Σχέδιο για τις μεταναστευτικές ροές

Έκκληση προς τους δημάρχους για την εξεύρεση χώρων φιλοξενίας μεταναστών απηύθυνε, μιλώντας προς το ΔΣ της Κεντρικής Ένωσης Δήμων Ελλάδος, η αναπληρώτρια υπουργός Μεταναστευτικής Πολιτικής Τασία Χριστοδουλοπούλου.

Παράλληλα, ανακοίνωσε ότι θα ναυλώνονται πλοία από τα νησιά και θα μεταφέρονται μετανάστες σε όλη τη χώρα προκειμένου να υπάρξει ισοκατανομή των βαρών και ότι θα χρησιμοποιηθούν ως προσωρινοί ξενώνες τα ολυμπιακά ακίνητα, στρατόπεδα και κατασκηνώσεις.

Όπως ανέφερε η κυρία Χριστοδουλοπούλου, μεταξύ των μέτρων που αποφασίστηκαν και ξεκινά η υλοποίησή τους είναι:

-

Η άμεση αποσυμφόρηση των νησιών από πρόσφυγες - μετανάστες που εισήλθαν πρόσφατα στη χώρα μας και παραμένουν σ΄αυτά. Ιδίως από τα μικρότερα νησιά, που δεν διαθέτουν ούτε καν τις στοιχειώδεις απαραίτητεςυποδομές και δέχονται μεγάλη πίεση.

- Μεταφορά των προσφύγων – μεταναστών σ΄ όλη τη χώρα, σε μικρούς χώρους (δημοτικούς ή άλλους) που θα υποδείξουν οι Δήμοι. Ως ύστατη λύση θα χρησιμοποιηθούν, τόνισε, εγκαταλελειμμένα στρατόπεδα ή κατασκηνώσεις.

- Για τη μεταφορά των μεταναστών – προσφύγων από τα νησιά, η κυβέρνηση σχεδιάζει να ναυλώσει πλοίο. Ήδη έχει καταθέσει σχετικό αίτημα στην ΕΕ για την έγκριση της χρηματοδότησης.

- Σε συνεργασία με το ΚΕΕΛΠΝΟ έχει καταρτιστεί ένα ολοκληρωμένο πρόγραμμα εξετάσεων και περίθαλψής τους με τη συμμετοχή κινητών μονάδων καθώς και ελεύθερης πρόσβασής τους στο ΕΣΥ

- Ίδρυση 8 αποκεντρωμένων περιφερειακών γραφείων χορήγησης πολιτικού ασύλου. Σήμερα λειτουργούν μόνο τρία (Αθήνα, Ρόδος, Μυτιλήνη).

- Πρόσληψη προσωπικού για την στελέχωσή τους αλλά και των δομών φιλοξενίας που θα δημιουργηθούν

- Εκτύπωση φυλλαδίου σε 5 γλώσσες , με χρηστικές οδηγίες

“Η Τοπική Αυτοδιοίκηση δεν θα γίνει το μπαλάκι για την αντιμετώπιση της όλης κατάστασης” ήταν η απάντηση του προέδρου της ΚΕΔΕ Γιώργου Πατούλη.

Η κυβέρνηση ζητά μέχρι τέλους της εβδομάδας προτάσεις για χώρους φιλοξενίας, ενώ οι δήμαρχοι ζητούν συγκεκριμένο χρονοδιάγραμμα, πόρους και προσωπικό, καθώς, όπως επισημαίνουν, δεν μπορούν πια να αναλάβουν και αυτό το βάρος.

Σε στιχομυθία με τον δήμαρχο Αθηναίων, Γιώργο Καμίνη, η κ. Χριστοδουλοπούλου υποστήριξε ότι οι μετανάστες που έρχονται στην Αθήνα κάθονται 2 μήνες και μετά εξαφανίζονται.

Ο κύριος Καμίνης απάντησε ότι αυτό δεν συμβαίνει και ζήτησε από την κυβέρνηση να υπάρξει ουσιαστική αντιμετώπιση της κατάστασης, καθώς και αλληλεγγύη από την Ευρώπη και από το εσωτερικό της χώρας. “Δεν μπορεί να υπάρχει πια το 'όχι στην αυλή μου”, ανέφερε χαρακτηριστικά.

Με την αναπληρώτρια υπουργό Μεταναστευτικής Πολιτικής Τασία Χριστοδουλοπούλου θα συναντηθεί αύριο στις 12:30 ο Δήμαρχος Αθηνών,Γιώργος Καμίνης. Η συνάντηση θα πραγματοποιηθεί στο υπουργείο Εσωτερικών και θα έχει ως κύριο θέμα συζήτησης τη μεταναστευτική πολιτική.

Για την απόλυτη ανάγκη εφαρμογής μια συγκροτημένης μεταναστευτικής πολιτικής στην Ελλάδα, αναφέρεται σε άρθρο του στην ιστοσελίδα «Huffungton Post» ο Δήμαρχος Αθηναίων υποστηρίζοντας ότι δεν χρειάζονται «ούτε αποσπασματικές λύσεις», ούτε «επιλογές που δεν είναι ευρωπαϊκές».

Όπως αναφέρει χαρακτηριστικά, «το έντονο μεταναστευτικό κύμα των τελευταίων ημερών επιτάσσει και άμεσες και μεσοπρόθεσμες, θεσμικές λύσεις»,λέγοντας παράλληλα ότι «δεν πρέπει με τίποτα η Αθήνα να επανέλθει στην κατάσταση που επικρατούσε πριν από 2,5 με 3 χρόνια».

Keywords
Τυχαία Θέματα