Έρμαιο της πολιτικής αβεβαιότητας το Χ.Α.

Κυβέρνηση και Αξιωματική Αντιπολίτευση μετρούν αν τους «βγαίνουν τα κουκιά» για τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας, και το Χρηματιστήριο της Αθήνας ζυγίζει αν μπορεί να κρατήσει για πολύ ακόμη την ανάσα του μέχρι την ερχόμενη Τετάρτη που θα γίνει η πρώτη κρίσιμη ψηφοφορία.

Στο μεταξύ ενόσω τα σενάρια και οι εκτιμήσεις δίνουν και παίρνουν σε ένα ακραίο περιβάλλον με διλημματικά χαρακτηριστικά, φήμες και εκφοβιστικά σενάρια, στην αληθινή οικονομία
κυριαρχεί ο προβληματισμός και η ανησυχία για τις επιπτώσεις μιας παρατεταμένης προεκλογικής περιόδου που συμπίπτει ακριβώς με την περίοδο που πολλές επιχειρήσεις πραγματοποιούν το 20-30% του τζίρου τους.

Χθες η χρηματιστηριακή αγορά έδειξε αμυντικά αντανακλαστικά και «κράτησε» τιμές κοντά στις 900 μονάδες, παρά τις πολύ ισχυρές αρχικές πιέσεις και τον σημαντικά αυξημένο τζίρο που διαμορφώνεται πλέον σε διπλάσια επίπεδα από το μέσο όρο της χρονιάς. Κάποιες ενδεικτικές τοποθετήσεις από insiders και βασικούς μετόχους με χαρακτηριστικότερη την τρίτη κατά σειρά το τελευταίο διάστημα τοποθέτηση της Fairfax στον Μυτιληναίο, δείχνουν ότι το «έξυπνο χρήμα» έχει διάθεση να εκμεταλλευτεί την υπερβολή πλου δημιουργείται και δεν έχει να κάνει με τα θεμελιώδη μεγέθη πολλών εταιρειών. Ωστόσο είναι ξεκάθαρο πλέον ότι σε τέτοιες έκτακτες συνθήκες όπου οι επενδυτές είναι υποχρεωμένοι να παίζουν κρυφτό με την αβεβαιότητα, η αγορά παίρνει τάση περισσότερο από τους ... «στοιχηματζήδες» παρά από οποιαδήποτε άλλη κατηγορία επενδυτών.

Η συνολική εικόνα στο Χρηματιστήριο έχει αλλοιωθεί τόσο πολύ μετά την ιστορικής έκτασης υποχώρηση της Τρίτης στο ΧΑ, που παρά την καθοδική υπερβολή είναι πολύ ριψοκίνδυνο να ποντάρει κανείς πως κάτι μπορεί να αλλάξει προς το καλύτερο τις αμέσως επόμενες ημέρες. Πολύ δε μάλλον όταν το ίδιο «πρόγραμμα» των ψηφοφοριών στις 17, 23 και 29 Δεκεμβρίου είναι έτσι δομημένο ώστε μέχρι το τέλος του έτους και για τρεις ακόμη εβδομάδες εντός των οποίων μεσολαβούν τρεις αργίες (24,25 και 26 Δεκεμβρίου) να ευνοείται η αβεβαιότητα και να καλλιεργούνται σενάρια για περαιτέρω πίεση στις τιμές. Πλέον κάθε ψήφος που θα κερδίζεται ή θα χάνεται από βουλευτές υπέρ της εκλογής προέδρου της Δημοκρατίας, θα αντιστοιχεί και σε μερικές δεκάδες μονάδων κέρδους ή απωλειών στο Χρηματιστήριο.

Η απόδοση των δεκαετών ομολόγων που έχει σκαρφαλώσει στο 8,6% αλλά και η εκτίναξη των αποδόσεων στα πιο βραχυπρόθεσμα ομόλογα (3ετή, 5ετή) αντικατοπτρίζουν τις ανησυχίες των αγορών για τις επόμενες εβδομάδες και είναι επίσης ένας επιβαρυντικός παράγοντας που δεν εμπνέει αισιοδοξία για τη συνέχεια βραχυπρόθεσμα. Στο ταμπλό ήδη αρκετές από τις μετοχές μεγάλης και μεσαίας κεφαλαιοποίησης όπως η Εθνική που έχασε 30% σε δύο συνεδριάσεις, η Alpha, τα ΕΛΠΕ, η MIG, η Βιοχάλκο, τα warrants της Εθνικής και Πειραιώς, κ.α έχουν πέσει θύματα της αστάθειας και σημειώνουν νέα χαμηλά, ενώ για τις περισσότερες τα κέρδη του τελευταίου διμήνου έχουν ουσιαστικά εξαϋλωθεί.

Οι βασικοί χρηματιστηριακοί δείκτες είτε καταγράφουν χαμηλότερα χαμηλά όπως χθες ο FTSE Mid Cap που κατέρρευσε με σωρευτικές απώλειες άνω του 20% στο διήμερο, είτε βρίσκονται πολύ κοντά να το πράξουν επιβεβαιώνοντας έτσι την κυρίαρχη πτωτική τους τάση, ανεξάρτητα αν στο μεσοδιάστημα λόγω της καθοδικής υπερβολής θα υπάρξουν και ανοδικές εξάρσεις.

Βασικές διαγραμματικές στηρίξεις έχουν πλέον χαθεί ή απειλούνται να χαθούν υπό την πίεση της μαζικής αποχώρησης κεφαλαίων από το Χ.Α, η βραχυπρόθεσμη τάση είναι σφόδρα καθοδική και όλα δείχνουν πως αργά ή γρήγορα η αγορά που χθες στηρίχθηκε στην κάτω ζώνη των λωρίδων Bollinger, θα κληθεί να τεστάρει ξανά τα προηγούμενα χαμηλά της στις 850 μονάδες, με το βασικότερο σενάριο να είναι πως δύσκολα στην πορεία θα αποφευχθούν ακόμη χαμηλότερες τιμές προς τη ζώνη των 730-750 μονάδων πριν αρχίσει να εκτονώνεται το εν εξελίξει πτωτικό κύμα.

Στον καμβά των ανησυχιών προστίθεται πλέον και η εικόνα της σημαντικής διόρθωσης που βιώνουν πάλι τα ξένα χρηματιστήρια στον απόηχο της συνεχιζόμενης βουτιάς του πετρελαίου και του ευρώ, με το ερώτημα να είναι αν η Ελλάδα θα ανακόψει την ανοδική πορεία των διεθνών αγορών, ή τα ξένα χρηματιστήρια θα επιβαρύνουν ακόμη περισσότερο το κλίμα στην Ελλάδα.

Πηγή:www.capital.gr
Keywords
Τυχαία Θέματα