Όχι σε δανειακή σύμβαση και μνημόνιο αποφάσισε η Κεντρική Επιτροπή του ΑΚΕΛ

18:29 29/4/2013 - Πηγή: OnlyCY

Κατά της δανειακής σύμβασης και του Μνημονίου τάσσεται αύριο η Κοινοβουλευτική Ομάδα του ΑΚΕΛ κατά τη συζήτηση στην Ολομέλεια της Βουλής των Αντιπροσώπων μετά από απόφαση της Κεντρικής Επιτροπής του ΑΚΕΛ, η οποία συνήλθε σήμερα σε πολύωρη συνεδρία, ανακοίνωσε ο Εκπρόσωπος Τύπου του ΑΚΕΛ

Γιώργος Λουκαϊδης.

«Η μόνη επιλογή της Κύπρου είναι η λύση εκτός δανειακής σύμβασης και μνημονίου, ενώ η αναζήτηση μια τέτοιας λύσης το πιθανότερο ισοδυναμεί με απόφαση εξόδου της Κύπρου από την οικονομική και νομισματική ένωση του Ευρώ», είπε ο κ. Λουκαϊδης.

Πρόσθεσε ότι «αυτή η λύση είναι μια, επίσης, επώδυνη επιλογή και οι αναμενόμενες συνέπειές της δημιουργούν την ανάγκη μέγιστης λαϊκής στήριξης και απαιτούν θυσίες».

Ο κ. Λουκαϊδης είπε ότι «όπως η Κεντρική Επιτροπή υπογραμμίζει μέσα από την σημερινή απόφαση, η διαδικασία εξόδου από τον μνημονιακό ζυγό και η ενδεχόμενη επιστροφή σε εθνικό νόμισμα και η έξοδος από την Ευρωζώνη δεν θα είναι ένας δρόμος στρωμένος με ροδοπέταλα, ενώ θα είναι επίσης μια πολύ επώδυνη επιλογή και με κανένα τρόπο δεν θέλουμε να δημιουργούμε ψευδαισθήσεις».

«Τονίζεται, όμως, επαναλαμβάνω, μέσα από την απόφαση της Κεντρικής Επιτροπής, η πεποίθηση ότι έστω κι αν υπό τις περιστάσεις πρόκειται για μια επώδυνη επιλογή και ταυτόχρονα για μια σοβαρή εναλλακτική επιλογή, η οποία μπορεί να δώσει προοπτική στην κυπριακή οικονομία και να απαλλάξει την Κύπρο από πολιτικές δεσμεύσεις και άλλου χαρακτήρα εξαρτήσεις, που επηρεάζουν ευρύτερα θέματα, όπως και το Κυπριακό και το φυσικό αέριο», σημείωσε ο Εκπρόσωπος Τύπου του ΑΚΕΛ.

Ανακοινώνοντας την απόφαση της Κεντρικής Επιτροπής, ο κ. Λουκαϊδης είπε ότι «η συσσωρευμένη εμπειρία από την εφαρμογή μνημονίων απόλυτης λιτότητας σε άλλες χώρες, αλλά και οι εκτιμήσεις για το μέλλον της Ευρωζώνης σε σχέση και με την οικονομική πολιτική που θα ακολουθηθεί στο μέλλον, δεικνύουν ότι η παραμονή στο παρόν Μνημόνιο, το οποίο συνιστά σοβαρή αρνητική – ποιοτική διαφοροποίηση σε σχέση με το μνημόνιο του Νοέμβρη, θα συνοδεύεται με σημαντική απώλεια κυριαρχίας, ευημερίας και με ένταση της κοινωνικής εξαθλίωσης».

Εκτίμηση του ΑΚΕΛ, είπε ο κ. Λουκαϊδης, είναι ότι «η παραμονή στο Μνημόνιο θα έχει σοβαρές αρνητικές επιπτώσεις τόσο στο Κυπριακό όσο και στα θέματα διαχείρισης του φυσικού αερίου».

Ο Εκπρόσωπος Τύπου του ΑΚΕΛ είπε ότι «οι αποφάσεις του Eurogroup της 15ης Μαρτίου και η συμφωνία της 25ης Μαρτίου έχουν δημιουργήσει νέα, πρωτοφανή, αρνητικά και καταστροφικά δεδομένα για την κυπριακή οικονομία, ενώ οι σοβαρότατες επιπτώσεις στον τραπεζικό τομέα και ευρύτερα στην οικονομία και η συνεπακόλουθη ύφεση λόγω των μέτρων που έχουν συμφωνηθεί, αφαιρούν τη δυνατότητα ανάκαμψης της κυπριακής οικονομίας στο επόμενο διάστημα, μειώνουν τον κοινωνικό ρόλο του κράτους και δημιουργούν συνθήκες μακροχρόνιας επιδείνωσης ως αποτέλεσμα της αναπόφευκτης συνομολόγησης ‘νέων μνημονίων’».

Η Κεντρική Επιτροπή του ΑΚΕΛ, συζήτησε στη βάση επιστημονικής μελέτης η ανάλυση της οποίας, όπως είπε ο κ. Λουκαϊδης, «οδηγεί στο συμπέρασμα ότι η μόνη επιλογή της Κύπρου είναι η λύση εκτός δανειακής σύμβασης και μνημονίου με την αναζήτηση μιας τέτοιας λύσης, να ισοδυναμεί, το πιθανότερο, με απόφαση εξόδου της Κύπρου από την οικονομική και νομισματική ένωση του Ευρώ».

Ο κ. Λουκαϊδης είπε ότι «αυτή η λύση θα μπορούσε, ωστόσο, να ήταν μια σοβαρή εναλλακτική επιλογή υπό τις περιστάσεις, η οποία απαλλάσσει από δεσμεύσεις και δίνει προοπτική και δυνατότητα ανάπτυξης στο μέλλον, στη βάση ενός νέου μοντέλου οικονομικής ανάπτυξης».

Πρόσθεσε ότι «η υλοποίηση μιας τέτοιας απόφασης σε περίπτωση που υιοθετηθεί θα πρέπει να επιδιωχθεί μέσω διαπραγματεύσεων της Κυπριακής Δημοκρατίας με την Ευρωπαϊκή Ένωση, για συντεταγμένη έξοδο και στη βάση των αρχών του Διεθνούς Δικαίου».

Ο κ. Λουκαϊδης είπε ότι «η Κεντρική Επιτροπή του ΑΚΕΛ, χωρίς να παραγνωρίζει τους κινδύνους και τις δυσκολίες υλοποίησης μια τέτοιας απόφασης, απευθύνεται στην Κυβέρνηση, στις πολιτικές και κοινωνικές δυνάμεις και στο σύνολο της κυπριακής κοινωνίας και θέτει ενώπιον τους την πρόταση για έναρξη ενός γόνιμου πολιτικού και κοινωνικού διαλόγου προς αυτή την κατεύθυνση», υποστηρίζοντας ότι αυτή η πρόταση πρέπει να εγκριθεί από το λαό μέσω δημοψηφίσματος.

«Είναι η άποψη μας ότι μια τέτοια σοβαρή απόφαση θα πρέπει να ληφθεί από τον ίδιο το λαό σε δημοψήφισμα», είπε ο κ. Λουκαϊδης ο οποίος επανέλαβε την ετοιμότητα του ΑΚΕΛ «να στηρίξει την Κυβέρνηση στο δύσκολο έργο της αντιμετώπισης της οικονομικής κρίσης, εφόσον οι ενέργειες της κινούνταν προς την ορθή κατεύθυνση».

Ωστόσο, συνέχισε, «η Κεντρική Επιτροπή του ΑΚΕΛ είχε ξεκαθαρίσει ότι δεν επρόκειτο να συναινέσει σε μέτρα που θα καταδίκαζαν το σύνολο του κυπριακού λαού και ιδιαίτερα τους εργαζόμενους, τους άνεργους, τη νέα γενιά, τους συνταξιούχους και τις ευάλωτες ομάδες σε ανέχεια και αδιέξοδα».

Σε ερώτηση αναφορικά με την εισήγηση του ΑΚΕΛ για νέο μοντέλο οικονομικής ανάπτυξης, ο κ. Λουκαϊδης είπε ότι αυτό μπορεί να περιλαμβάνει «αξιοποίηση του τριτογενούς τομέα που αφορά τις υπηρεσίες, αλλά και επανασχεδιασμό ώστε να μπορέσει να έχει σημαντική και ουσιαστική συμβολή και ο πρωτογενής και ο δευτερογενής τομέας».

Πρόσθεσε ότι «αυτά καταγράφονται μέσα από τις εισηγήσεις που έχουν συμπεριληφθεί στην επιστημονική πρόταση που είχαμε μπροστά μας ως Κεντρική Επιτροπή και ουσιαστικά γίνεται εισήγηση όπως προχωρήσουμε συνολικά σε επανασχεδιασμό της οικονομίας ώστε να μπορέσουμε μέσα από ένα μοντέλο οικονομίας να αντιδράσουμε θετικά απέναντι στο πολύ δύσκολο τοπίο το δραματικά αρνητικό τοπίο που έχουν οδηγήσει οι αποφάσεις του Eurogroup της 15ης και 25ης Μαρτίου».

«Χρειαζόμαστε ένα νέο μοντέλο οικονομικής ανάπτυξης για να μπορέσουμε να οδηγήσουμε την οικονομία μας σε βιώσιμη ανάπτυξη και για να μπορέσει η οικονομία μας να σταθεί στα πόδια της», είπε ο κ. Λουκαϊδης.

Τέλος, ερωτηθείς ποια η εκτίμηση του ΑΚΕΛ για τα μέτρα οικονομικής ανάπτυξης που ανακοίνωσε η Κυβέρνηση είπε ότι το κόμμα της Αριστεράς «θα τοποθετηθεί στην συνέχεια».

Keywords
Τυχαία Θέματα