Συρία:Έρευνα για τις συγκρούσεις στη Ντούμα

Η οργάνωση Παρατηρητήριο των Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων (HRW) κάλεσε τις συριακές αρχές να ξεκινήσουν «διαφανείς» έρευνες για το θάνατο διαδηλωτών που χτυπήθηκαν από σφαίρες και για να αποδώσουν ευθύνες σε όσους έκαναν "παράνομη χρήση βίας".

"Εδώ και τρεις εβδομάδες οι συριακές δυνάμεις ασφαλείας πυροβολούν διαδηλωτές, που στην πλειοψηφία τους είναι ειρηνικοί", καταγγέλλει η HRW
σε ανακοίνωσή της. "Αντί να ερευνούν για τους υπεύθυνους αυτών των πυροβολισμών οι Σύροι υπεύθυνοι προσπαθούν να ρίξουν την ευθύνη σε ένοπλες οργανώσεις", προστίθεται στο κείμενο.

Η HRW ενδιαφέρεται κυρίως για τις διαδηλώσεις που έγιναν την 1η Απριλίου στην Ντούμα, στα βόρεια προάστια της Δαμασκού.

Σύμφωνα με την οργάνωση, οι πληροφορίες της οποίας βασίζονται σε μαρτυρίες διαδηλωτών, "τουλάχιστον οκτώ διαδηλωτές, ίσως και 15, σκοτώθηκαν" όταν "άνδρες με πολιτικά άνοιξαν πυρ εναντίον της αντικυβερνητικής συγκέντρωσης". Οι δράστες φαίνεται ότι ήταν μέλη των δυνάμεων ασφαλείας "επειδή στέκονταν με τα όπλα τους πίσω από τους αστυνομικούς", υποστήριξε ένας διαδηλωτής.

Οι διαδηλωτές έβγαιναν από ένα τζαμί όταν βρέθηκαν αντιμέτωποι με εκατοντάδες αστυνομικούς, ένστολους και με πολιτικά. "Η αστυνομία και οι μουχαμπαράτ (υπηρεσία πληροφοριών) άρχισαν να μας χτυπούν και έριξαν δακρυγόνα", είπε ένας διαδηλωτής. Οι συγκεντρωμένοι απάντησαν με πέτρες αλλά "μετά από συγκρούσεις μιας ώρας (...) οι άνδρες με τα πολιτικά άνοιξαν πυρ".

Οι συριακές αρχές κατηγορούν μια "ένοπλη συμμορία" ότι πυροβόλησε τους διαδηλωτές και τους αστυνομικούς από τις στέγες των γειτονικών κτιρίων.

Η HRW "καλεί τον (πρόεδρο της Συρίας) Μπασάρ αλ Άσαντ να ξεκινήσει ανεξάρτητη και διάφανη έρευνα για τους πυροβολισμούς στην Ντούμα", καταλήγει η ανακοίνωση.

Η Δαμασκός έχει συστήσει επιτροπές έρευνας για τις ταραχές που έγιναν στην Ντεράα και τη Λαττάκεια, όχι όμως και για τα επεισόδια της Ντούμα.
Keywords
Τυχαία Θέματα