Για την ανάπτυξη της κρουαζιέρας

Στην Ελλάδα της θάλασσας, των εκατοντάδων νησιών, της χιλιάδων χιλιομέτρων ακτογραμμής, των δεκάδων λιμανιών αντιστοιχεί το 1,6% της πανευρωπαϊκής δαπάνης για κρουαζιέρες. Από τα 36 δισ. ευρώ που δαπανούνται σε ευρωπαϊκά λιμάνια από την παγκόσμια βιομηχανία της κρουαζιέρας, η χώρα μας λαμβάνει μόνο τα 600 εκατ. ευρώ.

Αιτία της απίστευτης αυτής αναντιστοιχίας είναι οι περιορισμένες δυνατότητες home-porting και η έλλειψη κατάλληλων υποδομών στα περισσότερα από τα 57 λιμάνια της χώρας. Αυτό είναι το κεντρικό μήνυμα του
2ου Posidonia Sea Tourism Forum, που διεξάγεται στην Αθήνα.

Τη μεγάλη διαφορά παραδέχθηκε και ο υπουργός Ναυτιλίας και Αιγαίου, Κ. Μουσουρούλης, ο οποίος στην ομιλία του επεσήμανε ότι από τα 30 λιμάνια στα 57, που έχουν τη δυνατότητα να υποδεχθούν κρουαζιερόπλοια, το 98% του όγκου διακίνησης αφορά μόλις 9 λιμάνια και συγκεκριμένα: τη Μύκονο, τη Σαντορίνη, το Κατάκολο, το Ηράκλειο, τα Χανιά, την Κέρκυρα, τη Ρόδο, την Πάτμο και τον Πειραιά.

Στόχος του υπουργείου είναι τα μέχρι σήμερα εννέα λιμάνια που μπορούν να φιλοξενήσουν διεθνή κρουαζιερόπλοια να αυξηθούν στο μέλλον.

«Ο Νόμος 4072/2012 για την πλήρη άρση των περιορισμών στην παροχή υπηρεσιών καμποτάζ από κρουαζιερόπλοια που έχουν ως αφετηρία ελληνικό λιμένα αποτέλεσε ένα μεγάλο βήμα. Τα πλοία με σημαίες τρίτων κρατών δύνανται πλέον να πραγματοποιούν πλόες χωρίς περιορισμούς, όπως ισχύει στις κυριότερες αγορές κρουαζιέρας παγκοσμίως. Έτσι ενισχύθηκε και η δυνατότητα του homeporting, το οποίο επιφέρει πολλαπλάσια οικονομικά οφέλη σε σχέση με τους λιμένες διέλευσης. Τα οφέλη αυτά διαχέονται σε πολλές άλλες επικουρικές δραστηριότητες είπε μεταξύ άλλων ο υπουργός.

Παράλληλα οι εκπρόσωποι των δύο μεγαλύτερων εταιρειών κρουαζιέρας στον κόσμο που παρευρίσκονται στο Συνέδριο, συμφώνησαν ότι η χώρα μας είναι εξαιρετικά δημοφιλής προορισμός για τις εταιρείες τους, ενώ τόνισαν ότι χρειάζεται να προχωρήσουν περισσότερες μεταρρυθμίσεις προκειμένου να αποκομίσει μέγιστα οφέλη από τη διεθνή κρουαζιέρα.

Νεκτάριος Ανδριόπουλος
Keywords
Τυχαία Θέματα