Επίσκεψη Μπαρόζο στα δυτικά Βαλκάνια

Επίσκεψη σε τέσσερις χώρες των Δυτικών Βαλκανίων (Κροατία, Βοσνία - Ερζεγοβίνη, Μαυροβούνιο και ΠΓΔΜ) πραγματοποιούν από  την Πέμπτη μέχρι το Σάββατο ο πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Ζοζέ Μανουέλ Μπαρόζο και ο αρμόδιος για τη διεύρυνση επίτροπος Στέφαν Φούλε.

Στόχος της επίσκεψης είναι η ενθάρρυνση της συνέχισης των μεταρρυθμίσεων με τον πρόεδρο της Επιτροπής να διαμηνύει ότι "ήρθε η ώρα να δούμε αποτελέσματα". Οι χώρες αυτές αντιμετωπίζουν εσωτερικά προβλήματα που παρεμποδίζουν την πορεία τους προς την ΕΕ.

Η Κροατία ειδικότερα αντιμετωπίζει κοινωνικά προβλήματα που σχετίζονται με την οικονομική κρίση. Τις τελευταίες εβδομάδες ξέσπασε μάλιστα κύμα αντικυβερνητικών διαδηλώσεων, που αποσταθεροποίησε το πολιτικό κλίμα και θέτει σε κίνδυνο τα σχέδια του Ζάγκρεμπ για ολοκλήρωση των ενταξιακών διαπραγματεύσεων έως τον Ιούνιο του 2011.

Η Βοσνία επίσης εξαιτίας εσωτερικών πολιτικών διενέξεων δεν είναι σε θέση να σχηματίσει κυβέρνηση πέντε μήνες μετά τη διεξαγωγή εκλογών. Οι υπουργοί εξωτερικών της ΕΕ εξουσιοδότησαν πρόσφατα την επικεφαλής της ευρωπαϊκής διπλωματίας Κάθριν Άστον να επιβάλει κυρώσεις στους εθνικιστές αξιωματούχους της Βοσνίας που παρεμποδίζουν τις μεταρρυθμίσεις και την ενταξιακή πορεία της χώρας προς την ΕΕ.

Σε ό,τι αφορά τα Σκόπια, παρόλο που έχουν διακηρύξει τη βούλησή τους να επιλύσουν χωρίς καθυστέρηση τη διαφορά με την Ελλάδα για το ζήτημα της ονομασίας, η συμφωνία είναι "μπλοκαρισμένη" εξαιτίας των εσωτερικών πολιτικών διαφωνιών. Αυτή η κατάσταση εμποδίζει εδώ και δύο χρόνια την έναρξη των ενταξιακών διαπραγματεύσεων της ΠΓΔΜ με την ΕΕ.

Τέλος, το Μαυροβούνιο απέκτησε το Δεκέμβριο του 2010 το καθεστώς της υποψήφιας χώρας αλλά πρέπει να εκπληρώσει μία σειρά υποχρεώσεων προτού πάρει ημερομηνία έναρξης ενταξιακών διαπραγματεύσεων. Η ΕΕ παραμένει εξαιρετικά επιφυλακτική λόγω της διαφθοράς, του οργανωμένου εγκλήματος, των διακρίσεων και των περιορισμών που υφίστανται στην ελευθερία των ΜΜΕ.

Keywords
Τυχαία Θέματα