Τρία χρόνια σε 3 λεπτά (βίντεο)

Ένα εντυπωσιακό τρίλεπτο βίντεο στο οποίο καταγράφεται η ηλιακή δραστηριότητα έδωσε στη δημοσιότητα η ΝΑΣΑ, από τις εικόνες που συγκέντρωσε επί τρία χρόνια το Παρατηρητήριο Ηλιακής Δυναμικής (SDO).

Στο βίντεο φαίνεται η σταδιακή αύξηση της ηλιακής δραστηριότητας, έτσι όπως την απεικόνισε το SDO από το 2010, με εικόνες που αιχμαλώτιζε κάθε 12 δευτερόλεπτα.

Κάθε μήκος κύματος δείχνει τον ήλιο με έναν διαφορετικό τρόπο, με τους τέσσερις από αυτούς να εμφανίζονται στο δεύτερο μισό του βίντεο. Κάθε φωτογραφία

έχει ληφθεί σε 10 μήκη κύματος, ενώ σε περίοπτη θέση εμφανίζει τον ήλιο σε 171 Angstroms.

Παρά το γεγονός ότι το SDO έπιανε μια εικόνα κάθε 12 δευτερόλεπτα, το βίντεο διαθέτει μόνο δύο από όλες τις εικόνες που λαμβάνονταν κάθε μέρα κατά τη διάρκεια των τριών ετών. Κάθε εικόνα εμφανίζεται για δύο καρέ, και το βίντεο έχει ένα ρυθμό καρέ 29.7fps.

Παρόλα αυτά ο θεατής είναι εύκολο να διακρίνει την περιστροφή των 25 ημερών αλλά κι άλλα φαινόμενα, όπως μια μερική έκλειψη, μια ηλιακή έκλαμψη, ακόμη και ο κομήτης Lovejoy.

Οι ηλιακές εικόνες παρέχουν στους επιστήμονες τη δυνατότητα ανάλυσης με μια σταθερή ροή των δεδομένων, βοηθούν στην απάντηση ερωτημάτων και προσφέρουν μια ποικιλία δεδομένων για διάφορα φαινόμενα. Εάν κάποιος κοιτάξει προσεκτικά μπορεί να παρατηρήσει πως ο ήλιος εμφανίζεται να συρρικνώνεται και να αναπτύσσεται ελαφρώς κατά τη διάρκεια του βίντεο. Η ΝΑΣΑ υποστηρίζει πως αυτό το γεγονός οφείλεται στο ότι το διαστημικό σκάφος που πήρε τις εικόνες και οι θέσεις του ήλιου είναι μεταβλητές.

Keywords
Τυχαία Θέματα