Ελλάδα- Βουλγαρία, γέφυρες πολιτισμού

Το ενδιαφέρον του βουλγαρικού κοινού προς τον ιστορικό πολιτιστικό πλούτο της Ελλάδας, το οποίο εκδηλώθηκε με εντυπωσιακό τρόπο στη διάρκεια της παρουσίασης περίπου διακοσίων αρχαιολογικών θησαυρών από δώδεκα ελληνικά μουσεία και άλλους αρμόδιους φορείς- πρώτα στη Φιλιππούπολη, την περασμένη άνοιξη, κι έπειτα στη Σόφια -είναι ενδεικτικό των απεριόριστων δυνατοτήτων ενίσχυσης της πολιτιστικής συνεργασίας ως μέσο αλληλογνωριμίας και φιλίας των λαών.

Η άριστη συνεργασία, δε, των Ελλήνων και των Βούλγαρων αρχαιολόγων που στεφανώθηκε

με την εξαιρετική επιτυχία του σπουδαίου αυτού γεγονότος στην πολιτιστική ζωή της βουλγαρικής πρωτεύουσας θα μπορούσε να αποτελέσει και παράδειγμα προς μίμηση των πολιτικών ανδρών για το πώς ξεπερνιούνται οι δυσκολίες και λύνονται τα προβλήματα όταν υπάρχει καλή θέληση και συντονισμένη προσπάθεια.

Τα παραπάνω τόνισαν οι "πρωτομάστορες" της έκθεσης των εντυπωσιακών ελληνικών θησαυρών, που φιλοξενεί εδώ και μια βδομάδα το Εθνικό Αρχαιολογικό Μουσείο της Βουλγαρίας - ο Γεώργιος Κακαβάς, διευθυντής του Νομισματικού Μουσείου και υποδιευθυντής του Εθνικού Αρχαιολογικού Μουσείου των Αθηνών και ο Λουντμίλ Βαγκαλίνσκι, διευθυντής του βουλγαρικού μουσείου, σε αποκλειστικές δηλώσεις τους στο ΑΠΕ-ΜΠΕ.

"Η τέχνη είναι η πρώτη αγάπη του ανθρώπου. Πιστεύω, ότι εάν χαθεί η τέχνη, θα χαθεί και ο ίδιος ο άνθρωπος. Η τέχνη και ο πολιτισμός δεν γνωρίζουν σύνορα" τόνισε ο κ. Κακκαβάς.

Σύμφωνα με τον ίδιο, άλλο σπουδαίο παράδειγμα συνεργασίας τα δύο μουσεία δίνουν δια της κατάρτισης από κοινού ειδικού εκπαιδευτικού προγράμματος για τα Ολυμπιακά ιδεώδη ευγενούς άμιλλας, ειρήνης και φιλίας των λαών.

Σύμφωνα με τους δύο αρχαιολόγους, επόμενο "βήμα" στην πορεία της συνεργασίας των αρμοδίων φορέων της Ελλάδας και της Βουλγαρίας αναμένεται να αποτελέσει η παρουσίαση αρχαιολογικών θησαυρών της Βουλγαρίας στο Εθνικό Αρχαιολογικό Μουσείο ή στο Νομισματικό Μουσείο στην Αθήνα.

"Πιστεύω, ότι οι Έλληνες θα εκτιμήσουν και θα απολαύσουν τους Σκυθικούς θησαυρούς, επειδή μπορούν να τους συλλάβουν, να τους κατανοήσουν να τους εκτιμήσουν πολύ περισσότερο σε σύγκριση με την απλή περιέργεια και με τον ελιτισμό που ίσως να επηρεάζουν την υποδοχή των θησαυρών αυτών σε μακρινά μέρη όπως η Κίνα, η Ιαπωνία και όπου αλλού έχουν περιοδεύσει" επεσήμανε ο κ. Κακαβάς, αναφερόμενος στις εντυπωσιακές συλλογές χρυσών αντικειμένων σπάνιας ομορφιάς που είναι το καμάρι των Βούλγαρων αρχαιολόγων.

"Πολιτιστικά γεγονότα σαν την έκθεση που έχουμε την ευχαρίστηση να φιλοξενούμε, οπωσδήποτε βοηθούν τους Έλληνες και τους Βούλγαρους να ξεπεράσουν ορισμένες προκαταλήψεις και στερεότυπα του παρελθόντος ώστε να συνειδητοποιήσουν πόσο πολλά, πόσο εντυπωσιακά πολλά είναι τα κοινά σημεία των δύο λαών μας" τόνισε, εκ μέρους του, ο διευθυντής του Εθνικού Αρχαιολογικού Μουσείου της Βουλγαρίας Λουντμίλ Βαγκαλίνσκι στις αποκλειστικές δηλώσεις του στο ΑΠΕ-ΜΠΕ.

Ο Βούλγαρος επιστήμονας δήλωσε βαθύτατα εντυπωσιασμένος από τη συντονισμένη προσπάθεια του υπουργείου Πολιτισμού, της ελληνικής πρεσβείας στη Σόφια, των ελληνικών ιδρυμάτων και των επιχειρήσεων ελληνικών συμφερόντων που δραστηριοποιούνται στη Βουλγαρία, χάρη στην υποστήριξη των οποίων η έκθεση πήρε "σάρκα και οστά", παρά τις γνωστές οικονομικές δυσκολίες της κρίσης.

Σύμφωνα με τον Λουντμίλ Βαγκαλίνσκι, την ίδια πρακτική θα προσπαθήσει να εφαρμόσει το Εθνικό Αρχαιολογικό Μουσείο της Βουλγαρίας στην προετοιμασία της μελλοντικής έκθεσης βουλγαρικών αρχαιολογικών θησαυρών στην Ελλάδα.

Πηγή: ΑΜΠΕ

Keywords
Τυχαία Θέματα