Ερωτηματικά για τη νομοθετική θωράκιση των εργατών γης

Ερωτήματαπροκαλεί η απόφαση των αρμοδίωνκυβερνητικών παραγόντων να μην υιοθετήσουνπρόβλεψη για την νομοθετική θωράκισητων εργατών γης, Ελλήνων και αλλοδαπών,ήδη από τον Δεκέμβριο του 2010!

Σύμφωνα μεπληροφορίες του ΑΘΗΝΑ 9.84, στις 13 Δεκεμβρίουτου 2010 και ενώ είχαν αναφερθεί περιστατικάκαταχρηστικής συμπεριφοράς σε βάροςμεταναστών εργατών γης στην Μανωλάδακαι σε άλλες περιοχέςτης χώρας, οιαρμόδιοι απέρριψαν παράγραφο τουπροσχεδίου νόμου που πρότεινε η ΕιδικήΓραμματεία της Επιθεώρησης Εργασίας,το οποίο έφερε τον τίτλο:«Αναγέννησητης

Επιθεώρησης Εργασίας και άλλεςσυναφείς διατάξεις για τον έλεγχο τηςαγοράς εργασίας και της ασφάλισης".

Στο άρθρο 3,παραγραφος θ, της προτεινόμενης ρύθμισης,αναφέρεται ρητά ότι πρόταση της ΓΣΕΕμε την οποία συμφωνούσε το ΣΕΠΕ, προέβλεπεπως η επιθεώρηση εργασίας θα αναλάμβανε"τον έλεγχο των «γεωργικών» επιχειρήσεωνκαι γενικότερα των αγροτικών επιχειρήσεωντου πρωτογενούς και δευτερογενούςαγροτικού τομέα ώστε να διασφαλίζονταιτα εργασιακά και ασφαλιστικά δικαιώματατων εργαζομένων και να προστατεύεταιη υγεία και η ασφάλεια της εργασίας."

Ολόκληρο τοεπίμαχο άρθρο:

ΑΡΘΡΟ 3

(Τροποποιήσειςεπί του Ιδρυτικού Νόμου του ΣΕΠΕ (Ν.2639/1998)

και άλλων συναφώνδιατάξεων)

1. Η παράγραφος2 του άρθρου 6 του Ν. 2639/1998, όπωςαντικαταστάθηκε και ισχύει, τροποποιείταιως εξής:

«2. Η ΓενικήΓραμματεία Επιθεώρησης Εργασίας έχειως κύριο έργο:

α. Την επιθεώρησητων χώρων εργασίας και τον έλεγχο τηςεφαρμογής των διατάξεων της εργατικήςνομοθεσίας.

β. Την έρευνα,ανακάλυψη και δίωξη, σύμφωνα με τιςκείμενες διατάξεις, των παραβατών τηςεργατικής νομοθεσίας.

γ. Την έρευνα,ανακάλυψη και δίωξη των παραβατών τωνδιατάξεων της νομοθεσίας για την προώθησητης αρχής της ίσης μεταχείρισης στοντομέα της απασχόλησης και στην εργασία.

δ. Την έρευνα,ανακάλυψη και δίωξη, παράλληλα καιανεξάρτητα από τις αστυνομικές αρχές,της παράνομης απασχόλησης.

ε. Την έρευνα,παράλληλα και ανεξάρτητα από τουςασφαλιστικούς οργανισμούς, τηςασφαλιστικής κάλυψης των εργαζόμενων.

στ. Την παροχήπληροφοριών, συμβουλών και υποδείξεωνπρος τους εργοδότες και τους εργαζόμενους,σχετικά με τα πλέον αποτελεσματικά μέσαγια την τήρηση των κειμένων διατάξεων.

ζ. Την συμφιλίωσηκαι την επίλυση των αναφυόμενων εργατικώνδιαφορών από τη σχέση εργασίας.

η. Την αναφοράπρος τον Υπουργό Εργασίας και ΚοινωνικήςΑσφάλισης των ελλείψεων ή των παραλείψεων,που δεν καλύπτονται από την ισχύουσανομοθεσία, καθώς και των τυχόν προβλημάτωνπου δημιουργούνται κατά την εφαρμογήτης νομοθεσίας.

θ. Τον έλεγχοτων «γεωργικών» επιχειρήσεων καιγενικότερα των αγροτικών επιχειρήσεωντου πρωτογενούς και δευτερογενούςαγροτικού τομέα ώστε να διασφαλίζονταιτα εργασιακά και ασφαλιστικά δικαιώματατων εργαζομένων και να προστατεύεταιη υγεία και η ασφάλεια της εργασίας.(ΠΡΟΣΟΧΗ: Πρόκειται περί προτάσεως τηςΓΣΕΕ, η οποία μας βρίσκει σύμφωνους,αλλά η νομοθέτησή της αποτελεί γενικότερηκυβερνητική επιλογή, η οποία πρέπει ναεξετασθεί ενδελεχώς)

Keywords
Τυχαία Θέματα