Έρχεται μείωση συντάξεων και στους τραπεζοϋπαλλήλους

Εν κρυπτώ, κι ενώ όλα τα βλέμματα είχαν πέσει στην κατάθεση του πολυνομοσχεδίου στη Βουλή, η κυβέρνηση προχώρησε την περασμένη Παρασκευή στην υπογραφή νέας Πράξης Υπουργικού Συμβουλίου (ΠΥΣ) με την οποία περνά θέματα από την ιθαγένεια, την απασχόληση στους ΟΤΑ έως και την μείωση των επικουρικών – προσυνταξιοδοτικών παροχών του Επικουρικού ταμείου των τραπεζοϋπαλλήλων, ή και θέμα για το πρόγραμμα «Βοήθεια στο σπίτι».

Ειδικά για το ταμείο των Τραπεζοϋπαλλήλων (ΕΤΑΤ),

το οποίο αφενός εντάχθηκε στο Ενιαίο Ταμείο Επικουρικής Ασφάλισης (ΕΤΕΑ), αφετέρου αποτελεί ένα «υβριδικό» μόρφωμα με ημερομηνία λήξης, προβλέπεται μείωση συντάξεων.

Συγκεκριμένα, η ΠΥΣ προβλέπει ότι οι παροχές που χορηγούνται στους μέχρι 31.12.1992 ασφαλισμένους του ΕΤΑΤ, καθώς και στους συνταξιούχους του Λογαριασμού Διαχείρισης Κεφαλαίων Πρόσθετης Ασφάλισης Συμπληρωματικών Συνταξιοδοτικών Παροχών του Λογαριασμού Ασφαλιστικών Καλύψεων Προσωπικού Τράπεζας Αττικής (ΛΑΚ), σύμφωνα με το άρθρο 9 του ν. 3554 2007 (Α΄80) εξακολουθούν να καταβάλλονται από το ΕΤΑΤ, από ειδικό λογαριασμό που τηρείται από τα ποσά που καταβάλλει η εργοδότρια Τράπεζα.

Ορίζει δε, ότι με προεδρικό διάταγμα που θα εκδοθεί μετά από πρόταση του Υπουργού Εργασίας, Κοινωνικής Ασφάλισης και Πρόνοιας, αναλογιστική μελέτη, γνώμη του ΔΣ του ΕΤΑΤ και γνώμη του Συμβουλίου Κοινωνικής Ασφάλισης θα αναπροσαρμοστούν οι καταβαλλόμενες από το ΕΤΑΤ προσυνταξιοδοτικές παροχές και παροχές ΛΑΚ.

Η αναλογιστική μελέτη θα εκπονηθεί εντός δύο μηνών από την ανάθεση από το ΔΣ του ΕΤΑΤ. Η αναλογιστική μελέτη ανατίθεται εντός μηνός από την έναρξη ισχύος της διάταξης αυτής. Συνεπώς, σε τρείς μήνες το πολύ, θα γνωρίζουμε το μέγεθος της μείωσης στις συντάξεις των τραπεζοϋπαλλήλων.

Με άλλο άρθρο ρυθμίζονται θέματα για το πρόγραμμα «Βοήθεια στο σπίτι». Στην οσία το πρόγραμμα, όπως είχε εξαγγείλει το υπουργείο Εργασίας, παρατείνεται πριν καταργηθεί.

Η ΠΥΣ, ορίζει ότι η διάρκεια του Προγράμματος «Βοήθεια στο Σπίτι» και των συμβάσεων εργασίας ορισμένου χρόνου των απασχολουμένων για την παροχή των σχετικών υπηρεσιών, παρατείνεται από τη λήξη της μέχρι τις 30.9.2013. Οι συμβάσεις των απασχολουμένων στο Πρόγραμμα σε καμία περίπτωση δεν μετατρέπονται σε αορίστου χρόνου.

Για την απρόσκοπτη χρηματοδότηση της υλοποίησης του Προγράμματος «Βοήθεια στο Σπίτι» και των συμβάσεων εργασίας ορισμένου χρόνου των απασχολουμένων για το χρονικό διάστημα από 1.4.2013 έως 30.9.2013, μεταφέρονται πόροι από το λογαριασμό της Εισφοράς Αλληλεγγύης Συνταξιούχων που τηρείται στο Ασφαλιστικό Κεφάλαιο Αλληλεγγύης Γενεών (ΑΚΑΓΕ) και εφόσον υπάρχει διαθέσιμο υπόλοιπο. Οι πόροι αυτοί θα χρησιμοποιηθούν υπέρ των συνταξιούχων όλων των ταμείων κύριας ασφάλισης αρμοδιότητας του Υπουργείου Εργασίας, Κοινωνικής Ασφάλισης και Πρόνοιας και των συνταξιούχων του Δημοσίου, που ωφελούνται από το ανωτέρω Πρόγραμμα.

Με κοινή απόφαση των Υπουργών Οικονομικών, Εργασίας, Κοινωνικής Ασφάλισης και Πρόνοιας και Εσωτερικών προσδιορίζονται το ύψος των μεταβιβαζόμενων πόρων, η διαδικασία μεταφοράς τους και κάθε άλλη αναγκαία λεπτομέρεια. Η διαχείριση των πόρων αυτών και οι διαδικασίες αποτελεσματικής υλοποίησης του Προγράμματος καθορίζονται σε προγραμματική σύμβαση που υπογράφεται μεταξύ των Υπουργών Εργασίας, Κοινωνικής Ασφάλισης και Πρόνοιας, Εσωτερικών και της Ελληνικής Εταιρίας Τοπικής Ανάπτυξης και Αυτοδιοίκησης Α.Ε., περιλαμβάνοντας εκ των άλλων ρήτρες αξιολόγησης της εφαρμογής του Προγράμματος».

Ρούλα Σαλούρου

Keywords
Τυχαία Θέματα