ΕΚΤ: Έτοιμη να εντείνει την πίεση

Η ΕΚΤ "θα εντείνει την πίεση" και θα διευρύνει ακόμα περισσότερο τα κανάλια μέσω των οποίων παρεμβαίνει αν αποδειχθεί ότι τα μέτρα που έχει ήδη δρομολογήσει δεν αρκούν για να τονώσουν τον πληθωρισμό, υπογράμμισε σήμερα ο πρόεδρος της κεντρικής τράπεζας, Mario Draghi.

"Θα κάνουμε ότι πρέπει για να αυξήσουμε τον πληθωρισμό και τις πληθωριστικές προσδοκίες το συντομότερο δυνατό, καθώς
η εντολή μας για τη σταθερότητα των τιμών αυτό απαιτεί από εμάς", δήλωσε ο πρόεδρος της ΕΚΤ μιλώντας στο Ευρωπαϊκό Τραπεζικό Κογκρέσο στην Φρανκφούρτη.

"Αν στην υφιστάμενη τροχιά της η πολιτική μας δεν είναι αρκετά αποτελεσματική για να το πετύχει αυτό ή υλοποιηθούν περαιτέρω κίνδυνοι στο outlook για τον πληθωρισμό, θα εντείνουμε την πίεση και θα διευρύνουμε ακόμα περισσότερο τα κανάλια μέσω των οποίων παρεμβαίνουμε, τροποποιώντας ανάλογα το μέγεθος, ρυθμό και σύνθεση των αγορών", υπογράμμισε ο Draghi.

Ο επικεφαλής της ΕΚΤ σημείωσε ότι η οικονομική κατάσταση στην Ευρωζώνη παραμένει δύσκολη και η εμπιστοσύνη στις ευρύτερες οικονομικές προοπτικές είναι εύθραυστη και μπορεί εύκολα να διαταραχθεί.

Σε αυτό το πλαίσιο, η κατάσταση του πληθωρισμού στην Ευρωζώνη έχει γίνει περισσότερο προκλητική, πρόσθεσε.

Υπενθυμίζεται ότι ο ετήσιος πληθωρισμός στην Ευρωζώνη διαμορφώθηκε μόλις στο 0,4% τον προηγούμενo μήνα, ενώ στόχος της ΕΚΤ είναι η επίτευξη ρυθμού πληθωρισμού λίγο κάτω από το 2%.

Ο πρόεδρος της ΕΚΤ αναφέρθηκε με έμφαση στον κίνδυνο μια πολύ παρατεταμένη περίοδος χαμηλού πληθωρισμού να ενσωματωθεί στις πληθωριστικές προσδοκίες, σημειώνοντας ότι είναι κρίσιμη η σταθεροποίηση των προσδοκιών κάτω από οποιεσδήποτε συνθήκες. Αυτός είναι ο λόγος που το Δ.Σ. έχει επικοινωνήσει την προσδοκία του ότι ο συνδυασμός όλων των μέτρων νομισματικής πολιτικής θα επεκτείνει τον ισολογισμό του Ευρωσυστήματος προς τα επίπεδα που επικρατούσαν αρχές του 2012, δήλωσε ο Draghi.

Εκτίμησε παράλληλα ότι η προσθήκη των αγορών καλυμμένων ομολόγων στις αγορές τίτλων εκδοθέντων έναντι περιουσιακών στοιχείων (ABS) "θα μας επιτρέψει να διεξάγουμε παρεμβάσεις σε μια κλίμακα που θα οδηγήσει στην επίτευξη των επιδιωκόμενων αποτελεσμάτων".

Οι δηλώσεις του προέδρου της ΕΚΤ αναζωπύρωσαν τις προσδοκίες για επιθετικότερα μέτρα χαλάρωσης τους επόμενους μήνες από την πλευρά της κεντρικής τράπεζας, οδηγώντας σε αρνητικό έδαφος το ευρώ. Έναντι του δολαρίου το ευρώ υποχωρεί 0,7% στα 1,2458 δολ.

Πηγή:www.capital.gr
Keywords
Τυχαία Θέματα