Έκκληση για ηρεμία στο Πρέσεβο

Έκκληση για ηρεμία στη νότια Σερβία, όπου Αλβανοί της κοιλάδας του Πρέσεβο πραγματοποίησαν χθες ειρηνική διαμαρτυρία για την απομάκρυνση, από τις σερβικές αρχές, του μνημείου για τους πεσόντες του αποκαλούμενου «Απελευθερωτικού Στρατού των Πρέσεβο, Μπουγιάνοβατς και Μέντβεζτα» (UCPMB), απηύθυναν τα Ηνωμένα Έθνη.

«Τα Ηνωμένα Έθνη παρακολουθούν την κατάσταση στην κοιλάδα του Πρέσεβο και απευθύνουν έκκληση για ειρήνη», δήλωσε ο Μάρτιν Νερίσκι, εκπρόσωπος του Γενικού Γραμματέα του ΟΗΕ

Μπαν Κι-Μουν.

Ο ΟΗΕ υπογραμμίζει πάντα την ανάγκη για διεθνή και περιφερειακή συμφιλίωση στα Δυτικά Βαλκάνια, σημείωσε ο κ. Νερίσκι και πρόσθεσε ότι οι διαμαρτυρίες, εφόσον είναι ειρηνικές, είναι αποδεκτές.

Το μνημείο για τους πεσόντες του UCPMB, που είχε τοποθετηθεί στην κεντρική πλατεία του Πρέσεβο, στη νότια Σερβία, απομακρύνθηκε από τις σερβικές αρχές, το πρωί της Κυριακής.

Κόσοβο: Καταδικάζουν τη βεβήλωση

Η πρόεδρος του Κοσόβου Ατιφέτε Γιαχγιάγκα καταδίκασε τη βεβήλωση νεκροταφείων της σερβικής κοινότητας, κάνοντας λόγο για μία «απαράδεκτη και μη ανεκτή», όπως αναφέρεται σε σχετική ανακοίνωση του γραφείου της κ. Γιαχγιάγκα.

«Η βεβήλωση νεκροταφείων είναι αντίθετη με τις αρχές της κοινωνίας του Κοσόβου και της παράδοσης ανεκτικότητας και σεβασμού μεταξύ ανθρώπων, από διαφορετικό θρησκευτικό ή πολιτισμικό υπόβαθρο», ανέφερε χαρακτηριστικά η πρόεδρος του Κοσόβου.

Τη βεβήλωση σερβικών νεκροταφείων και θρησκευτικών μνημείων καταδίκασε, με ανακοίνωσή της, και η αμερικανική πρεσβεία στην Πρίστινα.

Η αμερικανική πρεσβεία εκφράζει τη λύπη της για τις βίαιες αυτές ενέργειες και καταδικάζει τις πράξεις αντεκδίκησης (στην απομάκρυνση του μνημείου στο Πρέσεβο για τους πεσόντες του αποκαλούμενου «Απελευθερωτικού Στρατού των Πρέσεβο, Μπουγιάνοβατς και Μέντβετζα», από τη σερβική αστυνομία) που σημειώθηκαν το βράδυ της Κυριακής.

Η πρεσβεία των ΗΠΑ στην Πρίστινα καλεί όλους τους πολίτες του Κοσόβου να μείνουν προσηλωμένοι στην κοινή αξία της ειρήνης και να επιδείξουν αυτοσυγκράτηση.

Τη βεβήλωση των σερβικών νεκροταφείων καταδίκασε, επίσης, η KFOR χαιρετίζοντας επίσης τις δηλώσεις καταδίκης των γεγονότων από "λογικούς ανθρώπους που δεν θέλουν να επιστρέψουν στη βία του παρελθόντος".

Τα τελευταία 24ωρα, ορθόδοξα σερβικά νεκροταφεία βεβηλώθηκαν σε αρκετές τοποθεσίες στο Κόσοβο, κυρίως στις περιοχές Κλοκότ, Όμπιλιτς και Πρίζρεντ. Σε παρεκκλήσι στο νεκροταφείο του Όμπιλιτς εκδηλώθηκε εμπρηστική επίθεση, ενώ πριν από μία εβδομάδα υπέστη βανδαλισμούς το νεκροταφείο στο Κόσοβο Πόλιε.

Η αποστολή του ΟΗΕ στο Κόσοβο (UNMIK) καταδίκασε τους τελευταίους βανδαλισμούς και τις βεβηλώσεις σερβικών ορθόδοξων νεκροταφείων και θρησκευτικών μνημείων στο Κόσοβο.

Σε ανακοίνωσή της, η UNMIK υπογραμμίζει ότι οι καταδικαστέες αυτές ενέργειες είναι επιζήμιες για τις ευρωπαϊκές φιλοδοξίες του Κοσόβου κι έρχονται σε αντίθεση με τις παγκόσμιες αξίες.

«Χαιρετίζουμε την ανακοίνωση της αστυνομίας του Κοσόβου, που απευθύνει έκκληση για σεβασμό όλων των θρησκευτικών και πολιτιστικών μνημείων. Αναμένουμε τη λήψη επιπρόσθετων μέτρων και όχι μόνο την αναγνώριση των δραστών, αλλά και την αποτροπή άλλων τέτοιων γεγονότων», τονίζεται στην ανακοίνωση της UNMIK.

Η αποστολή του ΟΗΕ καλεί, επίσης, τους ηγέτες όλων των κοινοτήτων στο Κόσοβο να αναλάβουν δράση για την αποκλιμάκωση της έντασης και την ενίσχυση του σεβασμού στην έννομη τάξη μεταξύ των μελών τους.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ

Keywords
Τυχαία Θέματα