Επίσκεψη Ιαπώνων στο μνημείο Γιασουκούνι

Η επίσκεψη σήμερα 170 Ιαπώνων βουλευτών στο μνημείο Γιασουκούνι στο Τόκιο που τιμά τους πεσόντες υπέρ πατρίδος αλλά επίσης και 14 εγκληματίες πολέμου που καταδικάστηκαν σε θάνατο από τους Συμμάχους μετά το 1945, αποσκοπούν σύμφωνα με το Πεκίνο στην «άρνηση του επιθετικού παρελθόντος» της Ιαπωνίας.

«Όποια μορφή κι αν λαμβάνουν και όποιες είναι οι ιδιότητες των υποστηρικτών τους, οι επισκέψεις των Ιαπώνων αξιωματούχων στο Γιασουκούνι είναι εξ ορισμού απόπειρες άρνησης του επιθετικού παρελθόντος της Ιαπωνίας», δήλωσε η Χουά Τσουνίγκ Τσουν, η εκπρόσωπος Τύπου
του κινεζικού υπουργείου Εξωτερικών.

Το μνημείο Γιασουκούνι, φόρος τιμής στους 2,5 εκατομμύρια Ιάπωνες στρατιώτες πεσόντες στο πεδίο της μάχης αποτελεί σύμβολο του ιαπωνικού μιλιταρισμού για το Πεκίνο, το οποίο καταδίκασε αμέσως την επίσκεψη.

Οι σχέσεις της Ιαπωνίας με τους γείτονές της σφραγίζονται από την επώδυνη μνήμη του αποικισμού της Κορέας (1910-1945) και της κατοχής μέρους της Κίνας από το 1930 έως το 1945.

Η ένταση κλιμακώθηκε ξαφνικά σήμερα στην περιοχή καθώς την ίδια ώρα κινεζικός στολίσκος εισερχόταν στα χωρικά ύδατα των νησιών Σενκάκου που τελούν υπό ιαπωνική διοίκηση, με τον Ιάπωνα πρωθυπουργό Σίνζο Αμπε να προειδοποιεί ότι θα απωθήσει οποιαδήποτε απόπειρα απόβασης.

Είναι η πρώτη φορά που τόσα κινεζικά σκάφη ναυτικής επιτήρησης εισήλθαν ταυτόχρονα στα χωρικά ύδατα του ακατοίκητου αρχιπελάγους --το οποίο το Πεκίνο διεκδικεί με την ονομασία Ντιαογιού, από τότε που επιδεινώθηκε αυτή η εδαφική διαφορά στη Θάλασσα της Ανατολικής Κίνας, το Σεπτέμβριο, μετά την αγορά από Ιάπωνα ιδιώτη τριών εκ των πέντε νησιών του συμπλέγματος.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ
Keywords
Τυχαία Θέματα