Επί τάπητος το αέριο

Θέμα φυσικού αερίου τίθεται στις διαπραγματεύσεις τρόικας και κυπριακής κυβέρνησης για την υπογραφή του μνημονίου.
Οι ελεγκτές ζητούν να δημιουργηθεί ειδικό ταμείο, όπου θα συγκεντρώνονται τα έσοδα από την εκμετάλλευση των κοιτασμάτων.

Πιλοτικό σχέδιο για μελλοντικές «διασώσεις» τραπεζών αποτελεί η μέθοδος που εφαρμόστηκε στην Κύπρο, αφού αποδεικνύεται πως κινήθηκε
με ακρίβεια εντός των πλαισίων σχεδίου οδηγίας που τελεί υπό διαβούλευση στην Ευρωπαϊκή Επιτροπή και πρόκειται να ισχύσει τυπικά από την 1-1-2015, αναφέρει η "Ναυτεμπορική".

Σε λίγο ορκίζεται εν τω μεταξύ, ενώπιον του Νίκου Αναστασιάδη, η διερευνητική επιτροπή που θα αναζητήσει τυχόν ευθύνες, αστικές, πολιτικές και ποινικές, για την κατάσταση στην οποία περιήλθε το νησί.

Ελάφρυνση των όρων

Η τρόικα των διεθνών πιστωτών της Κύπρου ελάφρυνε τους όρους του σχεδίου διάσωσης του νησιού, κυρίως δίνοντάς του λίγο περισσότερο χρόνο για να πετύχει τους στόχους μείωσης των ελλειμμάτων που έχουν οριστεί, αναφέρεται σε σημερινό δημοσίευμα της "Ουόλ Στριτ Τζέρναλ" η οποία επικαλείται ένα σχέδιο εγγράφου.

Η ΕΕ, η ΕΚΤ και το ΔΝΤ δίνουν πλέον στην Κύπρο προθεσμία ως το 2017 για να επιτύχει πρωτογενές πλεόνασμα (εκτός της εξυπηρέτησης του χρέους) 4% του ΑΕΠ, αντί για το 2016 που προβλεπόταν αρχικά, γράφει η εφημερίδα.

"Η τακτοποίηση των δημοσιονομικών για να σταθεροποιηθεί η οικονομία και να αποκατασταθεί η εμπιστοσύνη των επιχειρήσεων των πολιτών και των ξένων επενδυτών στις μακροπρόθεσμες οικονομικές προοπτικές της Κύπρου έχει προτεραιότητα", εκτιμά η τρόικα στο έγγραφο αυτό, του οποίου έλαβε γνώση τη οικονομική εφημερίδα.

Αίσθηση, την ίδια ώρα, από ρεπορτάζ της Ναυτεμπορικής, σύμφωνα με το οποίο η μέθοδος που εφαρμόστηκε στην Κϋπρο αποτελεί πιλοτικό σχέδιο για μελλοντικές «διασώσεις» τραπεζών, αφού κινήθηκε με ακρίβεια εντός των πλαισίων σχεδίου οδηγίας που τελεί υπό διαβούλευση στην Ευρωπαϊκή Επιτροπή και πρόκειται να ισχύσει τυπικά από την 1-1-2015.

Πηγή: ΑΠΕ- ΜΠΕ

Keywords
Τυχαία Θέματα