Έβερεστ: Παγίδα για τουρίστες

Επικίνδυνος συνωστισμός στο δρόμο για την κορυφή του κόσμου, καθώς ορισμένοι ορειβάτες χρειάζεται να περιμένουν έως και δύο ώρες για να πατήσουν στην κορυφή του Έβερεστ.

Μόνο σε μια ημέρα 234 τα κατάφεραν αλλά τέσσερις πέθαναν από υποθερμία, καθώς περίμεναν στην ουρά.

Την ίδια ώρα, στη διαπίστωση πως η διαδρομή για την κορυφή του Έβερεστ δεν αποτελεί πλέον πρόκληση καταλήγει ερευνητική ομάδα του περιοδικού National Geographic.

Σύμφωνα με

ένα άρθρο που δημοσιεύεται στο περιοδικό στο τεύχος Ιουνίου, περίπου εννέα στους δέκα που φτάνουν στην κορυφή σήμερα είναι άνθρωποι που πληρώνουν μέχρι και 120.000 δολάρια. Τα μονοπάτια είναι γεμάτα σκουπίδια και ανθρώπινα περιττώματα, ενώ σε πολλές περιπτώσεις οι αλπινιστές βρίσκονται αντιμέτωποι και με τη φρικιαστική εικόνα των πτωμάτων όσων δεν τα κατάφεραν ως την κορυφή.
Ο πρώτος Αμερικανός που έφτασε στην κορυφή του Έβερεστ ήταν ο Τζέιμς Γουίτακερ, το 1963. Το 2013, θέλοντας να τιμήσουν αυτήν την επέτειο οι άνθρωποι του National Geographic σκαρφάλωσαν στα χνάρια του.
«Όταν έφτασα στην κορυφή ..., ήταν τόσο γεμάτη που δεν μπορούσα να βρωένα μέρος για να σταθώ», γράφει ο Μαρκ Τζένκινς στο τεύχος Ιουνίου του National Geographic. «Εν τω μεταξύ, κάτω από το Βήμα Χίλαρι οι ουρές ήταν τόσο μεγάλες, που μερικοί άνθρωποι χρειάστηκε να περιμένουν περισσότερο από δύο ώρες, με ρίγη, ακόμη κι αν ο καιρός ήταν εξαιρετικός. Εάν αυτά τα πλήθη των ορειβατών είχαν πέσει σε καταιγίδα, όπως άλλοι το 1996, ο αριθμός των νεκρών θα μπορούσε να ήταν συγκλονιστικός», προσθέτει.
Περίπου 35.000 επισκέπτονται κάθε χρόνο την περιοχή του Έβερεστ και τα χρήματα που ξοδεύουν για τους οδηγούς και τις άδειες είναι ζωτικής σημασίας για την οικονομία του Νεπάλ, όπου ο μέσος εθνικός μισθός είναι λιγότερο από 900 δολάρια.

Ο συνωστισμός έχει οδηγήσει σε φιλονικίες, και σε πολύ χειρότερα, στο βουνό. Το 1996, οκτώ ορειβάτες σκοτώθηκαν και αρκετοί άλλοι έχουν εγκλωβιστεί σε μια ξαφνική χιονοθύελλα κοντά στην κορυφή. Υπάρχουν όμως και αξέχαστες στιγμές στο Έβερεστ. Νωρίτερα αυτό το μήνα, η 26χρονη Αρουμίνα Σίνχα μια εκπαιδευόμενη αστυνομικός από την Ινδία, έγινε η πρώτη γυναίκα με ειδικές ανάγκες, που έφτασε στην κορυφή. Μόλις δύο ημέρες αργότερα, ένας 80χρονος Ιάπωνας ορειβάτης έγινε ο γηραιότερος άνθρωπος που έφτασε στο Έβερεστ, ενώ το 2010, ο 13χρονος Αμερικανός Τζόρνταν Ρομέρο έγινε ο νεότερος αναβάτης που πάτησε στην κορυφή.

Keywords
Τυχαία Θέματα