών - αιολικών.

Ο διευθυντής της EBDR Τζέιμς Χίσλοπ σημείωσε ότι η επένδυση στο Τουρτσένι θα μετατρέψει τον σταθμό παραγωγής σε έναν από τους πλέον σύγχρονους στη Νοτιοανατολική Ευρώπη.

INSCOP: Επιτακτική η αλλαγή του Συντάγματος

Επιτακτική κρίνουν την ανάγκη αλλαγής του Συντάγματος της Ρουμανίας οι περισσότεροι πολίτες της βαλκανικής αυτής χώρας, όπως καταδεικνύουν τα αποτελέσματα δημοσκόπησης της εταιρείας INSCOP.

Συγκεκριμένα, η έρευνα έδειξε ότι το 50,8% των Ρουμάνων θεωρεί απαραίτητη την αλλαγή του Συντάγματος σε πολύ μεγάλο (19,7%) ή μεγάλο βαθμό (31,15), ενώ το 21,2% πιστεύει ότι η αλλαγή είναι απαραίτητη αλλά σε μικρότερο βαθμό. Ακόμη μικρότερο (14%) είναι το ποσοστό εκείνων που θεωρούν πως το Σύνταγμα της Ρουμανίας χρειάζεται πολύ μικρές αλλαγές, ενώ αντίστοιχο ποσοστό δεν θέλησε να τοποθετηθεί επί του συγκεκριμένου ζητήματος.

Σε ό,τι αφορά τις αλλαγές, αυτές περιλαμβάνουν- μεταξύ άλλων -τη μείωση του χρόνου θητείας του Προέδρου της χώρας σε τέσσερα χρόνια αλλά και τη χορήγηση εξουσιών στη Βουλή ώστε να μπορεί να παραπέμπει οποιονδήποτε, εφόσον αυτό θεωρείται απαραίτητο, ενώπιον μιας επιτροπής ερευνών.

Πηγή: ΑΜΠΕ

Keywords
Τυχαία Θέματα