Ενημέρωση Ντάουνερ για «Κυπριακό»

Μόνο αν υπάρξουν προοπτικές επιτυχίας, τα Ηνωμένα Έθνη θα προχωρήσουν στην πραγματοποίηση πολυμερούς διάσκεψης για το Κυπριακό, υποστήριξε ο ειδικός σύμβουλος του Γενικού Γραμματέα του διεθνούς οργανισμού, Αλεξάντερ Ντάουνερ, ενημερώνοντας τα μέλη του Συμβουλίου Ασφαλείας μέσω τηλεδιάσκεψης από τη Λευκωσία. Ο κ. Ντάουνερ δεν θέλησε όμως να αποκαλύψει τι θα εισηγηθεί ο ίδιος στον Μπαν Κι μουν για το θέμα της διάσκεψης.

Διπλωματική πηγή ανέφερε στο ΑΜΠΕ ότι ο κ. Ντάουνερ παρουσίασε τη «συνολική εικόνα» της κατάστασης, σημειώνοντας τις συγκλίσεις που είχαν σημειωθεί από την αρχή

της διαπραγματευτικής διαδικασίας, προσθέτοντας ότι ακόμη υπάρχουν «σημαντικές διαφορές» σε «ουσιαστικές πτυχές» του Κυπριακού.

Σύμφωνα με τις ίδιες πληροφορίες, ο κ. Ντάουνερ επισήμανε ότι θα συζητήσει με τον Γενικό Γραμματέα για το τι μέλλει γενέσθαι στις 19 με 20 Απριλίου, όταν θα βρίσκεται στη Νέα Υόρκη. Στην ενημέρωσή του αναφέρθηκε και στην επιστολή του Τουρκοκύπριου ηγέτη Ντερβίς Έρογλου προς τον Γ.Γ., με την οποία ισχυρίζεται ότι είναι έτοιμος να συζητήσει όλα τα θέματα σε μια πολυμερή διάσκεψη, ακόμη και το ζήτημα της διασταυρούμενης ψήφου στη διακυβέρνηση. Ο κ. Ντάουνερ υπογράμμισε επίσης ότι στους δυο γύρους των συνομιλιών στο «Γκρίντρι» της Νέας Υόρκης δεν επιτεύχθηκε πρόοδος.

Σχετικά με την έκθεσή του προς τον Γ.Γ., ο προεδρεύων του Συμβουλίου Ασφαλείας για το μήνα Μάρτιο, Βρετανός μόνιμος αντιπρόσωπος, δήλωσε ότι η έκθεση του κ. Ντάουνερ θα δοθεί προς τα μέσα Απριλίου, ενώ ο ίδιος είχε δηλώσει νωρίτερα στη Λευκωσία ότι θα ολοκληρώσει την έκθεσή του μέχρι αύριο το βράδυ.

Ο προεδρεύων του Συμβουλίου Ασφαλείας είπε, μεταξύ άλλων, ότι «όλα τα μέλη πρόσφεραν στον κ. Ντάουνερ πλήρη υποστήριξη στο έργο του για να βοηθήσει στη λύση των διάφορων ζητημάτων», ενώ διατύπωσε την άποψη πως η Τουρκοκυπριακή πλευρά θέλει να τεθεί χρονοδιάγραμμα και ότι έχει αντίθετη άποψη η Ελληνοκυπριακή πλευρά.

Κατά τη συζήτηση που ακολούθησε στο Συμβουλίου Ασφαλείας, ο Βρετανός αντιπρόσωπος επέμενε ότι θα πρέπει να υλοποιηθεί το χρονοδιάγραμμα του Γενικού Γραμματέα με τη σύγκληση πολυμερούς διάσκεψης, με χρονικό ορίζοντα για λύση την 1η Ιουλίου, όταν η Κύπρος αναλάβει την προεδρία της Κυπριακής Δημοκρατίας. Σ' αυτή τη θέση διαφώνησαν τα περισσότερα μόνιμα και μη μέλη του Σώματος και κυρίως οι αντιπρόσωποι της Ρωσίας, της Γαλλίας, της Κίνας, της Γερμανίας και της Ινδίας, σημειώνοντας ότι δεν πρέπει να συνδέεται η Προεδρία της Κύπρου στην ΕΕ με τις προσπάθειες λύσης του Κυπριακού.

Στο μεταξύ, σε χθεσινή αναφορά του ο αναπληρωτής εκπρόσωπος του Γ.Γ. στην έδρα του ΟΗΕ δήλωσε ότι «η διαδικασία είναι κυπριακής ιδιοκτησίας και ηγεσίας, άρα επαφίεται στους ηγέτες να αποφασίζουν πότε και αν θα συναντώνται».

ΠΗΓΗ: ΑΠΕ-ΜΠΕ

Keywords
Τυχαία Θέματα