Χαρδούβελης: Όλα είναι θέμα πολιτικής απόφασης

Στον «αέρα» παραμένει η διαπραγμάτευση και η επιστροφή της τρόικας για τη συνέχιση της αξιολόγησης. Νέα τηλεδιάσκεψη θα πραγματοποιηθεί ίσως και εντός της ημέρας με βασικό «αγκάθι» το δημοσιονομικό κενό για το 2015. Κατατέθηκε, εν τω μεταξύ, στη Βουλή ο προϋπολογισμός του 2015, από τον υπουργό Οικονομικών, χωρίς τη σύμφωνη γνώμη της τρόικας. «Παλεύουμε. Υπάρχει

σύγκλιση αλλά πιέζουν για τον προϋπολογισμό. Έχουνε κάνει λάθη», είναι η απάντηση που έδωσε ο υπουργός Οικονομικών, Γκίκας Χαρδούβελης, συνομιλώντας με δημοσιογράφους. Είπε ακόμη ότι η τρόικα δεν δίνει ποσό για το «δημοσιονομικό κενό». Στην ερώτηση πότε επιστρέφει η τρόικα, ο υπουργός Οικονομικών ανέφερε ότι «είναι θέμα πολιτικής απόφασης. Αν θέλει μπορεί να έρθει σε μια ημέρα».

Στην ερώτηση αν έχει τεθεί ζήτημα παράτασης του προγράμματος για ένα έτος, ο υπουργός Οικονομικών απάντησε ότι «δεν έχει υπάρξει τέτοια επίσημη θέση».

Πάντως, σύμφωνα με πληροφορίες από το ΔΝΤ απομακρύνεται ο στόχος της επιστροφής των δανειστών έως την 1η Δεκεμβρίου, ώστε να ολοκληρωθεί η αξιολόγηση και στο Eurogroup της 8ης Δεκεμβρίου να κλείσει η συμφωνία.

Εάν χρειαστεί θα λάβουμε περαιτέρω μέτρα στήριξης της Ευρωζώνης, το νέο ηχηρό μήνυμα Ντράγκι. Ο επικεφαλής της ΕΚΤ διαβεβαίωσε ότι η Τράπεζα είναι έτοιμη να επεκτείνει τα προγράμματα αγοράς περιουσιακών στοιχείων, εάν ο πληθωρισμός δεν δείξει σημάδια ανάκαμψης και ταχείας επιστροφής κοντά στο στόχο του «κάτω, αλλά πλησίον του 2%».

Με πληροφορίες από το ΑΠΕ-ΜΠΕ

Keywords
Τυχαία Θέματα