Ζημιογόνα βιομηχανικά αέρια

Μείωση πωλήσεων και ζημίες εμφάνισε το 2011 ο κλάδος των βιομηχανικών αερίων, ο οποίος εξετάζεται σε πρόσφατη μελέτη της Hellastat ΑΕ, καθώς έχει επηρεαστεί δυσμενώς από την υποχώρηση της δραστηριότητας βασικών κλάδων/ πελατών. Ειδικότερα, η μειωμένη παραγωγή τομέων όπως οι χημικές πρώτες ύλες, τα τρόφιμα, η οικοδόμηση, η βιομηχανία χάρτου κλπ οδήγησε σε χαμηλότερα επίπεδα ζήτησης προϊόντων του κλάδου το 2011.

Ο κλάδος βιομηχανικών αερίων περιλαμβάνει εταιρείες που δραστηριοποιούνται στην παραγωγή και εμφιάλωση ελαφρών αερίων για βιομηχανική χρήση (οξυγόνο, άζωτο, αργόν, ήλιον, υδρογόνο κά).

Σύμφωνα

με στοιχεία της ΕΛΣΤΑΤ, η βιομηχανική δραστηριότητα το 2011 υποχώρησε κατά 8,2%, περιορίζοντας τη ζήτηση για βιομηχανικά αέρια. Επιπλέον, η παραγωγή της χημικής βιομηχανίας υποχώρησε κατά 4,4%, ενώ των εταιρειών τροφίμων κατά 2,7%.

Όπως προκύπτει από τη μελέτη της Hellastat, μειονέκτημα αποτελεί το υψηλό μέγεθος των απαιτήσεων λόγω των καθυστερημένων πληρωμών των πελατών, γεγονός που δεικνύει τα προβλήματα ρευστότητας στην αγορά. Ο κλάδος κυριαρχείται από δύο πολυεθνικές εταιρείες οι οποίες δραστηριοποιούνται στην ελληνική αγορά μέσω των θυγατρικών τους.

Στη μελέτη αναλύονται οι οικονομικές καταστάσεις 14 επιχειρήσεων. Ο συνολικός κύκλος εργασιών των εταιρειών παραγωγής και εμπορίας βιομηχανικών αερίων το 2011 σημείωσε κάμψη κατά 4,9%, στα 105,28 εκατ. ευρώ. Χαμηλότερες πωλήσεις εμφάνισαν 9 από τις 14 επιχειρήσεις με τη μέση μείωση να σχηματίζεται στο -7,1% έναντι -4,5% για την τελευταία τριετία.

Τα συνολικά λειτουργικά κέρδη υποχώρησαν κατά 31%, στα 16,43 εκατ. ευρώ. Καταγράφηκαν επίσης προ φόρων ζημίες ύψους περίπου 6 εκατ. ευρώ, έναντι κερδών 7 εκατ. ευρώ το προηγούμενο έτος. Το μέσο περιθώριο μικτού κέρδους υποχώρησε ελαφρώς, παραμένοντας όμως στο υψηλό 45,4%. Το περιθώριο ΚΠΤΦΑ ενισχύθηκε σε 12,6% (+3 μονάδες από το 2010). Αντίθετα, ο αντίστοιχος δείκτης των προ φόρων αποτελεσμάτων διαμορφώθηκε στο αρνητικό -2,9%.

Οι δείκτες γενικής και άμεσης ρευστότητας του κλάδου διαμορφώθηκαν σε 1,45 και 1,10 αντίστοιχα. Ο εμπορικός κύκλος σχηματίστηκε στους 6 μήνες. Οι Απαιτήσεις εισπράχθηκαν σε 277 ημέρες ενώ τα Αποθέματα διακρατήθηκαν για σχεδόν 3 μήνες. Η κεφαλαιακή μόχλευση το 2011 αυξήθηκε ελαφρώς σε 1,7 προς 1. Η μέση αποδοτικότητα Ιδίων Κεφαλαίων RoE επιδεινώθηκε περαιτέρω σε -2,3% το 2011.

Πηγή: ΑΠΕ- ΜΠΕ

Keywords
Τυχαία Θέματα