Ευρω-εκστρατεία για τις μεταμοσχεύσεις

Η Γαλλία, η Ιταλία και η Ισπανία συμπράττουν για πρώτη φορά αύριο για να κηρύξουν μια διεθνή ημέρα υπέρ της δωρεάς μυελού των οστών, προκειμένου να εγγραφούν περισσότεροι εθελοντές δότες στα εθνικά μητρώα με στόχο να πληρούνται οι ανάγκες μεταμόσχευσης για ασθενείς που έχουν προσβληθεί από σοβαρές ασθένειες του αίματος, όπως η λευχαιμία.

"Πολλές ζωές εξαρτώνται από την αλληλεγγύη μας", υπογραμμίζει με την ευκαιρία αυτή ο δρ Ραφαέλ Ματέσανθ, διευθυντής του Εθνικού Μητρώου Εθελοντών Δοτών Μυελού των Οστών της Ισπανίας.

Η

μεταμόσχευση μυελού των οστών αποτελεί μέρος των δυνατοτήτων θεραπείας σοβαρών νόσων του αίματος, όπως οι λευχαιμίες, τα λεμφώματα, τα μυελώματα, καθώς και άλλες ασθένειες, όπως οι συγγενείς ανοσοανεπάρκειες.

Ο μυελός των οστών είναι το εργοστάσιο των αιμοποιητικών κυττάρων μας (ερυθρά και λευκά αιμοσφαίρια, αιμοπετάλια).

"Όσο οι Φρουροί της ζωής (εγγεγραμμένοι στα μητρώα εθελοντών δοτών) είναι πολλοί, τόσο μεγαλώνει η ελπίδα να σωθεί ένας άρρωστος", υπογραμμίζει η Υπηρεσία Βιοϊατρικής στη Γαλλία που προσπαθεί να κινητοποιήσει κυρίως τους νέους μέσω των ιστοτόπων κοινωνικής δικτύωσης.

"Ελπίζουμε να γίνει μια ευρωπαϊκή ημέρα, καθώς και άλλες χώρες έχουν εκδηλώσει ενδιαφέρον όπως η Ελβετία και το Βέλγιο", δήλωσε η δρ Εβελίν Μαρί, διευθύντρια του Μητρώου Εθελοντών Δοτών Μυελού των Οστών της Γαλλίας, της Υπηρεσία Βιοϊατρικής , η οποία είναι αρμόδια για να οργανώνει και να ορίζει το πλαίσιο των δωρεών αυτών.

"Η Ευρωπαϊκή Ένωση αριθμεί περί τους οκτώ εκατομμύρια δότες, εγγεγραμμένους στα μητρώα δωρητών και υπάρχουν συνολικά τουλάχιστον 21 εκατομμύρια στον κόσμο", τονίζει.

Στην Ευρώπη, η Γερμανία καταρρίπτει τα ρεκόρ με περίπου 4,8 εκατομμύρια δότες (οι εκστρατείες ευαισθητοποίησης εκεί πληρώνονται από τους ιδιώτες).

"Κάθε δότης και κάθε μητρώο δωρητών στον κόσμο μετράει. Όλα τα μητρώα δωρητών συνδέονται μεταξύ τους (Νότια Αφρική, Αυστραλία, ΗΠΑ κ.λπ.) και υπάρχει μια διεθνής ένωση μητρώων δωρητών που εγγυάται ότι οι δότες δεν αμείβονται και θέτει το πλαίσιο της διαιδικασάις διασφαλίζοντας την ποιότητα των ανταλλαγών μοσχευμάτων", εξηγεί η δρ Μαρί.

"Έχουμε ανάγκη αυτή την διεθνή αλληλεγγύη καθώς υπάρχει, κατά μέσο όρο, μια πιθανότητα στο ένα εκατομμύρια να βρεθεί δότης συμβατός για να γίνει η μεταμόσχευση", τονίζει.

Πηγή: ΑΜΠΕ

Keywords
Τυχαία Θέματα