Ιαπωνία: οικονομική επίθεση

Η Τράπεζα της Ιαπωνίας ανακοίνωσε την ένανρξη της πλέον αποφασιστικής της προσπάθειας έως σήμερα για να αντιμετωπίσει την πολυετή οικονομική στασιμότητα της χώρας, δηλώνοντας ότι διπλασιάζει το στόχο για τον πληθωρισμό στο 2% και ότι θα προχωρήσει από το επόμενο έτος σε μία ανοικτή δέσμευση αγοράς στοιχείων ενεργητικού (των τραπεζών). Η κεντρική τράπεζα υποσχέθηκε να επιτύχει το νέο στόχο για τον πληθωρισμό «όσο το δυνατόν νωρίτερα».

Η ανακοίνωσή

της σηματοδοτεί τη ρήξη με την προηγούμενη πολιτική που ακολουθούσε από τον Οκτώβριο του 2010, με την οποία επέβαλε πλαφόν στο πρόγραμμά της για τη χορήγηση δανείων και αγορά ενεργητικού από τις εμπορικές τράπεζες, μετά από εβδομάδες συνεχούς πίεσης από τον νέο πρωθυπουργό της Ιαπωνίας Σίντζο 'Αμπε να προχωρήσει σε μεγαλύτερες κινήσεις για να αντιμετωπίσει τον αποπληθωρισμό (τη μείωση των τιμών) και να βγάλει την οικονομία από την ύφεση.

Σε κοινή ανακοίνωση με την ιαπωνική κυβέρνηση, η κεντρική τράπεζα επιβεβαίωσε τη δέσμευσή της για το νέο στόχο όσον αφορά τον πληθωρισμό. Ο δείκτης τιμών καταναλωτή είχε αυξηθεί 2% μόνο για λίγους μήνες από τα τέλη της δεκαετίας του '90. Η κεντρική τράπεζα ανακοίνωσε ότι από το 2014 θα προχωρήσει στην αγορά στοιχείων ενεργητικού ύψους 13 τρισ. γεν (144,77 δισ. δολαρίων) κάθε μήνα, χωρίς να θέτει χρονικό ορίζοντα για την ολοκλήρωση των αγορών. Πολλοί αναλυτές, ωστόσο, σημείωσαν ότι η Τράπεζα της Ιαπωνίας θα μπορούσε να είχε κάνει ακόμη περισσότερα.

Η ισοτιμία του υποχώρησε μετά τις αποφάσεις, αλλά ανατιμήθηκε στη συνέχεια. Το γεν έχει υποτιμηθεί 13% έναντι του δολαρίου τους δύο τελευταίους μήνες, σε χαμηλό επίπεδο 2,5 ετών, ενώ έναντι του ευρώ έχει ανατιμηθεί 20%. Η επιθετική νομισματική πολιτική έχει προκαλέσει αντιδράσεις από άλλες χώρες, που βλέπουν τον κίνδυνο ενός πολέμου συναλλαγματικών ισοτιμιών, ενώ χθες εξέφρασε σχετικές ανησυχίες και ο Πρόεδρος της Κεντρικής Τράπεζας της Γερμανίας Γενς Βάιντμαν.

Πηγή: ΑΠΕ- ΜΠΕ

Keywords
Τυχαία Θέματα